Prezidentūra: LRT nėra politikų nuosavybė | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: LRT NĖRA POLITIKŲ NUOSAVYBĖ

Seimui ketinant sugrįžti prie LRT veiklą tyrusios komisijos išvadų svarstymo, Prezidentūra būgštauja, kad valdantieji tiesiog siekia įgyti daugiau politinės kontrolės visuomeniniam transliuotojui.

„Visuomeninis transliuotojas yra ne politikų nuosavybė, ir esminis principas yra tą nepriklausomybę nuo politikų išlaikyti“, - „Žinių radijui“ aiškino prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė. Tačiau, akcentavo patarėjas, šiuo metu galima įžvelgti priešingą procesą.

„Galima matyti, kad tos (politinės. - ELTA) įtakos norima turėti daugiau. Tai ir vertiname pakankamai kritiškai“, - teigė M. Lingė.

Pasak jo, Seime veikiančios LRT komisijos siūlymai yra kvestionuotini ir abejotino teisėtumo, nes taikosi į transliuotojo nepriklausomumą.

Visuomeninis transliuotojas yra ne politikų nuosavybė, ir esminis principas yra tą nepriklausomybę nuo politikų išlaikyti.

Nors, pabrėžė M. Lingė, tobulinti LRT valdyseną reikia, tą atlikti reikėtų remiantis ekspertų pagalba ir ieškant konkrečių sklandžiai LRT veiklai trukdančių aspektų. Jis akcentavo, kad jau dabar tarptautinės institucijos pabrėžia, jog LRT veiklą turėtų prižiūrėti ne politinės, o kompetentingos institucijos.

Antradienį Seimas ketina priimti sprendimą dėl LRT veiklą tyrusios komisijos išvadų. Šios išvados sulaukė daug kritikos. Labai skeptiškai įvertinti siūlymai keisti LRT valdymą - mažinti Tarybos galias ir siejant jos narių kadencijas su skiriančiųjų institucijų kadencijomis.

Į tai atsižvelgdama susirūpinimą pareiškė Europos transliuotojų sąjunga.

Opozicinė Seimo narių grupė sausį kreipėsi į Konstitucinį Teismą dėl to, ar LRT veiklą ir finansus tirianti speciali parlamentinė komisija neprieštarauja Konstitucijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

CHA: "Visuomeninis transliuotojas yra ne politikų nuosavybė" - tai kad: "Aukščiausią suverenią galią Tauta vykdo tiesiogiai ar per demokratiškai išrinktus savo atstovus" (Konstitucija, straipsnis) - AR tam patarėjui Konstitucija nesvarbi, AR - jis abejoja rinkimų demokratiškumu? - Bet kad juos pats KT pripažino, išrinktųjų priesaikas priėmė...

taip

tai /kurtizaniu/ nuosavybe

SUSIJUSIOS NAUJIENOS