Reikalauja, kad R. Karbauskis nedelsiant atšauktų J. Valčiukienę iš VRK | Diena.lt

REIKALAUJA, KAD R. KARBAUSKIS NEDELSIANT ATŠAUKTŲ J. VALČIUKIENĘ IŠ VRK

  • 4

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūną Ramūną Karbauskį dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narės Jonės Valčiukienės tinkamumo eiti Komisijos narės pareigas.

Trečiadienį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, kad VRK narė J. Valčiukienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus bei vengti interesų konflikto, o jam kilus - nusišalinti. Nedeklaravusi ryšio tarp sutuoktinio ir R. Karbauskio, J. Valčiukienė dalyvavo VRK sprendžiant su R. Karbauskiu susijusius klausimus ir nuo šių klausimų nusišalino tik VTEK pradėjus tyrimą dėl jos pačios.

Parlamentarė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipimesi reikalauja nedelsiant atšaukti J. Valčiukienę iš VRK, kaip pažeidusią Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, o tuo pačiu ir sulaužiusią nario priesaiką.

„Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino J. Valčiukienę pažeidus įstatymą. VRK narė aktyviai ginasi, tačiau iš tokių jos pastangų atrodo, kad ji sąmoningai nedeklaravo interesų, matyt, tikėdamasi, kad Seimas ir visuomenė nepastebės jos ryšio bei jos sutuoktinio tiesioginio ryšio su R. Karbauskiu ir „Agrokoncernu“, kurie yra tapę ne vieno VRK tyrimo objektu. Todėl raginu valstiečių-žaliųjų lyderį įvertinti ir savo vaidmenį, ir prisiimti atsakomybę už priesaiką sulaužiusią deleguotą pareigūnę“, - teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Kartu TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotoja pažymi, kad VRK narės J. Valčiukienės elgesys, pažeidus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus, kelia abejonių jos, kaip VRK narės, reputacija ir patikimumu.

Pati J. Valčiukienė sako nemananti, kad pažeidė įstatymus ir žada VTEK sprendimą skųsti.

Kovo 2 d. Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, prašydama ištirti, ar VRK narė J. Valčiukienė nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo, primena ELTA.

Buvo teigiama, kad J.Valčiukienės sutuoktiniui perleistos neturtinės UAB „Agrokoncernas“ akcininko teisės, galbūt suteikiančios teisę dalyvauti įmonės valdyme. Sutuoktinio ryšio su šia bendrove J.Valčiukienė nėra nurodžiusi savo privačių interesų deklaracijoje. Taip pat pranešta, kad šių metų vasario pabaigoje VRK buvo svarstomas klausimas dėl UAB „Agrokoncernas“ paramos teikimo ir šią informaciją tyrusios VRK darbo grupės išvadų. Šiame posėdyje dalyvavo ir J.Valčiukienė, nors jos sutuoktiniui yra perleistos šios bendrovės akcininko neturtinės teisės.

Papildomai tirtos aplinkybės, ar J.Valčiukienei nekilo interesų konfliktas rengiant, svarstant bei priimant sprendimus, susijusius su Seimo nariu R. Karbauskiu, kuris 2017-ųjų kovą J.Valčiukienės sutuoktiniui perleido neturtines kelių bendrovių akcininko (pajininko) teises. Taip pat aiškintasi, ar VRK narė neturėjo privačių interesų deklaracijoje nurodyti savo sutuoktinio ryšių su šiomis bendrovėmis.

VTEK savo iniciatyva taip pat tyrė, ar iš viso J. Valčiukienė gali dalyvauti VRK posėdžiuose dėl UAB „Agrokoncernas“. J. Valčiukienė VRK videomedžiagoje matoma, kaip dalyvauja, užduoda klausimus bei renka narius tyrimo komisijai dėl UAB ,,Agrokoncernas“.

Nuo VRK komisijos darbo J. Valčiukienė nusišalino tik kovo 29 d. kai VTEK paskelbė, kad dėl jos pradėtas tyrimas, tačiau serialo „Naisių vasara“ bei laikraščio „Naisių žemė“ tyrime ji dalyvavo, nors VTEK komisijos teigimu, J. Valčiukienė turėjo nusišalinti.

„E. Valčiukas nebuvo nė vieno organo valdymo narys ir panašiai. Nei dėl paramos teikimo, nei juridinio asmens dalyvis“, - VTEK posėdyje gynėsi J. Valčiukienė.

R. Karbauskis: konservatoriai kerštauja

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis sako, kad ragindami atšaukti interesus supainiojusią „valstiečių“ deleguotą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narę konservatoriai siekia keršto.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija (VTEK) šią savaitę konstatavo, kad „Agrokoncerno“ advokato Evaldo Valčiuko sutuoktinė, VRK narė Jonė Valčiukienė pažeidė įstatymą nedeklaravusi vyro ryšių ir priimdama su koncernu susijusius sprendimus.

Konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į R. Karbauskį, reikalaudama „priimti sprendimą nedelsiant atšaukti J. Valčiukienę iš VRK, kaip pažeidusią Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, o tuo pačiu ir sulaužiusią nario priesaiką“.

„Konservatoriai savo pareiškimais, manytina, kerštauja už tai, jog LVŽS iniciatyva visuomenei tapo žinomi gėdingi jų deleguoto VRK atstovo biografijos faktai“, – į konservatorių kreipimąsi reaguoja R. Karbauskis. Jo komentarą BNS perdavė partijos vadovo atstovė Dalia Vencevičienė.

„Valstiečiai“ kaltindami pateikus klaidingus duomenis apie išsilavinimą baigiantis pavasario sesijai bandė atstatydinti iš komisijos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų deleguotą Vilių Semešką, bet tam balsų nepakako.

Opozicija šią nepasitikėjimo procedūrą sakė esant kerštu V. Semeškai už principingą poziciją VRK atliekant tyrimus, susijusius su „valstiečiais“.

Komentuodamas VTEK sprendimą dėl J. Valčiukienės „valstiečių“ vadovas taip pat sako turintis žinių, kad VRK narė skųs jį teismui.

„Šis precedento neturintis VTEK sprendimas liečia ir advokatų bendruomenę, yra susijęs su advokato ir kliento santykiu, kurį gina šalies įstatymai: J. Valčiukienės sutuoktinis, kurio sudarytos sutarties ji nenurodė Privačių interesų deklaracijoje, yra advokatas ir sutartys su juo sudarytos būtent kaip su advokatu“, – sakė R. Karbauskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

GRYBĘ - KGB MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

markizas

zino ka daro nes chebra ta pati.....

Cha cha cha

Rado iš ko reikalauti. Visa Karbauskio žemgrobiška imperija suręsta, vadovaujantis neskaidrumo ir nepermatomumo principais. Visos komisijos Karbauskio veiklai tirti blokuojamos arba numarinamos, net nepradėjus joms ką nors tirti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS