Prezidentūra: užmojis mažinti Seimo narių skaičių yra populistinis | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: UŽMOJIS MAŽINTI SEIMO NARIŲ SKAIČIŲ YRA POPULISTINIS

Valdančiųjų „valstiečių“ iniciatyva rinkti parašus referendumui dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo iki 121 turi populistinį atspalvį, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė.

Prezidentės atstovas pažymi, kad „valstiečiai“ turi daugumą Seime ir jiems užtektų balsų parlamento vardu skelbti referendumą, o pasirinktas kelias rinkti 300 tūkst. piliečių parašų yra siekis telkti rinkėjus.

„Daugiau yra siekis dėl kažkokių politinių išskaičiavimų, galbūt netgi ir turinčių populistinį atspalvį, taip telkti rinkėjus, nes valdančioji partija, kuri turi daugumą Seime, paradoksalus ir pirmas atvejis, matyt, kai inicijuoja parašų rinkimą, nors referendumui paskelbti užtenka paprastos daugumos Seime ir galima apsieiti be viso šito vajaus“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė M. Lingė.

Paradoksalus ir pirmas atvejis, matyt, kai inicijuoja parašų rinkimą, nors referendumui paskelbti užtenka paprastos daugumos Seime ir galima apsieiti be viso šito vajaus.

Prezidentės patarėjo neįtikina argumentai, kad Seimo narių skaičių reikia mažinti dėl sumažėjusio gyventojų skaičiaus. Patarėjas pažymi, kad gyventojų šalyje mažėja, tačiau balsuoja piliečiai, o iš išvykstančių iš Lietuvos „pilietybės niekas neatima“.

„Žiūrint į mokslinius skaičiavimus matome, kad dabartinis (parlamentarų – BNS) skaičius atitinka šalies dydį ir tarptautines proporcijas“, – sakė M. Lingė.

Vyriausioji rinkimų komisija praėjusią savaitę įregistravo iniciatyvinę grupę privalomajam referendumui surengti, tarp jos narių – Seimo nariai „valstiečiai“ Agnė Širinskienė, Arvydas Nekrošius, Aušrinė Norkienė, Petras Valiūnas.

Jie siekia referendumu pakeisti Konstituciją, kad Lietuvoje būtų renkami ne 141, o 121 Seimo narys.

Per šešis mėnesius iniciatyvinė grupė turi surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių parašų, kad referendumas būtų surengtas. Referendumą priimdamas nutarimą gali paskelbti ir Seimas.

Anksčiau jau būta referendumo iniciatyvų dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo. Jos paprastai kildavo prieš Seimo rinkimus ir visos baigėsi nesėkme.

Siūlymą mažinti parlamentarų skaičių iki 121 „valstiečiai“ motyvuoja sumažėjusiu šalies gyventojų skaičiumi. 1992 metais, kai buvo priimta Konstitucija, Lietuvoje gyveno 3,7 mln. gyventojų, šiuo metu – 2,8 milijono.

Kadencijos pradžioje „valstiečiai“ teikė Konstitucijos pataisą, kuri Seimo narių skaičių būtų mažinusi nuo 141 iki 101 parlamentaro, taip pat iš spalio į kovą perkelti Seimo rinkimų datą.

Vyriausybė šioms pataisoms pateikė teigiamą išvadą, bet toliau projektas nepasistūmėjo.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žurnalistams yra sakęs, kad kitos frakcijos tokios iniciatyvos nepalaiko, o „valstiečių“ balsų neužtenka priimti sprendimui.

Norint pakeisti Konstituciją reikia, kad per priėmimą už tai balsuotų ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo balsuojama du kartus su trijų mėnesių pertrauka, abu kartus už turi būti ne mažiau kaip du trečdaliai Seimo narių.

Premjeras: kartais mažiau yra efektyviau

Premjeras Saulius Skvernelis palaiko valdančiųjų siekį mažinti Seimo narių skaičių iki 121 ir mano, kad taip būtų pasiektas našesnis jų darbas parlamente. Vyriausybės vadovas taip pat pritaria nuomonei, kad, sumažėjus gyventojų skaičiui Lietuvoje, turi atitinkamai mažėti ir atstovaujančių parlamentarų skaičius.

„Tai yra mūsų politinis apsisprendimas, kiek žmonių turiu atstovauti vienas Seimo narys. Bent jau aš matau ir kolegos mato, kad gyventojų skaičius visgi sumažėjo, ir natūralu, kad galime svarstyti apie tos visos biurokratinės naštos, kuri tenka mūsų visuomenei, mažinimą (...), manau, kad Seimo narių skaičius tikrai galėtų būti mažinamas“, - teigė S. Skvernelis.

Pasak premjero, sumažinus narių skaičius, Seimo darbas būtų našesnis.

„Seimo narių skaičius tikrai galėtų būti mažinamas, juo labiau, kad ir šiandien pamatysite, kiek iš 141 Seime yra atstovų, nors tai nėra vienintelis Seimo nario darbas tik posėdžiuose dalyvauti (...), bet geriau kartais mažesnis (skaičius. - ELTA), bet efektyvesnis (darbas. - ELTA). Aš tai palaikyčiau“, - teigė premjeras.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis laikosi pozicijos, kad Seimo narių skaičius turėtų būti mažinimas iki 121 parlamentaro. Pasak V. Pranckiečio, apie tokį Seimo narių skaičių kalba politologai.

„Grįžčiau prie savo nuomonės, kad mes turime politologų rekomenduojamą skaičių 121, apie jį ir reikėtų diskutuoti (...) Jeigu mažėtų Seimo narių skaičius, tai, žinoma, galėtų jis mažėti sąskaita renkamųjų pagal sąrašą, kad vienmandatininkų procentas liktų didesnis“, - teigia V. Pranckietis.

Šiuo metu galiojantis Konstitucijos 55 straipsnis nustato, kad Seimą sudaro 141 Seimo narys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ALGIS

Jeigu mažinti , tai iki101 ,

NA NA

šitas " užmojis" yra Lietuvos žmonių noras ir tikslas ,kurio siekiama jau eilė metų ,________o kam tarnauja prezidentūrą , tai ir matosi , jos darbai dėdulės landsbergio gaujai ,kuri sulenda pagal sąrašus į seimą ir smukdo ,grobsto Lietuvą ,,,,Grybauskaitę nors vieną gerą darbą Lietuvos žmonėms padaryk ,susimažinkit savo apetitą ir seimo narių skaičių ,,,sėkmės ,nueidama nuo pjedestalo ,net savo atsitraukimą pažymės raudonu kilimu ,,,,

is tiesu tai tikrai nereiketu valstieciams uzsiimt

populizmu -nes siuo metu lietuvoj tera like 2 milj, lietuvos gyventoju...tie [ busimi ] 800 tukst. kurie jau ytraukti y sarasus konservatoriu gaujos dar ne visi suvezti is ukrainos ir arabu emiratu, todel imant sios dienos rodiklius seimunu skaiciu reikia mazint minimum iki 101 darmajiedo...o pizdnenturos sarages gyvius iki preZIUdentes ir 6 stukiu jos haremo pasiju....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS