S. Skvernelis žada pritarti komisijai, kuri tirtų konservatorių veiklą | Diena.lt

S. SKVERNELIS ŽADA PRITARTI KOMISIJAI, KURI TIRTŲ KONSERVATORIŲ VEIKLĄ

  • 5

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad svarsto palaikyti jį delegavusių „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio iniciatyvą Seime tirti neteisėtą įtaką politiniams procesams dviejų buvusių vyriausybių valdymo laikotarpiu.

S. Skvernelis, paklaustas, ar pasirašys dėl komisijos, kuri giliau tirtų konservatorių veiklą, jis pažymėjo, kad tai daryti skatina opozicijos desperacija.

„Aš tikrai svarstysiu, nes šiandien yra tokia desperatiška, ypatingai (konservatorių) partijos pirmininko retorika, tiesiog neapykanta“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjeras.

Jo vertinimu, opozicija turi ne tik kritikuoti valdžią, bet ir siūlyti alternatyvas.

„Normalus opozicinis kibumas, aš manau, yra tada, kada opozicija turi opozicijos lyderį, turi suformavę šešėlinę Vyriausybę ir šešėlinės Vyriausybės programą, ir Vyriausybės priimamiems sprendimams yra siūloma alternatyva, labai aiški, konkreti, detalizuota alternatyva. Šiandien mes matome tik neigimą, ir nepamatuotą neigimą, neargumentuotą neigimą, kad viskas blogai. Bet jokio konstruktyvaus įstatymo projekto per pusantrų metų – kad pasakytų, jog Vyriausybės sprendimai galbūt neteisingi, bet mes siūlome alternatyvą – to nėra“, – dėstė S. Skvernelis.

Šiandien mes matome tik neigimą, ir nepamatuotą neigimą, neargumentuotą neigimą, kad viskas blogai.

Premjeras svarstė, kad visuomenė turėtų žinoti, jog po konservatorių padarytų sprendimų „dar 220 mln. eurų nėra kompensuota žmonėms, kurie patyrė drastišką, nepamatuotą, kartais ir antikonstitucinį, antiįstatymišką mažinimą įvairiausių pajamų“.

R. Karbauskis liepos viduryje registravo Seimo nutarimo projektą atlikti naują parlamentinį tyrimą. Jis siūlo tirti 2008 – 2016 metų laikotarpį. Tyrimą siūloma vykdyti iki 2019 metų gegužės. Projekte konkretūs fiziniai ir juridiniai asmenys nėra minimi.

Klausimą dėl naujo parlamentinio tyrimo Seimas turėtų svarstyti rudens sesijoje. Jis būtų atliekamas po neseniai baigto Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo, kuris aiškinosi neteisėtą verslo ar kitų interesų grupių įtaką politikams ar politiniams procesams.

Tyrimo iniciatoriai pažymi, kad kai kuriems kartu su NSGK išvada Seimui pateiktuose prieduose fiksuotiems faktams išsiaiškinti yra būtina detali analizė, kartu būtų siekiama nustatyti, kodėl laiku nebuvo imtasi priemonių, kurios mažintų NSGK išvadoje nurodytą verslo grupių neteisėtą įtaką politikams.

„Valstiečiai“ anksčiau yra minėję norintys tirti prezidentės Dalios Grybauskaitės susirašinėjimą su tuometiniu Liberalų vadovu, šiuo metu politinės korupcijos byloje įtariamu Eligijumi Masiuliu, konservatoriaus Andriaus Kubiliaus sąsajas su Baltarusijos energetikos sektoriumi.

Premjeras anksčiau yra sakęs, kad nepritaria naujam tyrimui. Šią iniciatyvą kritikavo ir kiti „valstiečių“ frakcijos nariai, o Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas buvo pažadėjęs palikti frakciją, jeigu Seimas nuspręstų imtis šio tyrimo.

Opozicija teigia, kad naujas tyrimas gali būti skirtas susidorojimui su valdantiesiems nepritariančiais politikais.

LKP yra šiukšlyne ir to pakanka

Tai kapstymasis po labai gilią praeitį, vertindamas trečiadienį konservatorių pristatytą įstatymo projektą, numatantį pripažinti Lietuvos komunistų partiją (LKP) nusikalstama organizacija, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Ši organizacija Lietuvoje jau yra įvertinta. Dabar, manau, reikėtų vertinti ne pačią organizaciją, nes, manau, kad tai visuomenė jau padarė ir diskusijos nebekyla“, - „Žinių radijui“ pareiškė S. Skvernelis.

Pasak jo, dabar reikia vertinti ne LKP, kaip organizaciją, bet nusikaltimus dariusius asmenis. Premjeras būgštavo, kad paskelbus LKP nusikalstama organizacija, nusikaltėliais bus įvardinti visi LKP priklausę žmonės. S. Skvernelis užsiminė, kad, jo nuomone, ir tarp įstatymo projektą inicijavusių konservatorių yra žmonių, kurie anuomet priklausė LKP.

Galiausiai premjeras aiškindamas, kodėl konservatorių iniciatyva yra netikslinga, pabrėžė, kad LKP Lietuvoje jau yra įvertinta.

„Dauguma mūsų žmonių, visuomenės narių ją jau pripažino ir taip tokia esančią (nusikalstama - ELTA). Lietuvoje komunistų partijos veikla nėra leidžiama, ji yra uždrausta, ir mūsų žmonės įvertino ją. Manau, kad ši organizacija yra istorijos šiukšlyne ir to pakanka“, - apibendrino S. Skvernelis.

Trečiadienį konservatoriai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas pristatė įstatymo projektą, kuriuo siekiama pripažinti LKP nusikalstama organizacija ir įpareigoti buvusius LKP narius, siekiančius renkamų politinių postų ar valstybės tarnautojo bei diplomatinių pareigų, apie savo biografijos faktus informuoti visuomenę.

Įstatymo projekte siūloma nustatyti prievolę, kad savo kandidatūrą prezidento, Seimo, savivaldybių, mero ar Europos Parlamento rinkimuose keliantys buvę LKP nariai apie savo buvusią priklausomybę turėtų viešai paskelbti.

Projekte taip pat numatyta, kad analogiškai elgtis turėtų ir asmenys, dalyvaujantys diplomatinės ar valstybės tarnybos konkursuose. Siūlomame įstatyme nurodoma, kad tokie asmenys į savo gyvenimo aprašymą turėtų įtraukti buvusią priklausomybę LKP struktūroms.

Įstatymo projektą pristatę Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai L. Kasčiūnas ir A. Ažubalis pabrėžė, kad šia įstatymo iniciatyva pirmiausia siekiama viešumo, istorinio ir moralinio teisingumo.

Reikia įvertinti visas vizitų į Rusiją rizikas

Premjeras Saulius Skvernelis skeptiškai atsiliepė apie Plungės rajono savivaldybės kvietimą jaunimui dalyvauti tarptautiniame pamaskvės Krasnogorsko mieste vykstančiame meno festivalyje „Novyj mir“ („Naujasis pasaulis“).

Premjeras pabrėžia, kad galvojant apie dalyvavimą renginiuose, kurie vyksta Rusijoje, būtina įvertinti kontekstą.

„Atrodo, kad jokios politikos nėra, vaikai važiuoja, daug metų bendrauja, taip ir būdavo anksčiau, bet pasižiūrėkime, kokius mes turime ir kitokius siužetus. Netgi mūsų delegacijoms nežinant, jos atsiranda prie įvairiausių paminklų arba įvairiausiose renginiuose, kurie mums yra visiškai nepriimtini. Žmonės prieš jų valią arba dėl naivumo įtraukiami į tokius propagandinius šou“, - ketvirtadienį „Žinių radijui“ kalbėjo S. Skvernelis.

Premjeras pažymėjo, kad politikai turi įvertinti visas tokių vizitų rizikas, nes ta visuomenės dalimi, kuri yra atitolusi nuo politikos, pasak S. Skvernelio, gali būti tiesiog pasinaudota.

Užsienio reikalų ir Švietimo ir mokslo ministerijos pastarąją savaitę Plungės savivaldybei siūlė atsisakyti planų vykti į festivalį „Novyj mir“ Rusijoje. Saugumo ekspertai taip pat skeptiškai vertina tokio pobūdžio renginius ir pabrėžia, kad juos Rusija siekia išnaudoti savo propagandai.

Tuo tarpu Plungės meras Audrius Klišonis atkerta, kad taip ribojama jaunuolių laisva valia ir saviraiškos galimybės.

Prieš metus Plungės rajono merui A. Klišoniui jau teko aiškintis, kodėl į stovyklą Rusijoje vykę vaikai iš Lietuvos susitiko su Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir jo politikai itin simpatizuojantiems baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ atstovais.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Che: „Dauguma mūsų žmonių, visuomenės narių ją jau pripažino ir taip tokia esančią (nusikalstama - ELTA). Lietuvoje komunistų partijos veikla nėra leidžiama, ji yra uždrausta, ir mūsų žmonės įvertino ją. Manau, kad ši organizacija yra istorijos šiukšlyne ir to pakanka“ - tas tai TAIP, ir ta 'partija' išties šiukšlyne. BET - yra to reikalo perėmėjų (žinom kurie pirmieji skęstantį LKP laivą paliko), ir va ta grupuotė DAR yra, siunta ir toliau... ji JAU yra pripažinta turinti 'teroristinės organizacijos bruožų', taip kad jos dabartinę veiklą PRIVALU tirt.

er

"pripažinti Lietuvos komunistų partiją (LKP) nusikalstama organizacija", tai kaip ir išeina tai yra nusikaltėlių organizacija. kadangi mūsų mylima prezidentė priklausė nusikalstamam susivienijimui ir netgi ruošė kadrus šiam susivienijimu, tai ją reikėtu taip pat pripažint nusikaltėle. jei tu priklausai nusikalstamam susivienijimui, tai tu ir pats esi nusikaltėlis.

Mentas pasirodo kerštingas

tokius laabai pavojinga prileisti prie valdžios.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS