R. Karbauskis: komitetas dėl LRT ataskaitos spręs tik po komisijos darbo | Diena.lt

R. KARBAUSKIS: KOMITETAS DĖL LRT ATASKAITOS SPRĘS TIK PO KOMISIJOS DARBO

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad jo vadovaujamas Seimo Kultūros komitetas 2016 metų Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos ataskaitą svarstys po to, kai darbą baigs LRT veiklą tirianti parlamentinė komisija.

„Komitetas netęs šito svarstymo, iki jūsų komisija nepabaigs darbo ir nepateiks išvados“, – komisijos posėdyje sakė R. Karbauskis.

Seimas yra įpareigojęs tyrimo komisiją baigti darbą iki birželio. Ji buvo sudaryta sausį.

Kultūros komitetas pernai nusprendė atidėti LRT 2016 metų ataskaitos svarstymą. Liudydamas parlamentinei komisijai R. Karbauskis pareiškė, kad taip nuspręsta kilus per daug klausimų.

„Mūsų buvo konstatuota, kad atleiskite kolegos, mes to klausimo nespėsime apsvarstyti, nes klausimų yra per daug“, – sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Pasak jo, Seimo nariai kritiškai pažvelgė į LRT ataskaitą, nors anksčiau jai patvirtinti kartais užtekdavo trijų minučių.

„Mano vertinimu, atliekant parlamentinę kontrolę ir šnekant apie LRT finansus, be abejonių, trys minutės yra nesuvokiamas laikas“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Klausimas dėl pasitikėjimo

„Valstiečių“ lyderis sulaukė konservatoriaus Andriaus Navicko klausimų, ar jis pasitiki parlamentine komisija dėl LRT veiklos, nes pats imasi komentuoti nacionalinio transliuotojo reikalus, rengti spaudos konferencijas ar kreiptis į Europos kovos su sukčiavimu tarnybą dėl laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“.

R. Karbauskis tai sakė daręs iš pilietinės pareigos, o komisija tvirtino pasitikintis.

Jis komisijos nariams pateikė duomenų, kad visiškai sutampa skirtingų laidų sąmatos, kad LRT su kitomis kompanijomis neva pasirašo tuščias sutartis ar neatlygintinus susitarimus, kurie vėliau per priedus tampa atlygintinais.

„Ir agronomo fantazija neišneša, kaip tai yra“, – kalbėjo Kultūros komiteto pirmininkas.

Sausį sudarytos komisijos iniciatoriai teigia, kad ji padės išsiaiškinti, ar nacionalinis transliuotojas tinkamai leidžia biudžeto lėšas. Tyrimo kritikai šios komisijos sudarymą vadina spaudimu žiniasklaidai.

Grupė parlamentarų yra kreipęsi į Konstitucinį Teismą, kad šis įvertintų, ar tokios tyrimo komisijos sudarymas nepažeidžia Konstitucijoje įtvirtintai teisei laisvai reikšti įsitikinimus, ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas.

Apklausė Administracinės komisijos pirmininką

Trečiadienį parlamentinei komisijai taip pat liudijo LRT Administracinės komisijos pirmininkas Tadas Šarapovas.

Šią komisiją sudaro finansų ir vadybos specialistai, patariantys LRT tarybai ir generaliniam direktoriui ekonominiais bei finansų klausimais. 

Seimo nariai T. Šarapovo daugiausiai klausė apie komisijos darbą teikiant išvadas dėl LRT vykdomų investicijų ar didelės vertės pirkimų. Jie bandė išsiaiškinti, kiek pati Administracinė komisija yra iniciatyvi, vertindama LRT sandorius.

T. Šarapovas parlamentarams teigė, kad teisės aktai įpareigoja komisiją veikti tik pagal užklausas.

„Administracinė komisija realizuoja savo funkcijas tuomet, kai gauna teikimą arba užklausimą iš LRT tarybos arba generalinio direktoriaus“, – sakė Vadybos ir ekonomikos universitete ISM dirbantis specialistas.

Jis Administracinėje komisijoje dirba antrą ketverių metų kadenciją. Antra T. Šarapovo kadencija prasidėjo pernai rugsėjį, pirmosios metu jis buvo paprastas narys.

Parlamentarės Agnės Širinskienės paklaustas, ar komisija niekada neveikė proaktyviai ir nesisiūlė ko nors vertinti pati, T. Šarapovas teigė, kad kai kurias rekomendacijas dėl jai rūpimų klausimų komisija įrašo kitų svarstytų klausimų išvadose ar protokoluose.

„Mums proaktyviai ką nors teikti neleidžia nuostatai ta prasme, kad mes neturime galimybės nieko teikti, kol mūsų nepaklausia“, – kalbėjo LRT Administracinės komisijos vadovas.

Seimo komisijos posėdyje trečiadienį taip pat apklaustas Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS