Prezidentūra: R. Karbauskio noras tirti laiškus prasilenkia su Konstitucija | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: R. KARBAUSKIO NORAS TIRTI LAIŠKUS PRASILENKIA SU KONSTITUCIJA

  • 16

Prezidentės patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė sako, kad „valstiečių“ iniciatyva tirti Dalios Grybauskaitės susirašinėjimą su buvusiu liberalu Eligijumi Masiuliu yra tiesiog politinių sąskaitų suvedinėjimas ir akivaizdžiai prasilenkia su Konstitucija.

„Valstybėje pirmiausia visi turi vadovautis Konstitucija, ir prezidentė gerbia tuos Seimo sprendimus, kurie neprasilenkia ir nepažeidžia Konstitucijos. Prezidentė iš principo neturi ko slėpti, bet kiekvienas tyrimas turi turėti labai aiškius pagrindus ir argumentus“, – „Žinių radijui“ antradienį aiškino M. Lingė.

„Šniukštinėti po svetimus susirašinėjimus vien iš smalsumo teisinėje valstybėje turbūt negalima niekam“, – pabrėžė prezidentės patarėjas.

M. Lingė aiškino, kad tokį susirašinėjimą gali tirti teisėsauga, jeigu ji mato tam pagrindą. Pasak jo, Konstitucijos 22 straipsnis aiškiai gina asmens privatumą ir susirašinėjimo neliečiamumą. Todėl, pabrėžė M. Lingė, negalima vien iš smalsumo inicijuoti tokių tyrimų.

„Tokios vertybės turi būti visuotinai taikomos ir negalima bandyti ieškoti išimčių politinių sąskaitų suvedinėjimui“, – apibendrino M. Lingė.

ELTA primena, kad prezidentės laiškų skandalas kilo kada Lrytas.lt paviešino, kaip skelbiama, prezidentės ir korupcija kaltinamo E. Masiulio susirašinėjimo ištraukas. Kaip teigiama, elektroniniai laiškai rašyti 2014–2016 metais.

Skelbiama, kad prezidentė neva per elektroninį paštą tulpes@lrpk.lt nevengė kritikuoti politikų ir žurnalistų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R. Karbauskis galimai prezidentės rašytus laiškus įvardino skandalingais ir interpretavo, kaip D. Grybauskaitės siekį daryti spaudimą žiniasklaidai ir prakalbo apie galimą prezidentės laiškų tyrimą parlamente bei apkaltą šalies vadovei.

Komentuodama kilusį skandalą prezidentė pastarąją savaitę LRT TELEVIZIJAI neigė „valstiečių“ jai metamus kaltinimus dėl spaudimo žiniasklaidai. Kartu, pažymėjo D. Grybauskaitė, kad nederino ir generalinio prokurorų kandidatūros su „MG Baltic“ koncernu.

Prezidentė akcentavo, kad koncernas neatitiko jos keliamų reikalavimų verslui, todėl ji apskritai jokių kontaktų su šia verslo struktūra neturėjusi.

D. Grybauskaitė pabrėžė, kad paviešintuose jos laiškuose aptariamą generalinio prokuroro skyrimą lydėjo pagrįsti įtarimai, kad į šį paskyrimo procesą vieno žurnalisto rankomis (prezidentė galvoje tikriausiai turi LNK žurnalistą Tomą Dapkų – ELTA) kišasi ir viena interesų grupė. Ši informacija, pasak D. Grybauskaitės, galėjo versti aštriau pasisakyti ar aštriau parašyti. „To tikrai neatmetu“, – komentavo prezidentė. Paviešintame susirašinėjime prezidentė galimai E. Masiuliui rašė, kad T. Dapkus apie Evaldą Pašilį kalba nesąmones ir ragino perduoti linkėjimus „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, kad šis patrauktų „savo skaliką“. Šio raginimo E. Masiulis sulaukė, kai jis prezidentę pasveikino elektroniniu laišku apsisprendus teikti trečią kandidatą į Generalinės prokuratūros vadovus.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

cirko

,,jau prasideda tik lauk finišo o startas jau duotas matote mūsų ponia yra dalia ir ką ten kalbėti, juk porino už ir linksmino ir statė o juk buvo žmonių kurie aiškino ką jus darote bet mūsų dydis vadas žiūrėjo kitu kampu ,ir nugalėjo tie kurie norėjo šito blogio kuri mes turime ir nieko padaryti negalima o laikas bėga vietoj nestovi ciksi, ir ponia dalia sako kad ką jus darote juk konstitucijos straipsniai neleidžia to daryti prieš visagali lietuvos rūmu karą liūne ar nesuprantate kas yra kas ,pirštu nerodysiu skalikus lauk nuo elito o juk elitas yra tokio lygio korupcijos apimtas voratinklis apraizgytas kad kol mes sulauksim tiesos dar reiks ilgai laukti, 5 metu, kol yla išlis iš maišo, oi keisis daug ir konstitucijos straipsniai, keisis,

Anonimas

KGBistinei komunistinei ziurkei apkalta

n

Ir as uz ja balsavau...fui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS