R. Šalaševičiūtė: tikslingiausia – sujungti abu projektus dėl vaiko teisių | Diena.lt

R. ŠALAŠEVIČIŪTĖ: TIKSLINGIAUSIA – SUJUNGTI ABU PROJEKTUS DĖL VAIKO TEISIŲ

Taisant vaiko teisių apsaugos sistemą būtų tikslingiausia sujungti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio parengtus projektus, sako Seimo Socialinių ir reikalų darbo komiteto (SRDK) vadovė socialdarbietė Rimantė Šalaševičiūtė.

„Mes manom, kad abu projektus tikslingiausia sujungti, paimant iš vieno ir kito projekto, kas geriausia vaikui ir šeimai“, – ketvirtadienį Seime pradedant abiejų projektų klausymus sakė R. Šalaševičiūtė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) projektą pristatęs ministras Linas Kukuraitis teigė, kad visų pataisų rengėjai sutaria dėl tikslo, vaiko augimo šeimoje, lieka susitarti dėl vaiko teisių apsaugos įgyvendinimo, „kad įstatymas būtų maksimaliai palankus vaiko ir šeimos gerovei“.

Kaip vieną esminių pakeitimų L. Kukuraitis pristatė grėsmės lygių nustatymą. Anot ministro, grėsmės lygių apibrėžimai ir pateikti pavyzdžiai sukėlė tėvų baimę, kad „vaikai gali būti paimdami lengva ranka“.

„Šeimos išsigando ir stengiasi išvengti santykio su tarybomis, kad išvengtų, ko labiausiai bijo, vaikų paėmimo iš šeimų. Būtų atsisakoma grėsmės lygio, vietoje to vertinama šeimos ir vaiko situacija, nustatomas pagalbos poreikis ir iškart įsijungia atvejo vadyba“, – sakė L. Kukuraitis.

Kalbėdamas apie alternatyvias R. Karbauskio registruotas pataisas L. Kukuraitis teigė, jog svarbiausia sutarti, kas būtų traktuojama kaip tiesioginis pavojus vaikui, ir tai konkrečiai įrašyti įstatyme.

R. Karbauskio projektą pristačiusi Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė išskyrė diskusinius momentus, vieną jų – keičiamą draudimą palikti vienus ikimokyklinio amžiaus vaikus.

A. Širinskienė tvirtino, kad esamą redakciją siūloma keisti, kad būtų apsaugoti vyresni, tačiau dėl negalios negalintys savimi pasirūpinti vaikai.

„Viešojoje erdvėje sukėlė labai daug klausimų vaiko palikimas be priežiūros, mintis keisti tą normą ir atsisakyti šešerių metų atsirado dėl elementaraus dalyko, viena iš organizacijų davė pavyzdį, kad praktikoje pasikaito atvejų, kai 12, 14 metų vaikai turi negalią ir savo branda gali būti blogesnėje padėtyje nei gudrus penkiametis. Bendra mintis apsaugoti neįgalius vaikus turėtų būti išlaikyta“, – kalbėjo A. Širinskienė.

SADM bei R. Karbauskio pataisos buvo registruotos po visuomenėje kilusio rezonanso dėl iš šeimos paimtų vaikų atvejo Kaune. Pataisų projektą buvo registravusi ir „valstiečio“ Mindaugo Puidoko bei kitų parlamentarų grupė, tačiau jį dėl galimos prieštaros Konstitucijai sukritikavo Seimo teisininkai.

R. Karbauskio pataisomis akcentuojama, kad vaiko paėmimas iš šeimos galimas tik tada, kai kyla „realus ir tiesioginis pavojus vaiko sveikatai ar gyvybei“.

Projekte numatyta, kad „vaikas priverstinai gali būti paimamas iš jo tėvų ar vaiko atstovų pagal įstatymą tik tuo atveju, jei tai yra proporcinga priemonė, būtina siekiant išvengti realaus ir tiesioginio pavojaus vaiko gyvybei, sveikatai, ir šis pavojus negali būti pašalinamas kitomis priemonėmis“.

Siūloma koreguoti nuostatą, draudžiančią vaikus iki šešerių metų palikti vienus. Šiuo metu vaiko tėvai turi pasirūpinti, kad vaikas iki šešerių metų be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.

Siūloma nustatyti, kad „priešmokyklinio amžiaus vaikas be objektyvios būtinybės neliktų vienas aplinkoje, kurioje, atsižvelgiant į jo amžių bei brandą, gali kilti realus pavojus vaiko sveikatai ar gyvybei“.

Taip pat pataisomis už žinomai melagingą pranešimą apie vaiko teisių pažeidimą numatoma administracinė atsakomybė, o vaiko teisių apsaugos darbuotojams, šeimoms pagalbą teikiančių mobiliųjų komandų nariams įvedamas nepriekaištingo reputacijos reikalavimas.

Bauda už melagingą vaiko teisių apsaugos iškvietimą būtų tokia pati kaip priešgaisrinės apsaugos, policijos, greitosios medicinos pagalbos ir kitų specialiųjų tarnybų iškvietimas žinant, kad pagalba nereikalinga, t. y. nuo dviejų šimtų iki dviejų tūkstančių eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas vaiko teisų apsaugos sistemos pataisos irgi nustato, kad vaikai iš šeimos būtų paimami tik kraštutiniu atveju.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Dar tas pajacas ku-Kū neatsistatydino?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS