R. Karoblis: su 2 proc. gynybai visuotinis šaukimas neįmanomas | Diena.lt

R. KAROBLIS: SU 2 PROC. GYNYBAI VISUOTINIS ŠAUKIMAS NEĮMANOMAS

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, kad visuotinis šaukimas į Lietuvos kariuomenę įmanomas tik tuo atveju, jeigu gynybai bus skiriami daugiau kaip 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Jeigu finansavimas sustotų ties 2 proc. BVP, tikrai visuotinis šaukimas mums nebūtų pavežamas. Tai būtų per didelė našta“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministras.

Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė savo programos įgyvendinimo plane buvo numačiusi iki šių metų pabaigos įvertinti galimybes Lietuvoje įvesti visuotinę karo prievolę.

Lietuva pirmą kartą 2 proc. BVP gynybai ribą turėtų pasiekti kitais metais, tačiau dalis politikų abejoja, ar krašto apsaugos finansavimas turėtų augti toliau.

Visgi R. Karoblis ragina toliau didinti gynybos biudžetą, jis kitąmet sieks 873 mln. eurų. Pasak jo, tai reikalinga dėl Rusijos kaimynystės ir dėl to, kad krašto apsauga ilgą laiką buvo nepakankamai finansuojama.

„Tai yra grindys, tai yra minimumas. Tikrai turime siekti, kad finansavimas būtų didesnis“, – sakė ministras.

Anksčiau pareigūnai skelbė, kad visuotinio šaukimo atveju į kariuomenę kasmet po mokyklos būtų kviečiami 6 - 7 tūkstančiai karo prievolininkų, neįskaitant merginų.

Dalinė karo prievolė po septynerių metų pertraukos buvo grąžinta 2015-aisiais, išaugus nerimui dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

Kitąmet į kariuomenę turėtų būti pašaukti 3800 prievolininkų, tai yra trim šimtais daugiau karių nei šiemet.

Gynybos pareigūnai prognozuoja, kad daliai jaunuolių jau atitarnavus ginkluotosiose pareigose ir augant šauktinių skaičiui kariuomenei kitąmet gali nebeužtekti vadinamųjų „šauktinių savanorių“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Che, 'otkatai' tik už ginklus pažadėti?.. bet kas tie ginklai be žmonių?

Kęstas

Karoblį puola utelės. Visi pinigai nuėjo auksiniams šaukštams. Gal imkimės rimto darbo? Kas gali išsaugoti kapitalizmą, kuris naikina mūsų pasaulį, kaitindamas Žemę? Politikai, kurie nebijo priversti verslą daryti tai, kas reikalinga visuomenei (Skverneli, visi žiūri į tave), turi sudaryti sąlygas, kad CO2 būtų išmetama į atmosferą mažiau, o jau išmestas CO2 būtų iš atmosferos šalinamas. Jei valstybės reguliuotojai priverstų pramonę, kuri negali pereiti prie elektros energijos, pvz., aviaciją, plastmasių ir kitų organinės chemijos produktų gamybą naudoti sintetinį kurą, o ne iškastinį, tai stipriai išaugtų CO2 poreikis, kuris yra reikalingas šioms kuro rūšims gaminti. Tokiu metodu vokiečiai gamino sintetinį kurą Antrojo pasaulino karo metu ir naudojo tą kurą lėktuvams, bombordavusiems Londoną ir kitas vietas pasaulyje, bei tankams, kurie riedėjo Lietuvos žemėje. Akivaizdu, kad šiuolaikinės pramonės šakos bandytų tam priešintis.

Kęstas

Jei rinka nesuteiks paskatos, vyriausybės galėtų tai padaryti. Teisinga anglies dvideginio išmetimo kaina yra būtina. Jos nebuvimas yra viena iš priežasčių, dėl kurių anglies dvideginio surinkimas ir saugojimas nebuvo panaudotas, kad sumažėtų iškastinio kuro gamyklų išmetamų teršalų kiekis; reikalingas komplektas gali dvigubai padidinti elektros energijos kainą, todėl neapsimoka nieko keisti, kol teršti aplinką anglies dvideginiu galima nemokamai (daugiau apie tai - čia). Lietuvos politikai yra labai agresyvūs ekonomikoje. Galima tą agresyvumą panaudoti taikiems tikslams, sukuriant šią naują, konkurencingą, Lietuvos pramonę, kuri eksportuotų jos prekes ir paslaugas po visą pasaulį. Daugiau apie tai - guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS