R. Karbauskio ir D. Grybauskaitės karas: kuris užlips ant politinės minos? | Diena.lt

R. KARBAUSKIO IR D. GRYBAUSKAITĖS KARAS: KURIS UŽLIPS ANT POLITINĖS MINOS?

Politikos apžvalgininkas Virginijus Savukynas įsitikinęs, kad „tulpių pašto“ skandalo peripetijas pasiryžęs ištirti „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, žvelgiant į ilgesnę perspektyvą, artėjant Seimo rinkimams, turi šansą susižerti nemažai politinių dividendų ir laimėti kovą prieš prezidentę Dalią Grybauskaitę. Politologas Virgis Valentinavičius akcentuoja, kad „valstiečių“ lyderis ir prezidentė nėra tos pačios politinės lygos žaidėjai, tad R. Karbauskiui konfliktas su šalies vadove gali būti pražūtingas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovui prabilus apie tai, kad Seime bus inicijuojamas naujas parlamentinis tyrimas, kurio taikiklyje atsidurtų D. Grybauskaitės ir buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio susirašinėjimas, šalies vadovė kirto atgal, pareikšdama, kad paties R. Karbauskio, valdančio „Agrokoncerną“, buvimas Seime gali prieštarauti Konstitucijai.

Šią savaitę prezidentė D. Grybauskaitė savo metiniame pranešime užsiminė apie „pamirštus deklaruoti šimtatūkstantinius sandorius“, „nekontroliuojamą žemių įsigijimą“, tačiau konkrečiai apie R. Karbauskį ir jo verslą nekalbėjo. Daliai visuomenės galėjo susidaryti įspūdis, kad prezidentė ir „valstiečių“ lyderis užkasė karo kirvį, tačiau pats R. Karbauskis, tarsi paneigdamas tai, pareiškė, kad naujas parlamentinis tyrimas turi būti pradėtas.

Mato „valstiečių“ lyderio pranašumą

LRT.lt kalbinto politikos apžvalgininko V. Savukyno teigimu, vertinant R. Karbauskio ir D. Grybauskaitės politinį konfliktą, matematiniai paskaičiavimai, vertinant likusį laiką valdžioje, šiuo atveju yra palankesni „valstiečių“ lyderiui.

„Jeigu nebus kažkokios ypatingai sukrečiančios informacijos apie R. Karbauskį, kad jis pažeidė Konstituciją ir jam galima apkalta, tai tokiu atveju laimės R. Karbauskis, nesvarbu, ar bus sukurta tyrimo komisija Seime, ar tyrimas bus pradėtas. D. Grybauskaitės kadencija baigiasi, berods, už 11-kos mėnesių, o štai kiti Seimo rinkimai vyks 2020 metais. Yra skirtumas. Labai tikėtina, kad R. Karbauskis dar bus Seime tuo metu, kai D. Grybauskaitė jau nebebus prezidente“, – dėstė V. Savukynas.

V. Savukynas, V. Radžiūno/LRT nuotr.

Pašnekovas sutiko, kad R. Karbauskis, konfliktuodamas su šalies prezidente, rizikuoja, mat D. Grybauskaitė, nepaisant įvairių svyravimų, yra populiariausia Lietuvos politikė. Tačiau, kaip pastebėjo V. Savukynas, būtent šiuo metu LVŽS vairininkui aukšti reitingai nėra svarbiausia.

„Tie D. Grybauskaitės reitingai gal labiau moralinį pranašumą teikia, bet R. Karbauskis nepretenduoja į prezidento postą. Ar jam šiuo metu reikalingi reitingai? Tikrai ne. Jam reitingai bus reikalingi, kai vyks Seimo rinkimai 2020 metais. Jei jis bus tas, kuris parodė, kokia yra bloga situacija Lietuvoje, kas neseniai pradėta daryti, pabaigus NSGK (Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto – LRT.lt) tyrimą, ir, jeigu būtų panašus tyrimas, kurio metu ir vienokia ar kitokia forma būtų ištirtas prezidentės asmuo, tai R. Karbauskiui toks žingsnis ilgesnėje perspektyvoje atneštų pliusų“, – tvirtino politikos apžvalgininkas.

„Ši kova gali R. Karbauskiui trumpoje perspektyvoje nesėkmės atveju kažkiek atsiliepti reitingams, bet ilgesnėje perspektyvoje tikrai nemanau, kad jam tai atneš didelių neigiamų pasekmių“, – reziumavo V. Savukynas.

Priminė politikų kovos su prezidente pasekmes

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Virgis Valentinavičius įsitikinęs, kad „valstiečių“ lyderis, užsimojęs ištirti prezidentės D. Grybauskaitės veiksmus, nesuvokia, kad jo varžovė už jį gerokai stipresnė.

„R. Karbauskis jaučiasi esąs vienoje lygoje kartu su D. Grybauskaite, bet man atrodo, kad jis giliai klysta. Jeigu lygintume D. Grybauskaitės įdirbį per devynerius metus ir R. Karbauskio įdirbį politikoje, kur realiai valdžioje jis buvo ne pilnus dvejus metus, tai šie įdirbiai yra labai skirtingi“, – LRT.lt aiškino V. Valentinavičius.

Politologas pripažino, kad prezidentė, oponuodama „valstiečiams“, gali pasinaudoti savo autoritetu, o R. Karbauskis savo rankose turi daugiau ginklų.

„Prezidentė įvardino R. Karbauskio buvimo Seime nekonstitucingumą. Bet ji neturi jokių galimybių spręsti individualiai R. Karbauskio atvejo. Prezidentė gali spręsti bendrą verslo ir politikos per didelių ryšių problemą ir verslo savivalę politikoje, ką demonstruoja R. Karbauskis, bet tam reikia keisti žaidimo taisykles, įstatymų bazę. Vienintelis dalykas, ką prezidentė gali daryti, tai apeliuoti į visuomenės nuomonę ir raginti politikus, Seimą teikti atitinkamas įstatymų pataisas“, – komentavo MRU docentas.

Šitame konflikte gali būti labai daug retorikos, aštrių pareiškimų, bet labai mažai kažkokių realių veiksmų.

Pasak V. Valentinavičiaus, vis dėlto nereikia pamiršti, kokių pasekmių sulaukdavo politikai, įsivėlę į konfliktą su D. Grybauskaite.

„D. Grybauskaitė tebėra populiariausia politikė Lietuvoje, nepaisant kažkokių populiarumo svyravimų. Dar nė vienas politikas, kuris puolė prezidentę, nelaimėjo. Galbūt nedidelė išimtimi buvo Saulius Skvernelis, kuris po nežymaus susikirtimo su prezidente, turėjo didelę pertrauką, tačiau dabar, nepaisant trinčių, stengiasi su prezidente baisiai nesipykti.

Algirdo Butkevičiaus kelias žemyn reitinguose prasidėjo tada, kai jis nežinia, iš kur įgavo drąsos puldinėti prezidentę nuo ryto iki vakaro. Tai jam baigėsi totaliniu sutriuškinimu per rinkimus ir asmeninio populiarumo praradimu. Ar R. Karbauskiui kova su prezidente pridės jam populiarumo? Manau, atsakymas yra vienareikšmis. R. Karbauskio populiarumas yra kritęs ir kris dar žemiau“, – pažymėjo politologas.

Perspėjo apie bendražygių nubyrėjimą

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto doktorantas, politologas Romualdas Bakutis LRT.lt akcentavo, kad D. Grybauskaitė veikiausiai nujaučia, kad jos politinė įtaka, pasibaigus prezidentės kadencijai, sumenks, tad R. Karbauskiui šalies vadovė lengvai nenusileis.

„Politinio lauko dalyviai vis mažiau ir mažiau žiūrės į tai, ką D. Grybauskaitė kalbės ir mažiau rūpinsis kaip jai įtikti, nes netrukus jos prezidento poste nebebus. Vien šitas procesas natūraliai mažina jos galimybes daryti politinę įtaką. Ji veikiau taps panašesnė į Valdą Adamkų, į tokį simbolinį prezidentą, kuris gal viešai pamoralizuos, bet visi į ją vis mažiau kreips dėmesio.

Taigi D. Grybauskaitė neturi ko prarasti, nes jau netrukus nebebus prezidente ir gali smūgiuoti žemiau juostos“, – teigė R. Bakutis.

Vis dėlto politologas daugiau grėsmių įžvelgia R. Karbauskio kelyje. Anot R. Bakučio, „valstiečių“ lyderis, užsimojęs prieš D. Grybauskaitę, rizikuoja išbalansuoti savo bendražygių vienybę.

„R. Karbauskis yra valdančios partijos vadovas, bet matome, kad pačioje „valstiečių“ frakcijoje vyksta įvairūs bruzdėjimai – kalbama, kad gal dalis parlamentarų atskils nuo jos. Taip pat neaišku, koks yra R. Karbauskio galutinis santykis su S. Skverneliu, nes ir anksčiau kalbėta, kad jie tarpusavy nesutaria, tie nesutarimai kartais išlenda.

Kitaip tariant, realiausiai būtų mąstyti, kad „valstiečių“ frakciją, R. Karbauskio ir S. Skvernelio draugystę laiduoja pragmatizmas. Tada kyla klausimas, kiek jiems yra naudinga konfrontacija su prezidente, kuri yra veikiau yra ne kažkoks R. Karbauskio interesas, bet ambicija. Tai kokia prasmė tenkinti R. Karbauskio ambicijas? Frakcija palaikys jį tol, kol jiems tai bus naudinga“, – įžvalgomis dalijosi pašnekovas.

Anot R. Bakučio, R. Karbauskio ir prezidentės kovos nugalėtoją nuspėti sudėtinga, nes šiam konfliktui įtakos turės ne vienas išorės veiksnys.  

„Šitame konflikte gali būti labai daug retorikos, aštrių pareiškimų, bet labai mažai kažkokių realių veiksmų“, – spėjo R. Bakutis.

Parlamentaras perspėjo – oponentai gali susivienyti

Buvęs R. Karbauskio bendražygis, šiuo metu iš „valstiečių“ frakcijos pasitraukęs parlamentaras Povilas Urbšys mano, kad LVŽS lyderis, sustabdęs žemės ūkio sektoriaus tyrimo komisijos sukūrimą Seime ir užsimojęs tirti politikų ryšius su verslu bei prezidentės veiksmus, gali padaryti lemtingą klaidą.

„Šios politinės minos driokstelėjimas pakirs ne tik „valstiečių“ frakcijos vienybę, bet jos sprogimo banga gali Seimą nublokšti net į priešlaikinius rinkimus“, – LRT.lt sakė P. Urbšys.

Povilas Urbšys V. Skaraičio / BFL nuotr.

Seimo narys mano, kad E. Masiulio ir D. Grybauskaitės susirašinėjimo tyrimas nieko neduos: „Gal politiškai bus aptrupintas prezidentės fasadas, bet tikrai gynybiniai kuorai nebus užimti“.

Pasak P. Urbšio, „valstiečių“ lyderis šiuo metu ne tik paskelbė kartą opozicijoje dirbantiems konservatoriams ir prezidentei D. Grybauskaitei, bet atidarė ir dar vieną frontą.

„Negana to, R. Karbauskis su A. Širinskienės pagalba nori pastatyti į vietą Seimo pirmininką V. Pranckietį, Kalbu apie tuos skundus, rašinėjamus A. Širinskienės, leidžiančius svarstyti apie informacijos nutekinimą iš Seimo pirmininko sekretoriato. Matosi, R. Karbauskis negali atleisti V. Pranckiečiui už tai, kad jis per mitingą prie Seimo pasakė, kad jam gėda už sprendimus, susijusius su G. Kildišiene, R. Karbauskiui nepatinka, kad V. Pranckiečio nuomonė nesutampa su jo.

Matome, kad R. Karbauskiui atsidaro ir trečias frontas pačiame Seime, „valstiečių“ frakcijos viduje. Savotiškai vyksta karas prieš visus“, – tvirtino P. Urbšys.

Anot pašnekovo, R. Karbauskio karas su visais jam gali atsirūgti.

„R. Karbauskis tarsi bando padaryti, kad oponentai prieš jį susivienytų. Jis, konfliktuodamas su prezidente, padeda konservatoriams įgyti stiprų sąjungininką šitame kare. Matosi, kad prezidentė jau formuoja savo gynybinę taktiką, akcentuodama, kad R. Karbauskis pats yra verslininkas ir nori panaudoti savo politines galias, kad įgytų dar didesnę įtaką politikams“, – perspėjo buvęs R. Karbauskio bendražygis.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

savukinas zydas magnolija KGBiste Karbauskui mazai sansu nes visa teisesauga ju rankose bet banditi ikibti I eferistus verta nes kitaip bus dar blogiau .

...

Šiuo metu Prezidentė PRARADINĖJA reitinkus, po 'Tulpių skandalo' jai keliai į ES uždaryt, tai jai reikia galvot kur reiks glaustis po prezidentavimo pabaigos... o dar ir apkaltos grėsmė: esami kandidatai į prezidentus nenusiteikę laukt kol geresni kandidatai atsiras.

Anonimas

ji kaip gyvate islindo is kgb kailio ir ilindo I melina taip visi buve kgb daro
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS