Naujas skandalas: R. Karbauskis grasina apkalta P. Urbšiui | Diena.lt

NAUJAS SKANDALAS: R. KARBAUSKIS GRASINA APKALTA P. URBŠIUI

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) darbo užkulisius, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kalba apie galimą apkaltą Seimo nariui Povilui Urbšiui, Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atsakomybę, o VTEK narius ragina pasitraukti.

„Seimo narys Povilas Urbšys, veikdamas kaip Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas, galimai viršijo savo įgaliojimus, darė spaudimą nepriklausomoje institucijoje dirbusiems valstybės pareigūnams ir galimai siekė savo asmeninių tikslų įgyvendinimo. Tokiais veiksmais P. Urbšys galimai šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką. Šiuos veiksmus turėsime įvertinti, deja, bet apkaltos keliu. Antra vertus, paaiškėjęs P.Urbšio galimai darytas spaudimas VTEK netiesiogiai patvirtina ir kitas anksčiau keltas abejones dėl Seimo nario veiklos ir galimai daryto poveikio, ką yra minėję Panevėžio savivaldybėje dirbantys asmenys“, - teigia LVŽS frakcijos seniūnas R. Karbauskis.

Jo nuomone, vienintelis kelias, kuris dar leistų išlaikyti šios institucijos orumą - VTEK nariams pasitraukti iš einamų pareigų.

Tokiais veiksmais P. Urbšys galimai šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką. Šiuos veiksmus turėsime įvertinti, deja, bet apkaltos keliu.

VTEK susidariusią situaciją LVŽS frakcija ketina svarstyti trečiadienį vyksiančiame frakcijos posėdyje.

LVŽS frakcija taip pat tikisi, kad grįžęs iš komandiruotės Izraelyje Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis frakcijai paaiškins aplinkybes, dėl kurių jis yra minimas straipsnyje portale www.delfi.lt, tada „frakcija galės apsispręsti ir dėl Seimo pirmininko atsakomybės“.

R. Karbauskis portale „Delfi“ pasirodžiusią informaciją laiko skandalinga, nes, kaip paaiškėjo, Seimo narys Povilas Urbšys galimai darė spaudimą Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK), kuri yra nepriklausoma institucija, nariams ir galimai neteisėtai reikalavo atleisti VTEK pareigūnus. Iš žiniasklaidoje pateiktos informacijos matyti, kad VTEK nariai vykdė nurodymus atleisti Prevencijos skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį.

„Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas rugsėjo mėn. pripažino, kad VTEK laikinasis pirmininkas V.Kanapinskas VTEK pirmininkavo neteisėtai: negalėjo laikinai eiti VTEK pirmininko pareigų, nes šias pareigas privalėjo eiti vyriausias pagal amžių VTEK narys, o V. Kanapinskas toks nebuvo. Dėl to teismas pripažino ir M. Siaurio atleidimą neteisėtu - įsakymą dėl atleidimo pasirašė to negalėjęs padaryti asmuo. Ši teismo nutartis reiškia, kad ir daugiau V.Kanapinsko sprendimų gali būti teismų nuginčyti ir naikinami. Jau ši informacija buvo skandalinga ir kėlė susirūpinimą“,- sako R. Karbauskis.

Jo nuomone, žiniasklaidoje pateikta informacija visiškai diskredituoja VTEK.

„VTEK nariai net nesiteikė pateikti paaiškinimų žurnalistams dėl savo galimai neteisėtų veiksmų vykdant nurodymus atleisti neįtinkantį darbuotoją. Akivaizdu, kad pasitikėjimas VTEK ir šios institucijos priimtais sprendimais yra pakirstas. VTEK privalo rodyti skaidraus, teisėto ir etiško elgesio pavyzdį visiems valstybės tarnautojams, tačiau paaiškėjo, kad VTEK nariai savo nuožiūra pasirenka, vykdyti ar nevykdyti teisės aktų nuostatas, pasiduoda galimoms politikų įtakoms, spaudimui, manipuliacijoms. VTEK tokiais veiksmais buvo sukompromituota kaip institucija, jos nariai prarado pasitikėjimą“,- sako R. Karbauskis.

P. Urbšys: R. Karbauskis kerštauja

Seimo narys P. Urbšys sako, kad apkalta dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pareigūno atleidimo aplinkybių jam grasinantis „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis kerštauja.

Pasak jo, R. Karbauskis iki šiol pyksta dėl nepalankių sprendimų eksparlamentarės Gretos Kildišienės atžvilgiu.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas trečiadienį pagrasino apkalta P. Urbšiui dėl to, kad šis esą darė neteisėtą spaudimą atleisti buvusį VTEK Prevencijos skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį.

„Matosi, kad žmogus vadovaujasi emocijomis ir bet kokią progą bando išnaudoti, kad suvestų sąskaitas. Ko gero, jis negali pamiršti kartėlio, kurį patyrė tada, kai Romo Valentukevičiaus vadovaujama VTEK, padedant M. Siauriui, sukurpė raštą pasisakant dėl Kildišienės, kad jos ir „Agrokoncerno“ džipo istorijoje yra viskas tvarkoj“, – BNS sakė P. Urbšys.

„Tiek Seimo pirmininkas, tiek aš į tai reagavome kritiškai. (...) paskui paaiškėjo, kad ta komisija veikia ne kaip kolegiali institucija, o vieno asmens institucija, kuri priima labai abejotinus, politiškai angažuotus sprendimus“, – pridūrė jis.

M. Siaurys iš darbo VTEK atleistas pernai gruodį už tarnybinių įgaliojimų viršijimą. Anot VTEK, jo vadovautame skyriuje rengti ir VTEK kompetencijai priskirti dokumentai nebūdavo teikiami kolegialiam komisijai svarstyti posėdžiuose.

Pasak P. Urbšio, kiti VTEK nariai kreipėsi į jį ir Seimo pirmininką bei papasakojo apie šią situaciją bei M. Siaurio vaidmenį joje.

Vis dėlto jis tvirtino, kad spaudimo komisijos nariams atleisti VTEK pareigūną nedarė.

„Komisijos nariai informavo apie susidariusią situaciją, apie tai, kad Valentukevičius ignoruoja komisiją, vienasmeniškai priima sprendimus, o Siaurys formuluoja pozicijas. (...) Kai tokius dalykus pasakė, aišku, pasakiau, kad tai yra netvarka, bet jokių nurodymų nedaviau“, – kalbėjo parlamentaras.

Tuo metu P. Urbšys vadovavo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui, atsakingam už VTEK veiklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

siaurapročiai , nesuvokiate

, kad ne Karbauskis kalba įrašuose :) Man patinka , kad valomės nuo visokių galimų įtakojimų ar paliepimų , taip tai daro Karbauskis ir nebijo , o Urbšys man panašėja į pletkininką :) Kerštauja dėl gretos , o Urbšys stovėjo su žvake ar taip pat yra tarp tų "apšviestųjų šventųjų " , kurie viską žino ? :) Apgailėtina pone, Urbšy , mano tokia nuomonė.

Anonimas

Kaip šlykštu kaip Karbauskis visus tik kaltina,šmeižia lyg turgaus bobelė. Atėjus jam tikras haosas seime,tik matome ir girdime jų svaiščiojimus,keršta.Kada galų gale tą karbauskiuką lauk išvys ir jo šūtvę. Gėda Lietuvai daro ne seimas čia,o kažkoks bardakas.Kiekvieną dieną vis šlykščiau darosi.Liaukitės bepročiai.Ir maukit lauk,važiuok į kolhozus ir laukuose rėkauk kiek nori

G

Kaip jie gali visi valdyt lietuva jei jie skerdzia vienas kita.valdant turi but vienybe ,o ne skerdynes bet tada turi but 40 seimo nariu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS