R. Karbauskis: apie „MG Baltic“ įtaką žinojo ir A. Kubilius, ir D. Grybauskaitė | Diena.lt

R. KARBAUSKIS: APIE „MG BALTIC“ ĮTAKĄ ŽINOJO IR A. KUBILIUS, IR D. GRYBAUSKAITĖ

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai įsitikinę, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo apie verslo įtaką politikams nepakanka. „Valstiečių“ įsitikinimu, surinkta medžiaga rodo, kad apie „MG Baltic“ ir kitų interesų grupių įtaką žinojo ekspremjeras Andrius Kubilius ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, tad jų ryšiai turėtų tapti naujo tyrimo objektu. Tuo metu A. Kubilius atkerta nežinojęs apie jokius pavojingus „MG Baltic“ veiksmus ir ragina imtis dar kito tyrimo.

Anot „valstiečių“ frakcijos Seime seniūno Ramūno Karbauskio, NSGK parlamentinio tyrimo metu padarė tik dalį darbo, atskleisdami galimai neteisėta koncerno „MG Baltic“, Rusijos energetikos korporacijos „Rosatom“ ir kitų interesų grupių įtaką.

„Mūsų frakcijos narių gretose yra manančių, kad reikia naujo tyrimo“, – ketvirtadienį LRT.lt sakė R. Karbauskis.

Trečiadienį LRT TELEVIZIJA ištransliavo buvusio parlamentaro Aleksandro Sacharuko komentarus apie tai, kad su „MG Baltic“ vadovais, kurie esą siekė suskaldyti Tautos prisikėlimo partijos frakciją parlamente 2009 m., susitikinėjo ne tik liberalų, bet ir konservatorių atstovai, o jis pats apie koncerno veiksmus pranešė prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjams, tačiau jokio atsako nesulaukė.

R. Karbauskio manymu, NSGK tyrimo medžiaga ir šie A. Sacharuko pareiškimai kelia dar daugiau klausimų.

„Visiems aišku, kad „MG Baltic“ nebūtų tokių dalykų išdarinėjęs, jeigu būtų dirbęs tik per liberalus. Negalėjo per liberalus visko tiek padaryti ir tai yra visiems akivaizdu. Kaip suprantu iš A. Sacharuko teiginių, yra įrodymai kas pas ką ėjo ir kas ką žinojo, o tai nebuvo nagrinėjama iš viso, nes nebuvo tos temos.

Dabar išeina, kad dėl visko kalti verslininkai, bet kalčiausi yra politikai. [...] Nėra pridedamas sąrašas tų politikų, kurie pasidavė įtakai, ir kokia nauda jiems iš to buvo“, – pažymėjo „valstiečių“ lyderis.

R. Karbauskis įsitikinęs, kad apie „MG Baltic“, „Rosatom“ ir kitas interesų grupes, galimai neteisėtai spaudusias politikus, dariusias įtaką valdžios sprendimams žinojo prezidentė Dalia Grybauskaitė ir 2008-2012 m. vyriausybei vadovavę konservatoriai su A. Kubiliumi priešakyje, tačiau jokių veiksmų nesiėmė. Dėl to, „valstiečių“ vadovo manymu, reikalingas naujas tyrimas.

„Kai buvo A. Kubiliaus apklausa (NSGK tyrimo metu – LRT.lt), jis pasakė, kad nieko negalėjo padaryti. Juokas ima. Seimas, vyriausybė tuo metu turėjo lygiai tokias pačias galias kaip dabar.

Ta versija „mes nežinojome“ žlugo po to, kai VSD pareiškė, kad teikė informaciją, po A. Sacharuko pareiškimo, kad jis pats nešė tuos duomenis į prezidentūrą. Nieko tai nedomino, visiems buvo gerai, visi manipuliavo ir politikais, ir verslininkais. Kad būtų nežinoję, tai būtų kitas klausimas, bet prezidentė žinojo, kas yra „MG Baltic“, kaip jis veikė, ji gaudavo informaciją. Ji sako, kad gaudavo informaciją žodžiu. Koks skirtumas, kaip ta informacija buvo gaunama – raštu ar žodžiu? Informacija buvo gaunama ir tai yra faktas. Tada, jei tu susirašinėji ir duodi pavedimus per E. Masiulį koncernui „MG Baltic“, tai tu bendradarbiauji“, – dėstė R. Karbauskis.

Bedė pirštu į ekspremjero liudijimą

LRT.lt kalbintas NSGK narys „valstietis“ Dainius Gaižauskas tvirtino, kad komiteto tyrimo metu pastebėjo galimas konservatorių sąsajas su koncernu „MG Baltic“ ir korporacijos „Rosatom“.

NSGK išvadose teigiama, kad buvęs premjeras A. Kubilius, teikdamas paaiškinimus komitetui, patvirtino, kad eidamas premjero pareigas buvo susitikęs su „Rosatom“ valdomos bendrovės NUKEM atstovu Jonu Tamuliu, kuris buvo atėjęs pas jį į vyriausybės rūmus ir įtikinėjo, kad Lietuva nenutrauktų sutarties ir tęstų darbą su NUKEM, nes tam pritaria visos Europos Sąjungos institucijos.

Be to, pasak D. Gaižausko, pats A. Kubilius apklausų NSGK metu patvirtino lankęsis koncerne „MG Baltic“. „Valstietis“ priminė, kad su minėto koncerno vadovais ne kartą prisipažino bendravęs ir dabartinis konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Valstietis“ teigė, kad šie duomenys kelia rimtas abejones dėl 2008-2012 m. vyriausybei vadovavusių konservatorių skaidrumo.

„Ko partijai vaikščioti į vieną koncerną? Greičiausiai buvo derinami tam tikri veiksmai. Taip įsivaizduoju. G. Landsbergis pasakė, kad reikėjo dėl žiniasklaidos priemonių palankumo pasitarti, o NSGK tyrimas ir parodo, kad koncernas „MG Baltic“ kaip vieną iš poveikio priemonių naudoja savo valdomą žiniasklaidą, naudojant informaciją, kad vienus sunaikinti, o kitus išaukštinti“, – aiškino D. Gaižauskas.

Be to, pašnekovas neslėpė nuostabos dėl A. Kubiliaus liudijimų NSGK tyrimo metu. Anot D. Gaižausko, ekspremjeras pripažino gavęs informaciją apie „MG Baltic“, „Rosatom“ ir kitų interesų grupių pavojingą įtaką, tačiau jokių veiksmų nesiėmė.

„A. Kubilius tiesiai šviesiai atsakė, kad gavo informaciją apie tai, net patvirtino gavęs informaciją, kad skirta milijoninė suma daryti vienokį ar kitokį poveikį. Tada į mano klausimą „kodėl, kaip premjeras, jūs nieko nedarėte?“ jis atsakė, kad nieko negalėjo padaryti“, – pasakojo D. Gaižauskas.

Jis neatmetė, kad konservatorių sąsajos su minėtomis verslo grupėmis galėtų tapti naujo parlamentinio tyrimo objektu.

A. Kubilius „valstietį“ pavadino R. Karbauskio „skalikėliu“

Į D. Gaižausko pastebėjimus reaguodamas A. Kubilius neslėpė manantis, kad tokie pareiškimai įrodo, kad NSGK tyrimui įtaką darė „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis.

„D. Gaižauskas – drįsiu pavartoti tą paprastą žodį, kokį prezidentė yra neformaliai pavartojusi – yra R. Karbauskio skalikėlis ir viskas. Jų nervingas šūkčiojimas tik rodo, kad nemaža dalimi R. Karbauskis formulavo savo tiesioginiams pavaldiniams užduotį daryti viską, kad išvados būtų tariamai labai kompromituojančios konservatorius, bet nepavyko rasti tokių epizodų, tokių įrodymų“, – LRT.lt kalbėjo A. Kubilius.

NSGK tyrimas parodė, kad VSD turima informacija arba nėra laiku pateikiama aukščiausiems vadovams, arba ji nėra efektyviai realizuojama.

A. Kubilius, LRT.lt paklaustas, kaip galėtų pakomentuoti savo liudijimą NSGK, kad jis žinojo apie „MG Baltic“ ir kitų interesų grupių įtaką, tačiau jokių veiksmų, kaip premjeras, nesiėmė, pateikė visai kitą versiją.

„Galiu pasakyti tą, ką sakiau ir komitete – aš neprisimenu jokios pažymos iš Valstybės saugumo departamento ar kitų institucijų, kur būtų taip tiesiogiai įvardijama, kad „MG Baltic“ įtakos tampa ypač pavojingos. Aš net būčiau linkęs prašyti NSGK, kad paimtų iš vyriausybės kanceliarijos tuo metu premjerui atėjusias pažymas ir kad jas galima būtų dabar gal net išviešinti“, – aiškino A. Kubilius.

„NSGK tyrimas parodė, kad VSD turima informacija arba nėra laiku pateikiama aukščiausiems vadovams, arba ji nėra efektyviai realizuojama. Manau, kad tai yra vienas iš tų rimtų dalykų, kur reikia valstybei galvoti, kaip jį spręsti, kad ir informacija laiku pasiektų vadovus, ir po to, jei ta informacija tikrai yra kelianti susirūpinimą, bet negalime kelti teisinės bylos, būtų tada mechanizmai, kaip tokią informaciją realizuoti preventyviai“, – pridūrė konservatorius.

A. Kubilius tvirtino manantis, kad NSGK tyrimą galimą būtų pratęsti, tačiau jį reikėtų pakreipti ne į konservatorių pusę, o aiškintis „valstiečių“ ir „Rosatom“ ryšius.

„Rosatom“ darė didžiulį spaudimą dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto ir saugumas mus informavo 2012 metai apie tai, kad „Rosatom“ meta didžiulius pinigus, milijonus į tai, kad referendumas dėl VAE būtų surengtas ir kad referendume VAE projektas pralaimėtų. Apie tai jau neužsimenama išvadose. O kodėl neužsimenama? Todėl, kad tame referendume aktyviai dalyvavo R. Karbauskis“, – svarstė A. Kubilius.

Tiesa, jis pripažino netikintis, kad šios kadencijos Seime, kur daugumą sudaro „valstiečiai“, toks tyrimas būtų pradėtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Anonimas

abu KGBistai kubilas ir magnolija jiems reikia apkalta.

...

Gryna tiesa: "Visiems aišku, kad „MG Baltic“ nebūtų tokių dalykų išdarinėjęs, jeigu būtų dirbęs tik per liberalus". Skaitom: "R. Karbauskis įsitikinęs, kad apie „MG Baltic“, „Rosatom“ ir kitas interesų grupes, galimai neteisėtai spaudusias politikus, dariusias įtaką valdžios sprendimams žinojo prezidentė Dalia Grybauskaitė ir 2008-2012 m. vyriausybei vadovavę konservatoriai su A. Kubiliumi priešakyje" - jau įrodyta kad "Ta versija „mes nežinojome“ žlugo po to, kai VSD pareiškė, kad teikė informaciją, po A. Sacharuko pareiškimo, kad jis pats nešė tuos duomenis į prezidentūrą" Taip kad - mes negalim paneigt kad Tulpės paštu vyko 'brendžių dėžučių' dalybos, o dėkingi poLytikai privalėjo vykt 'ponui' nusilenkt, ištikimybę prisiekt: "pats A. Kubilius apklausų NSGK metu patvirtino lankęsis koncerne „MG Baltic“. „Valstietis“ priminė, kad su minėto koncerno vadovais ne kartą prisipažino bendravęs ir dabartinis konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis". Brrr, kiek čia dar neištirto dvoko.

gal tu ir lik emigracijoje ...

Agrokoncernas įkurtas 1990m , VSD dirba tiek pat ir nemato jokių ryšių , tokios info nėra , bet yra apie įtartino rusiško kapitalo remtą konservatorių Kubilių , Dagį ir kitus , yra apie MG Baltico bandymus paveikti tuo metu dirbusius politikus , Kubilius ir pats vaikščiojo pas juos :))) Vaikščiojo , net partinę programą pristatinėjo ir jaunieji konservatoriai :) Buvęs seimo narys Saharukas sako, kad pats į prezidentūrą nešė info apie MG Boltica , bet....pasirodo nei Kubilius nei Grybauskaitė "nieko nežinojo ir nieko negalėjo " ? :) Todėl aš labai džiaugiuosi, kad pagaliau išrinkome tuos, kurie GALI ir DARO . Ačiū 'valstiečiams ' atsirado viltis , kad mums nereikės emigruoti :)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS