R. Karbauskis rūstauja ant opozicijos dėl sustabdytų pataisų | Diena.lt

R. KARBAUSKIS RŪSTAUJA ANT OPOZICIJOS DĖL SUSTABDYTŲ PATAISŲ

Praėjusį šeštadienį Seimo opozicijai sustabdžius Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų pateikimą, jas parengęs Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad jų vilkinimas sukuria palankias sąlygas pseudopolitikams. Jis teigia esąs tikras, kad vasarį Seimas priims šias pataisas.

LVŽS frakcijos seniūnas neigiamai vertina opozicijos pastangas vilkinti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų bei jas lydinčių teisės aktų svarstymus.

„Esame pripratę, kad opozicija, siekdama bet kokia kaina stabdyti ar vilkinti mūsų siūlomų sprendimų priėmimo procesus Seime, naudojasi visomis Statute numatytomis procedūromis. Tačiau šis epizodas skaudus tuo, jog neapykantos nepavyksta užgniaužti net sprendžiant itin jautrias ir aktualias problemas, šiuo atveju - susijusias su vaikų teisių užtikrinimu. Toks poelgis tik sustiprina įspūdį, kad opozicijai svarbi tik ji pati ir jos menama kova su Karbauskiu, o ne šalies reikalai ir visuomenės lūkesčiai“, - sako LVŽS seniūnas R. Karbauskis.

Toks poelgis tik sustiprina įspūdį, kad opozicijai svarbi tik ji pati ir jos menama kova su Karbauskiu, o ne šalies reikalai ir visuomenės lūkesčiai.

Pasak jo, įstatymo priėmimo vilkinimas sukuria palankias sąlygas pseudopolitikams, kurie klaidina visuomenę ir politinių dividendų siekia krautis iš vaikų ir šeimų nelaimių.

Pasak R. Karbauskio, projektą jis registravo po pasitarimų su nevyriausybinėmis organizacijomis. Pasitarimai vyko Seime jau pradėjus nagrinėti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas Vaiko teisių apsaugos sistemos pataisas, numatančias, kad vaikai iš šeimos taip pat būtų paimami tik kraštutiniu atveju. Šios pataisos buvo pateiktos gruodį reaguojant į visuomenėje kilusį rezonansą dėl iš šeimos paimtų vaikų. Po pateikimo Seime joms pritarta bendru sutarimu.

„Nevyriausybinės organizacijos ir ekspertai pasitarimuose įvertino naują ministerijos projektą ir pasiūlė jį papildyti. Pasitarus su teisininkais buvo nuspręsta, jog siekiant užtikrinti vaiko teisių apsaugą į pastabas turi būti įsiklausyta. Taip, pavyzdžiui, pataisose numatyta nuostata, kad pirmenybė teigiama pagalbai šeimai, padedant jai geriau rūpintis savo vaikais, mokant socialinių įgūdžių ir tik tais atvejais, kai vaikui šeimoje nesaugu (jo sveikatai ar gyvybei gresia pavojus), vaikas gali būti paimtas. Be to, projekte siūloma užtikrinti, kad sprendžiant dėl vaikų paėmimo teisme tėvams privalo atstovauti advokatas, o valstybė advokato teisinę pagalbą turi garantuoti savo lėšomis - taip bus apginti nepasiturinčių tėvų interesai, kuomet jie negali pasisamdyti gynėjo“, - sako R. Karbauskis.

Politiko teigimu, nerimą kelia melagingų žinių dėl vaiko teisių apsaugą reglamentuojančių teisės aktų projektų gausa, todėl R. Karbauskis kviečia visuomenę pasitikėti valstybės institucijomis ir specialistais.

„Informuoju, jog Seimas priėmė sprendimą daryti nenumatytą posėdį artėjantį antradienį, todėl opozicijos pastangos trukdyti įstatymo pateikimą neturės ilgalaikių pasekmių. Esu tikras, jog vasarį Seimas priims reikiamas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas, ir įstatymas atitiks mūsų visuomenės lūkesčius“, - sako R. Karbauskis.

Kaip ELTA jau skelbė, šeštadienį R. Karbauskiui nepavyko Seimui pateikti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų ir jį lydinčių dokumentų, kuriais jis siūlė tobulinti vaiko teisių apsaugos sistemą.

Seimas sutiko su parlamentaro Justo Džiugelio prašymu padaryti pertrauką iki kito plenarinio posėdžio.

Projektų pateikimas planuojamas antradienį, sausio 15 d.

R. Karbauskio pataisas vadina nekokybiškomis

Praėjusią savaitę neleidęs „valstiečių“ lyderiui R. Karbauskiui pateikti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų Mišrios Seimo narių grupės narys J. Džiugelis sako, kad jos ne spręstų, o vilkintų skaudžių problemų sprendimą.

Jis apgailestauja, kad kai kurie politikai, užuot įsigilinę į faktus, įsiklausę į profesionalų pastabas ir leidę jiems taisyti įstatyme atsiradusias spragas, siekia pigaus populiarumo, numodami ranka į tai, kiek žalos ir suluošintų vaikų likimų gali atnešti politinių dividendų gainiojimasis.

„Šiandien išplatintame pranešime valdančiųjų lyderis, kaltindamas opoziciją sprendimų priėmimo vilkinimu, ne tik pernelyg susireikšmina, bet ir klaidina visuomenę, ir dangsto savo asmeninių ambicijų tenkinimą, - pareiškė Seimo narys J. Džiugelis, sausio 12-ąją Seimo plenarinio posėdžio metu paprašęs pertraukos ir taip neleidęs R. Karbauskiui pateikti įstatymo pataisų projekto. - Žmonės turi suprasti, kad profesionalu save vadinančio politiko nekokybiškai parengtos įstatymo pataisos, kurioms Seimo teisininkai surašė net 45 pastabas, vaiko teisių apsaugos problemų nesprendžia. Atvirkščiai, jos sugrąžintų į tuos laikus, kai vaikus galima būdavo „auklėti“ rykštėmis, užrakinti vienus, laikyti alkanus ir pririštus prie suolo. Būtent tai teigia praėjusią savaitę Seimo Žmogaus teisių komitete pasisakę vaiko teisių apsaugos specialistai, psichologai ir nevyriausybinių organizacijų atstovai.„

Anot parlamentaro, du „valstiečių“ įregistruoti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų projektai vilkina itin jautrių visuomenės problemų sprendimą.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pateikti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisymai jau aptarti su specialistais, svarstomi Seimo komitetuose, o Žmogaus teisių komitete sulaukė vienbalsio pritarimo. Pritarus R. Karbauskio projekto pateikimui, procesai gerokai užsitęstų, nes šias paskubomis ruoštas pataisas tektų derinti su SADM parengtu įstatymo projektu ir būtų žengtas didelis žingsnis atgal smurto prieš vaikus apsaugos sistemoje. Visa tai būtų daroma vaikų ir šeimų nelaimių sąskaita“, - teigia J. Džiugelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Iš ko Gabrieius krausis turtus jei ne iš vaikų ir tėvų nelaimių.Tikriausiai Džiugeliui irgi pamokėjo ,kad keltų sumaištį. Kada baigsis senelio ir anūko Landsberginių mafija.Nieko jiie abu nėra padarę vardan Lietuvos,abu tik lobsta ir kraunasi turtus.Paklauskite senelio Landsbergio kiek pinigų turi užsienio bankuose,matysit kaip nepatiks.Šlykštynės abu su Austėja priešaky...

Nuomone.is giminaites.

Karbauskis pataisu kurejas? Viskas sukurta tik reikia pakoreguoti.Ir nereikia isradineti dviraciu.Reikia ruosti rajonuose atsakingus asmenis kurie dirbtu su seimomiskurios yra asocialios,atsieit neturincios idudziu.Nemoketi pasalpu galinciam ,sveikam zmogui.Rajonuose darbo birzos piktnaufdziauja.Giminaite ukininkauja ir negauna is darbo birzos zmogaus,o sako kaimynas gauna pasalpa.Vietoj to kad pasiustu dirbti i ferma.Jei tai tiesa tai Skuode/

NA NA

valstiečių partija jau turėjo priprasti prie landsberginių gaujos , seimo terorizavimą ,bei trukdymo dirbti Lietuvai ,ir jos žmonėms ,juk praėjo jau du metai ,kai jie viską daro priešingai ,kad tik Lietuvai ir jos žmonėms būtu blogiau ,landsberginių gauja yra suburta iš kgbistų ir komunistų ,tai asmeninė dėdulės kgbisto gauja ,kuri tam ir buvo suburta ,priešprieša ,tautai ,,,,sėkmės ,ateina rinkimai bandysim vėl laimę ,be landsberginių seime ,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS