2019 metais „užderės“ rinkimų | Diena.lt

2019 METAIS „UŽDERĖS“ RINKIMŲ

2019 metai Lietuvoje bus rinkimų metai, nes planuojama surengti savivaldybių tarybų, Prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimus. Taip pat kartu su Prezidento rinkimais planuojamas referendumas dėl dvigubos pilietybės.

Galimas rinkimų datas antradienį su Seimo Pirmininku Viktoru Pranckiečiu aptarė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Pasak jos, Lietuvos prezidento rinkimų pirmasis turas planuojamas 2019 m. gegužės 12 d., antrasis turas - gegužės 26 d. „Antrojo rinkimų turo metu planuojama surengti rinkimus į Europos Parlamentą, kadangi, neoficialiais duomenimis, turime informacijos, jog Europoje rinkimai į EP vyks gegužės 23-26 dienomis“, - žurnalistams sakė L. Matjošaitytė.

2019 metų vasario pabaigoje-kovo pradžioje planuojama surengti savivaldybių tarybų rinkimus. Pasak VRK pirmininkės, rinkimų datą turės paskelbti Seimas. „Įstatymai numato, kad ta rinkimų data turi būti paskelbta ne vėliau, kaip likus 5 mėnesiams iki savivaldybių tarybų narių įgaliojimų pabaigos“, - sakė L. Matjošaitytė.

Jos teigimu, kol kas diskutuojama, kiek dienų galėtų vykti referendumas dėl dvigubos pilietybės. „Darbo grupė šiam klausimui spręsti dar neapsisprendė galutinai, ar tai bus viena diena ar dvi dienos, ar tai bus tarp pirmojo ir antrojo rinkimų turo ar abiejų turų metu. Matyt, tą informaciją artimiausiu metu ir sužinosime, tai kol kas tą klausimą palikime ateičiai“, - sakė VRK vadovė.

Ji mano, kad referendumas galėtų vykti per pirmąją ir antrąjį Prezidento rinkimų turą išankstinio balsavimo ir rinkimų dienomis.

VRK pirmininkė priminė, kad Lietuvoje referendumas vyko dvi dienas prieš stojimą į ES - 2003 metais.

„Tokio referendumo, kuris būtų su pertrauka, Lietuvoje nėra buvę, tačiau žiūrėsime. Įgyvendinti iš techninės pusės, manau, yra galimybių, tačiau gali būtų sunkumų, su kuriais susidurtų komisija. Kada bus priimtas galutinis sprendimas dėl to, kiek tas referendumas galėtų vykti, tada galėsime atsakyti į šį klausimą“, - sakė L. Matjošaitytė. Jos teigimu, VRK tektų užduotis kažkur saugoti biuletenius, kad nebūtų atskleista balsavimo paslaptis, todėl gali tekti kreiptis į policijos pareigūnus.

L. Matjošaitytės teigimu, kol kas nėra preliminarių skaičiavimų, kiek galėtų kainuoti 2019 metų rinkimai. Tačiau 2016 Seimo rinkimai, jos duomenimis, kainavo apie 7, 5 milijono eurų.

Kadangi iki 2019 metų galimas brangimas, tai vieni rinkimai, jos prognozėmis, galėtų kainuoti per 8 milijonus eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS