Rinkimai Jonavos rajone: kaip apgauti rinkėją? | Diena.lt

RINKIMAI JONAVOS RAJONE: KAIP APGAUTI RINKĖJĄ?

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikus Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) reglamento pakeitimo projekto antikorupcinį vertinimą, jį netiesiogiai įvardino kaip galimai turintį korupcinių elementų.

Turimi dienraščio faktai verčia daryti išvadą, kad ir dabar ne visas komisijos darbas skaidrus.

Nagrinėdama naujojo VRK reglamento projektą, STT konstatavo, kad jame stinga viešumo prašymų bei skundų nagrinėjimo tvarkai. Mat komisijos nariams norima suteikti pernelyg plačią diskreciją spręsti, kuriuos skundus nagrinėti, kuriuos – ne. STT siūlo komisijai numatyti informacijos apie išnagrinėtus skundus, tiesiogiai susijusius su VRK kompetencija, viešinimą.

Tačiau dienraštis įsitikino, kad ir esant dabartiniam reglamentui, dokumentai nagrinėjami arba VRK administracijos darbuotojų, arba paskiriama vienam ar kitam komisijos nariui.

Parengus dokumento projektą, jis paprastai elektroniniu paštu siunčiamas visiems komisijos nariams susipažinti. Paskui be didesnių diskusijų dokumento projektas komisijos posėdyje daugumoje atvejų priimamas "bendru sutarimu".

Jonas, bet ne tas Jonas

Dienraštį sudomino tiesioginiai merų ir savivaldybių tarybų rinkimai, juose dalyvaujantys visuomeniniai rinkimų komitetai. Dėmesį patraukė VRK Jonavos rajone registruotas komitetas "Su Sinkevičiumi ir Osausku". Kodėl buvęs šio rajono meras ir buvęs ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius panūdo nuo savo rinkėjų slėpti savo vardą.

Jonas, bet ne tas Jonas, Sinkevičius, tačiau ne tas Sinkevičius. Ne Mindaugas.

"Jonas, bet ne tas Jonas, Sinkevičius, tačiau ne tas Sinkevičius. Ne Mindaugas", – M.Sinkevičiaus balse buvo galima justi sarkazmo gaidą. Pasirodo, visuomeninis rinkimų komitetas "Su Sinkevičiumi ir Osausku" nieko bendro neturi su M.Sinkevičiumi. Dar daugiau, rinkimų maratoną ketinantis išbandyti komitetas yra vienintelis Jonavos rajone, nors kituose rajonuose politikai yra subūrę panašių komitetų net keletą.

Pašnekovo teigimu, komitetas pasirinko tokį pavadinimą greičiausia manydamas, kad galės paveržti bent dalį vietos socialdemokratų apsižioplinusių rinkėjų balsų – M.Sinkevičius savivaldybės tarybos rinkimuose diriguoja Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Jonavos rajono skyriaus kandidatams: "Remigijus Osauskas šiuo metu yra išrinktas į rajono tarybą, jis atstovauja opozicijai. Egidijus Sinkevičius yra kelis kartus dirbęs rajono savivaldybės taryboje, šiuo metu verslauja. Drįsčiau spėti, kad E.Sinkevičius pasirinktas neatsitiktinai. Jau ir praėjusiuose rinkimuose į Seimą partijos bandė manipuliuoti rinkėjais iškeldamos kandidatus tokiomis pat pavardėmis, dažniausiai jau žinomų politikų, kokios buvo ir oponentų sąrašuose".

Mindaugas Sinkevičius/Vilmanto Raupelio nuotr.

Pakeisti nesutiko

Rinkimuose dalyvaujantis LSDP Jonavos skyrius surašė raštą VRK akcentuodamas, kad jų pirmininkas M.Sinkevičius niekaip nėra susijęs su visuomeniniu rinkimų komitetu "Su Sinkevičiumi ir Osausku", pavardės naudojimas komiteto pavadinime gali klaidinti rinkėją, mat neidentifikuojama, apie kokį Sinkevičių eina kalba.

Kad toks visuomeninio rinkimų komiteto pavadinimas klaidina būsimus rinkėjus, VRK nusiųstame rašte buvo duodama nuoroda į Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą. Jo 35 straipsnis reglamentuoja būtent visuomeninių rinkimų komitetų registravimą ir dalyvavimą savivaldos rinkimuose. "Rinkimų komitetas, laikydamasis konstitucinio imperatyvo gerbti ir saugoti konstitucinę santvarką, viešąją tvarką, visuomenės dorovės apsaugą, nekurstant tautinės, rasinės, religinės, socialinės neapykantos, prievartos ar diskriminacijos, turi teisę pasirinkti rinkėjų neklaidinantį ir tinkamai juos informuojantį apie rinkimų komitetą rinkimų komiteto pavadinimą (…).

Taigi įstatyme aiškiai pasakyta – komitetas turi pasirinkti rinkėjų neklaidinantį pavadinimą. Galima daryti prielaidą, kad registruojant rinkimų komitetą "Su Sinkevičiumi ir Osausku" VRK nežinojo, kad Jonavos rajono socialdemokratus į rinkimus veda M.Sinkevičius. Nors išsilavinęs ir apdairus VRK narys turėjo pastebėti, kad ši pavardė populiari.

LSDP Jonavos skyriaus raštą praėjusiųjų metų lapkričio 20 d. vykusiame komisijos posėdyje buvo pavestas išnagrinėti VRK nariui Taurui Rutkūnui, komisijoje kojas spėjusiam apšilti vos prieš gerą mėnesį. Šį Teisingumo ministerijos teisininką į komisiją praėjusiųjų metų pabaigoje delegavo teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, atstovaujantis nuo LSDP atskilusiai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP). Įdomi detalė: sprendžiant iš VRK posėdžio tiesioginės transliacijos, T.Rutkūnas posėdyje nedalyvavo.

"Priimant sprendimą dėl nurodyto komiteto registracijos, buvo įvertintos Įstatymo 35 straipsnio 6 dalies nuostatos (Įstatymo redakcija, galiojusi iki 2018 m. lapkričio 16 d.) dėl reikalavimų rinkimų komitetų pavadinimams ir nenustatyta aplinkybių, kurios leistų pagrįsti teiginį, jog aptariamo rinkimų komiteto pavadinimas galimai klaidina rinkėjus", – teigiama T.Rutkūno rengtame atsakyme LSDP Jonavos skyriui. Raštą pasirašė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Jeigu tai būtų atsakymas advokato, bandančio paneigti ginamojo galimą kaltė, būtų galima suprasti. Tačiau VRK nario minimi įstatymo pakeitimai niekaip nesiejami su formuluote, kad rinkimų komitetas turi "teisę pasirinkti rinkėjų neklaidinantį ir tinkamai juos informuojantį apie rinkimų komitetą rinkimų komiteto pavadinimą". Tokia formuluotė buvo ir senesnėje, ir T.Rutkūno minimoje naujoje įstatymo redakcijoje. Tokia formuluotė galioja ir dabar.

Skundas "aptartas"

Dienraščiui paprašius VRK pirmininkės L.Matjošaitytės paaiškinti, kodėl visgi toks atsakymas galbūt prasilenkia su galiojančiu įstatymu, pašnekovė nieko konkretaus atsakyti negalėjo. "Jeigu renkate susirašinėjimą su Socialdemokratų partijos Jonavos skyriumi, reiktų susirinkti visą susirašinėjimą. Tai nėra vienasmenis komisijos pirmininko sprendimas. Buvo dar vienas raštas ir mes pasakėme, kad komisijos sprendimas nesikeičia. (...) Viskas pagal dabar galiojantį rinkimų įstatymą. Ieškote kriminalo?", – atrodo, kad VRK pirmininkė, užuot išaiškinusi situaciją ir bandžiusi įsigilinti, ar tikrai neprasilenkta su įstatymu, buvo linkusi pereiti į puolimą. Paprašius sukonkretinti, kad komisijoje buvo svarstytas atsakymas, kokie balsavimo rezultatai, L.Matjošaitytė teigė, kad viskas vyko pagal reglamentą – atsakymas elektroniniu paštu išsiuntinėtas komisijos nariams suderinimus ir, nesulaukus prieštaravimų, išsiųstas pareiškėjui.

Po šio atsakymo dabar jau pats M.Sinkevičius kreipėsi į VRK nurodydamas tą patį motyvą – rinkimų komiteto "Su Sinkevičiumi ir Osausku" pavadinimas neatitinka įstatymo reikalavimų.

Gruodžio 13 d. vykusiame VRK posėdyje skundas buvo, pasak L.Matjošaitytės, "aptartas prie einamųjų reikalų". Tačiau teisybės dėlei verta pasakyti, kad buvo aptartas skundas, o ne jame išdėstyta problema. Tiek pati L.Matjošaitytė, tiek kiti VRK nariai be jokių ilgesnių diskusijų nusprendė, jog problema išspręsta anksčiau. "Komisijos narių nuomone, nėra pagrindo iš naujo įvertinti visuomeninio rinkimų komiteto "Su Osausku ir Sinkevičiumi" (būtent taip parašyta L.Matjošaitytės atsakyme M.Sinkevičiui – red.past.) pavadinimo atitiktį Lietuvos Respublikos teisės aktų reikalavimams". – L.Matjošaitytė ir jos vadovaujama komisija nesivargino į problemą pažvelgti iš esmės.

Į raidę niekas nežiūri. Reikia rašyti visą vardą, tada kas nors kreips dėmesį. Tačiau tada pavadinimas būtų labai griozdiškas.

Pagelbėjo kalbininkai

"Matant situaciją Jonavoje – gana dramatišką demokratiniu požiūriu, kai priimami kvaili sprendimai miesto infrastruktūros srityje, kai nuomonės nepaisoma, nevykdomi rinkimų pažadai, – visa tai ir paskatino eiti į rinkimų galerą. Buriant komitetą, buvo svarstomas pavadinimas, kuriame būtų tik mano pavardė. Tačiau mano iniciatyva buvo nutarta rašyti dvi pavardes. Kad žmonėms parodytume kryptį. O pasigirstantys nuogąstavimai, kad bus maišoma, tai yra tik žmonių menkinimas", – dienraščiui kalbėjo Egidijus Sinkevičius.

Paklausus, kodėl tokiu atveju pavadinime nenaudota pirmoji vardo raidė arba visas vardas, kaip yra kituose rinkimų komitetuose, E.Sinkevičius sakė, kad šiuo atveju konsultuotasi su kalbininkais: "Į raidę niekas nežiūri. Reikia rašyti visą vardą, tada kas nors kreips dėmesį. Tačiau tada pavadinimas būtų labai griozdiškas". Tačiau pašnekovas pokalbio pabaigoje pripažįsta, kad toks pavadinimas – "taigi čia yra rinkiminė kova".

Dūrė ir teismas

Iš šalies žiūrint daug kas šią istoriją gali įvardyti kaip menkavertę ir nereikšmingą. Tačiau vieši VRK posėdžiai, kurių metu problemos ne svarstomos, bet apie jas tik užsimenama ir vieno ar kito komisijos nario namuose priimti sprendimai tampa kolegialiais, verčia patikėti STT vertinimams, kad komisija tampa uždara, mažiau atsakinga visuomenei. Priimami ir nutariama jas atlikti.

Ką tik Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) patenkino dviejų komitetų – "Palangiškiai" ir "Už pokyčius Klaipėdoje" – skundus dėl VRK sprendimo. Rinkimų prievaizdas juos buvo pašalinę iš rinkimų, nes iš jų kandidatų sąrašų išbraukus teistumo nenurodžiusius asmenis, neliko minimalaus privalomo kandidatų skaičiaus.

LVAT pareiškė, kad įstatymas nenumato aiškaus reikalavimo komitetams turėti minimalų ir maksimalų kandidatų skaičių. Tai galioja tik partijoms, o VRK, pritaikiusi šią normą ir komitetams, per plačiai interpretavo įstatymų leidėjų valią. Kadangi teismas patenkino šių komitetų skundus, rinkimų komisija skubiai nutarė atstatyti ir "Vilnius gali" kandidatų sąrašą.

Taigi žinant STT išvadas bei teismo sprendimą, kyla pagrįstas klausimas: ar VRK yra teisiškai neįgali, ar smėlio dėžėje bando žaisti politinius žaidimus?

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Jonaviete

Gėda už tokią VRK nekompetenciją!

Donatas

Tai klausimas kas iš ko pasipelnė. Egidijus juk buvęs meras, o Mindaugėli tėtė partijos skyriaus pagalba į kėdę pasodino... Po to buvo jau žmonių rinkimai ir tuomet jau rinkėjai galėjp susibalamutinti M ar E sinkevičius... Ir niekas nesiskundė. Melo komiteto pavadinime nėra ir nėra ko čia verkšlenti. Sinkevičių pavardė viena dažniausių Lietuvoje.

Vytautas

Tai vadinasi prieš 8 metus Rimantas Sinkevičius agitavo balsuoti už Sinkevičiu balsavome už JI ,o išrinkome jo sunu M.Sinkevičiu i Jonavos savivaldybes merus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS