Prezidentūra: Lietuvos įstatymai dėl sankcijų už propagandą – tinkami | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: LIETUVOS ĮSTATYMAI DĖL SANKCIJŲ UŽ PROPAGANDĄ – TINKAMI

  • 1

Prezidentūros inicijuoti įstatymų pakeitimai, numatantys sankcijas už karo kurstymą ir propagandą, yra tinkami ir nebus keičiami, reikia keisti realybės nebeatitinkančią Europos Sąjungos direktyvą, sako prezidentės patarėjas teisės klausimais Šarūnas Narbutas.

 Tokią nuomonę jis BNS išsakė, reaguodamas į Europos Komisijos neoficialius signalus Lietuvai, kad Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) sprendimas įpareigoti retransliuotojus perkelti dvi rusiškas televizijas į mokamų programų paketus gali neatitikti Audiovizualinių paslaugų direktyvos. Po tokių įspėjimų LRTK savo sprendimą praėjusią savaitę atšaukė.

„Klausimas Europos Komisijos buvo keliamas dėl to, kad šalis (rusiški kanalai - BNS) nebuvo informuota ir teise būti išklausyta nebuvo pasinaudota. Todėl dabar LRTK pakeisti sprendimai tą ir reiškia: kad šalis, tai yra „RTR Planeta“ ir „NTV Mir“ informuota, paaiškinta, kokie sprendimai bus priimti, jei toliau pažeidimai kartosis. Ir tuo visa problema baigiasi“, - BNS kalbėjo Š.Narbutas.

Prezidentūros atstovas tvirtino, kad Lietuva nėra gavusi jokio oficialaus rašto iš EK, o Visuomenės informavimo įstatymo nuostatos, leidžiančios apmokestinti kanalų žiūrėjimą jau po pirmojo pažeidimo, teisininko nuomone, neprieštarauja ES direktyvai. Anot jo, šią sankciją LRTK taikoma ne rusiškiems kanalams, o retransliuotojams, kurie ir įpareigoti perkelti kanalus į mokamą paketą, tuo metu direktyva apibrėžia tik transliuotojus, t.y. kanalus.

„Ir kol jokių papildomų argumentų iš EK nebus gauta, Lietuvos įstatymu turi būti vadovaujamasi“, - pabrėžė jis.

„Artimiausiu metu tikrai ne, nes mūsų įstatymas įrodė, kad veikia, kad poveikio priemonės yra efektyvios“, - pridūrė jis, paklaustas, ar Prezidentūra, reaguodama į EK nuomonę, inicijuos įstatymų pakeitimą.

Pasak pareigūno, ši nuostata, leidžianti taikyti sankcijas dėl karo kurstymo jau po pirmo, o ne po trijų pažeidimų, buvo sumanyta siekiant operatyviau reaguoti į informaciją, kuri gali atnešti realią žalą ar net karinę grėsmę valstybei.

„Įsivaizduokime situaciją: kažkokia programa sako, kad Lietuva ruošiasi užpulti Rusiją - mes nieko negalime daryti. Antras pažeidimas, kai sakoma: Lietuva atskrenda su savo „kukurūzniku“ į Rusiją ir tuos „mus užpuls“. Mes nieko negalime daryti. Ir kai tik trečias pranešimas - „jau Lietuva čia, visi ginkitės, mus puola“, tada mes galime kreiptis į Komisiją, sakyti, kad kažkas yra blogai, prašyti programą sustabdyti. Tai natūralu, kad jei įvykiai dėliotųsi taip, reguliavimas, kaip numatyta direktyvoje, nėra toks, kuris leistų užkardyti tokius pažeidimus“, - BNS sakė Š.Narbutas.

Anot jo, Prezidentūros inicijuotomis pataisomis „minimalizuojama“ potenciali žala, kuri gali atsirasti dėl karą ir nesantaiką kurstančios informacijos.

Š.Narbutas taip pat pabrėžė, jog rengiant naują ES direktyvos redakciją, Lietuva „aktyviai dalyvaus siekiant efektyvesnio direktyvos pakeitimo“.

Kartu jis pripažino, kad diskusijoms tarp EK ir Lietuvos persikėlus į oficialų lygmenį, ginčas galėtų būti spręsdamas tik teisme.

„Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktikoje nėra bylos, kurioje toks klausimas būtų keltas. Direktyvoje tiesiogiai nėra parašyta, taip galima ar negalima daryti. Tai yra diskusijos objektas. Ir jei Komisija oficialiai keltų tokį klausimą, tai būtų jos nuomonė, o tai, kad Lietuva sakytų, čia nepatenka į direktyvą, čia yra retransliuotojų klausimas - tai irgi būtų labai validi Lietuvos nuomonė ir tą galima būtų išspręsti tik teisme“, - kalbėjo prezidentės patarėjas.

LRTK praėjusią savaitę „po konsultacijų su Europos Komisija“ atšaukė įpareigojimus retransliuotojams metams perkelti „NTV Mir Lithuania" ir „RTR Planeta“  į mokamų programų paketus. Sprendimus dėl kanalų laidose kurstyto karo ir neapykantos komisija priėmė atitinkamai pernai gruodį ir šių metų spalį.

„NTV Mir Lithuania" priklauso Didžiojoje Britanijoje registruotai įmonei „Baltic Media Alliance Ltd.“. Transliuotojas valdo rusų kalba rodomus „Ren Tv Baltic“, PBK ir „NTV Mir Lithuania“ kanalus. Dėl visų jų įvykdytų pažeidimų komisija yra taikiusi laikinus transliacijų apribojimus.

LRTK pernai dėl karo ir neapykantos kurstymo taip pat buvo visiškai uždraudusi trims mėnesiams retransliuoti Švedijoje registruotą kanalą „RTRPlanetos“ - tai buvo pirmoji tokia procedūra Europos Sąjungoje, kai buvo visiškai uždraustos ES registruoto kanalo retransliacijos. Ją papildomai apmokestinti žiūrovams šiemet buvo nuspręsta sulaukus naujų pažeidimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tautvilis

Retrsnsliuoti galima televizijos stočių originalo programas. Jei radijo ar televizijos stotis transliuoja anglų kalba, tai ir retransliuojama angliškai. O ne perretransliuotos stoties ne originalo kalba. Nes tada įgarsinant visiškai pakeičiama nuomonė( kartais iš neigiamos net į teigiamą, taip varant propagandą). Pavyzdžiui, originale aiškinama, kad sportininkai vartojo dopingą. Gi tos šalies komentatoriai tą tvirtinimą praleidžia arba komentuoja priešingai, iškraipydami tiesą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS