Prezidentūra: ministro sprendimas diskreditavo pačią Patriotų premiją | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: MINISTRO SPRENDIMAS DISKREDITAVO PAČIĄ PATRIOTŲ PREMIJĄ

  • 7

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, blokavęs Patriotų premijos skyrimą Nerijai Putinaitei, pateko į sudėtingą situaciją, nes poetą Justiną Marcinkevčių laiko didžiuliu autoritetu, sako premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius. Tuo metu prezidentės patarėjas šią situaciją pavadino apgailėtina ir teigė, jog ministro sprendimas diskreditavo pačią Patriotų premiją.

„Jeigu kalbėti apie Justiną Marcinkevičių, man asmeniškai poetas yra didžiulis autoritetas, aš jį gerbiu labai kaip rašytoją ir kaip asmenybę. Ministras J.Olekas laikosi, aš manau, panašios nuomones ir manau, kad jis dabar pateko į gana sudėtingą padėtį“, - interviu LRT radijui antradienį sakė ministras pirmininkas.

Premjeras sakė šiuo klausimu dar nespėjęs pasikalbėti su ministru ir nežinąs ministro sprendimo motyvų, kodėl neskirta Patriotų premija N.Putinaitei.

„Tikiuosi, kad su ekspertų komisija šitą klausimą tikriausiai buvo išdiskutavęs. Tikrai šiandien dienai negaliu atsakyti dėl kokių motyvų jis priėmė tokį sprendimą. Tai yra, aš manau, jo sprendimas, o ar jis tą sprendimą derino su kolegom, šiandien tikrai negaliu atsakyti“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Tuo metu prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė teigė, jog per trumpą laiką tai jau antras kartas, kai premijų skyrimas yra diskredituojamas.

„Dėl Patriotų premijos yra apgailėtina situacija, tai tam tikras pačios premijos diskreditavimas“, - Žinių radijui antradienį sakė M.Lingė.

„Pati ši istorija yra ne apie apdovanojamuosius, ne apie tai, už ką yra apdovanojami, bet tai labaiu istorija apie tuos, kurie apdovanoja. (...) Norom ar nenorom bandoma paskaldyti visuomenę, (...) ko siekiama tais tikslais, ar politinių išskaičiavimų, ar rinkiminių taškų papildomų - čia jau politinė ministro atsakomybė“, - svarstė prezidentės patarėjas.

Šiais metais Patriotų premija Lietuvos leidėjų asociacijos suburtos ekspertų komisijos sprendimu turėjo būi skirta trijų knygų autoriams, tarp jų ir N.Putinaitei už knygą „Nugenėta pušis. Ateizmas kaip asmeninis apsisprendimas tarybų Lietuvoje“.

KAM praėjusią savaitę jau buvo išplatinusi pranešimą apie šiųmetės premijos laimėtojus. Tačiau ministras J.Olekas blokavo premijos skyrimą N.Putinaitei, teigdamas, kad nepritaria autorės knygoje išreikštam požiūriui į poetą Justiną Marcinkevičių. Protestuodami dėl tokio sprendimo, kitų dviejų knygų autoriai taip pat pareiškė atsisakantys Patriotų premijos. O ministras savo ruožtu ėmėsi svarstyti, jog šešerius metus teiktą Patriotų premiją apskritai galbūt derėtų panaikinti.

Seimas praeitų metų pabaigoje valdančiųjų balsais nesutiko skirti Laisvės premijos pirmajam faktiniam atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovui Vytautui Landsbergiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Antanas

Bravo Juozas Olekas. Ateizmas nebuvo asmeninis apsisprendimas tarybų Lietuvoje. Tai buvo bolševikinės tarybų valstybės ir okupantų politika dešimtmečiais.. O Prezidentūra save diskredituoja pastoviai.. Kas jai vadovauja?.. Gal "bolševizmo šmėkla?".. Skaitykite daugiau: http://kauno.diena.lt/naujienos/lietuva/salies-pulsas/patriotu-premijos-laimetoja-k-gudonyte-tai-audra-vandens-stiklineje-735889#ixzz41ABK6U00

Jonas

buvusių komunistų taipat nebūna. Yla iš maišo kada nors išlenda

Jonas Lietuvis

Kaip ten biblijoje parašyta, apie akmenį ir kaltę.Bet tam tikromis aplinkybėmis esu užvožęs savo artimam giminaičiui antausį, kai jis aiškino kad į komunistų partiją įstojo iš reikalo, vos ne priespauda.Jis gal neprisiminė , o aš puikiai prisiminiau kažkada išsakytus motyvus, vienareikšmiai -asmeninė nauda.. O kalbant apie tarnavimą buvusiam režimui -pateikime klausimą- gal buvo ir talentingesnių už Marcinkevičių, kurie nepražydo ir nesuskambo, nes nenorėjo purvinti savo aš , labai gerai suprato ką reiškia tarnauti kerzo batui.O Oleka, pasirodo , homo nesapies.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS