A. Rimkūnas: Graikija turės atgauti pasitikėjimą | Diena.lt

A. RIMKŪNAS: GRAIKIJA TURĖS ATGAUTI PASITIKĖJIMĄ

  • 2

Euro zonos valstybės penktadienį Briuselyje sutarė, kad Graikija turi atstatyti savo pasitikėjimą, teigia Lietuvos finansų ministrą pavaduojantis viceministras Algimantas Rimkūnas. Pasak jo, eurogrupė suteikė galimybę Graikijai pateikti įsipareigojimų sąrašą, kuriuo naujoji Vyriausybė atgaus tarptautinių institucijų pasitikėjimą.

„Galima sakyti, kad iš esmės, kas šiandien buvo sutarta, tai buvo projektuojama, kaip atstatyti pasitikėjimą tarp Graikijos iš vienos pusės ir likusių Europos Sąjungos valstybių, ir tarptautinių institucijų, nes nauja Graikijos vyriausybė, kaip žinia, laimėjo su tokiais lozungais, kurie prieštaravo tai programai ir įsipareigojimams. Tad tikslas atstatyti tą pasitikėjimą ir būtent to sąrašo pateikimas ir jo įvertinimas trijų institucijų ir reikš pasitikėjimo atstatymo pradžią“, - BNS telefonu iš Briuselio sakė A.Rimkūnas.

Viceministras teigė, kad šalys dėl sąrašo pateikimo ir pagalbos programos pratęsimo keturiems mėnesiams sutarė vieningai. Tiesa, Graikija siekė, kad programa būtų pratęsta pusmečiui.

Anot A.Rimkūno, antradienį tarptautinės institucijos įvertins Graikijos pateiktą įsipareigojimų sąrašą ir jeigu šis bus tinkamas, pagalbos programa bus pratęsta.

„Jį būtų galima apibūdinti taip, kad šiuo metu egzistuojančios programos Graikijai pratęsimas yra priimamas su sąlyga, kad Graikijai pateikus sąrašą reformų priemonių, kurias ji pasiruošusi vykdyti, pateikus trims tarptautinėms institucijoms - Tarptautiniam valiutos fondui, Europos centriniam bankui ir Europos Komisijai - tos institucijos įvertins sąrašo pilnumą, išsamumą“, - aiškino A.Rimkūnas.

„Antradienį visos valstybės narės gaus iš institucijų sąrašo įvertinimą. Jeigu įvertinimas pozityvus, tada tai bus pagrindas atiduoti nacionalinėms procedūroms, o po jų bus galima priimti sprendimą dėl programos pratęsimo“, - pridūrė jis.

A.Rimkūnas sakė, kad Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis (Janis Varufakis) parodė valią imtis reikiamų žingsnių, tačiau atkreipė dėmesį, kad tai nebus lengva. 

„Aš galiu pasakyti savo asmeninę nuomonę, jog Graikijos ministras tikrai turi politinę valią eiti pirmyn, bendradarbiaudamas su eurogrupės valstybėmis ir su tarptautinėmis institucijomis, bet tai nėra lengva. Ir, turbūt, paprastas faktas tai paaiškina - posėdžio pradžia užsitęsė 3,5 valandos. Tuo metu vyko dvišalės derybos Graikijos su labiausiai suinteresuotomis euro zonos valstybėmis ir konsultacijos su Graikijos premjeru“, - teigė viceministras.

Euro zonos finansų ministrai penktadienį parengę bendro teksto projektą, sutarė, kad Graikija pateiks sąrašą reformų, kurių imsis sutvarkyti savo finansus. Graikija siekė, kad paramos programa būtų pratęsta 6 mėnesiams, tačiau eurogrupė nusprendė ją pratęsti tik 4 mėnesiams.

Atėnai siekė pakeisti anksčiau jiems skirto milžiniško ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) finansinės pagalbos paketo sąlygas, bet kai kurios euro zonos šalys, tarp jų ir didžiausia Graikijos kreditorė Vokietija, tam priešinosi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

As

Graiku perrinkta korumpuota valdzia sekmingai bendradarbiavo su vadinama "TROIKA" pagal principa "ranka ranka plauna"- valdzia vykdo ju pateiktas reformas, Troika uzmerkia aki, kai kalba eina apie korupcija. 2010 m. Prancuzu finansu ministre Christine Lagarde perdave Graikams sarasa su graiku pilieciu vardais (2062), kurie Sveicarijos, kurie HSPC banko filiale apie 2 milijardus euru slepe. Per keturis metus buvo tik 6 saskaitos patikrintos. TVF atstovas Graikijoje netgi patare, sio saraso pernelyg reikliai netikrinti.Kodel? Tame sarase buvo politiku ir ju seimos nariu vardai. Tai gaunasi pardoksas- vienas is pareikalautu ES-reformu tasku buvo surasti tuos turtingus mokesciu nemoketojus, is kitos puses EK/ECB/TVF- atstovai nebuvo tuo suinteruoti. Tai galima drasiai paklausti, kokie tu atstovu interesai. Pazvelgiant i ju reformu planus (Graikijai, Ispanijai, Portugalijai, Airijai),matosi, kad jie skatina valstybiu privatizacija, atlyginimu smukima ir t.t.O kam tai yra naudinga?

Kęstas Br.

Kodėl Europos Sąjunga veržia diržus tik pensininkams ir žmonėms su vidutinėmis pajamomis Graikijoje? Kodėl stambūs kyšininkai, išvagiantys milijardus eurų, lieka neliečiami? Tie teismo procesai, kurie jau įvyko, rodo, kad stambūs kyšininkai gauna kyšius iš stambių europietiškų kompanijų, kaip Siemens, Daimler ir Deutsche Bahn. Priedo, centriniai bankai pridengia korumpuotų paskolų davimą saviems. Aišku, kad Vokietijos ir Prancūzijos politikos varnai nekerta akies Vokietijos ir Prancūzijos verslo ir bankų varnams bei bijo sukompromituoti Europos centrinius bankus. Nauja valdžia Graikijoje ruošiasi baigti tokių vagysčių istorijas. Mūsų, Lietuvos, vyriausybė ginče su nauja valdžia Graikijoje remia vokiečius ir prancūzus. Mūsų, Lietuvos, vyriausybė patys ima ir svajoja dar ateityje patys imti milijardinius kyšius iš tokių, kaip Hitachi ir Chevron. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS