Scenarijai, kaip galėtų pasielgti S. Skvernelis | Diena.lt

SCENARIJAI, KAIP GALĖTŲ PASIELGTI S. SKVERNELIS

Abejotina, kad premjeras Saulius Skvernelis kandidatuos į prezidentus, o jei tai darytų, jam vertėtų trauktis iš vyriausybės likus bent pusantrų metų iki rinkimų, mano politikos apžvalgininkė Jurga Tvaskienė.

Tačiau sociologo Vlado Gaidžio teigimu, kai reitingas toks žemas, pasitraukimas rezultatų neduotų: „Kai reitingai mažėja, pauzė nepadėtų ir sugrįžti būtų sunku.“

Premjero S. Skvernelio vertinimas visuomenėje yra blogiausias nuo 2015 metų pabaigos. Kaip rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu bendrovės „Baltijos tyrimai“ liepos 7–17 dienomis atlikta apklausa, pirmą kartą nuo 2015 metų lapkričio, kai buvo pradėti matuoti S. Skvernelio reitingai, dabartinis ministras pirmininkas turi daugiau gyventojų nepalankių vertinimų – 45 proc., nei palankių – 44 proc.

Palankiausiai S. Skvernelį gyventojai vertino 2016 metų lapkritį, kai po Seimo rinkimų jis tapo premjeru. Tada 74 proc. jį vertino palankiai, o 17 proc. – nepalankiai.

Trauktis šiemet – per anksti

„Sprendimą jau esu priėmęs, o jį paskelbsiu paskutinę dieną, kai bus galima tą padaryti“, – taip, paklaustas dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose, šių metų gegužę atsakė premjeras S. Skvernelis.

DELFI žurnalistė ir politikos apžvalgininkė J. Tvaskienė sako, kad šiuo pareiškimu premjeras sukėlė intrigą. Pasak žurnalistės, yra įvairių svarstymų, ar S. Skvernelis dalyvaus svarbiausiuose šalies rinkimuose.

„Yra kalbų, kad jis tiems rinkimams rengiasi, iš kitos pusės, kai kurie jo aplinkos žmonės teigia, kad jis yra tvirtai apsisprendęs prezidento rinkimuose nedalyvauti. Pastaruoju atveju jam vyriausybės griūtis būtų nepalanki iki pat kadencijos pabaigos. Jei aplinka, kuri kalba apie jo nenorą kandidatuoti, klysta, tokiu atveju premjerui reikėtų turėti laiko rezervą, mažų mažiausiai – pusantrų metų iki rinkimų.

Yra kalbų, kad jis tiems rinkimams rengiasi, iš kitos pusės, kai kurie jo aplinkos žmonės teigia, kad jis yra tvirtai apsisprendęs prezidento rinkimuose nedalyvauti.

[...] Jei siekiama trauktis, palankiausia situacija būtų tuo metu, kai socialdemokratai pareikš savo ketinimą trauktis iš vyriausybės. Tai būtų tam tikras pretekstas išdėstyti savo poziciją, o galbūt ir atskirti dalį žmonių nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS). Bet šita versija atrodo mažai tikėtina, nes jis neturi ryškios daugumos, kuri nueitų paskui jį“, – skaičiavo J. Tvaskienė.

Vis dėlto, jei socialdemokratai nuspręstų trauktis jau šį rudenį, atsisakyti premjero posto S. Skverneliui dar būtų pernelyg anksti, nes kol kas realių darbų, kuriais galėtų pasigirti vyriausybė, ne tiek ir daug. „Nebent vyriausybei pavyktų įgyvendinti bent keletą socialinių projektų, apie kuriuos kalbama. [Arba] galbūt vyriausybė juos pateiktų, o koalicija ar Seimas nepritartų. Tai būtų realus pretekstas sakyti: siūliau, stengiausi, bet mano idėjų nepalaiko, todėl išeinu“, – galimą scenarijų nupiešė J. Tvaskienė.

Per šį laiką, pasak J. Tvaskienės, S. Skvernelis galėtų tarsi atsisieti nuo LVŽS ir mėginti įtvirtinti save kaip visiškai savarankišką politiką, ką jis ir bando pabrėžti nuo pat atėjimo į politiką dienos; taip pat mėginti susigrąžinti gausiai krintančius, lyg rugpjūčio žvaigždės, reitingus.

„Tikėtis, kad vyriausybės reitingai prieš prezidento rinkimus pradės augti, turbūt visiškai nerealu. Vis dėlto vyriausybei, jei ji nori įgyvendinti pažadą gerinti Lietuvos žmonių gyvenimus, teks priimti nepopuliarius sprendimus, o reitingų tai tikrai neaugina“, – LRT.lt kalbėjo J. Tvaskienė.

Gerą reitingą lengviau susigrąžinti liekant

S. Skvernelio reitingai – išties prasti, sako sociologas, visuomenės rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ vadovas V. Gaidys.

„Jis – penktas pagal teigiamų ir neigiamų vertinimų balansą. Svarbiausia, kad tai yra nuosekli ir sparti reitingų mažėjimo tendencija“, – LRT.lt teigė V. Gaidys.

Ar S. Skverneliui padėtų pauzė, paliekant premjero postą?

„Sporte būna neišvengiamų pauzių, kai sportininkas gauna traumą, o vėliau sugrįžta su naujomis jėgomis. Politikoje – kiek kitaip, apskritai sugrįžimai politikoje paprastai būna sunkūs. Prisiminkime Gediminą Vagnorių, Artūrą Paulauską, Rolandą Paksą. Kai pauzė daroma politikui turint aukštą visuomenės pasitikėjimą – tuomet nieko baisaus. Pavyzdžiui, tarp pirmos ir antros Valdo Adamkaus kadencijos buvo pauzė – jis išėjo su aukštu reitingu ir sėkmingai sugrįžo. Bet kai pauzė daroma turint mažą arba mažėjantį reitingą – nieko gero“, – apibendrino „Vilmorus“ vadovas.

Tačiau reitingą, pasak sociologo, S. Skvernelis dar galėtų pagerinti. „Jei S. Skvernelis darytų pauzę, jis nebūtų toks girdimas ir žiniasklaidoje. Jei „nepakursi pečiaus“ kokiais nors gerais ar blogais pareiškimais, humoru, prarasi žiniasklaidos dėmesį. Išeini iš žiniasklaidos – išeini iš politinės scenos. [...] Turėdamas žiniasklaidos tribūną jis galėtų „perlaužti“ situaciją. O jis „turi“ žiniasklaidą ir gali ja naudotis kiekvieną dieną. Tai – didžiulis instrumentas“, – teigė sociologas V. Gaidys.

Mano, kad S. Skvernelis rinkimuose nedalyvaus

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas profesorius Lauras Bielinis mano, kad premjeras S. Skvernelis prezidento rinkimuose nedalyvaus.

„Manau, kad jis neis į prezidentus. Jo situacija nėra tokia paprasta ir akivaizdu, kad jam nepasiseks tuose rinkimuose pademonstruoti kažko įspūdingo. Kodėl taip sakau? Dabar mesdamas premjero pareigas jis pripažintų, kad jam nesiseka: štai atėjo į premjerus, pabuvo, nieko nepadarė ir dabar vėl bandys kažkur eiti ir nieko nepadaryti. Jo prezidento rinkimų kampanijos greičiausiai nepamatysime“, – apibendrino L. Bielinis.

Politologo įsitikinimu, S. Skverneliui dabar reikia daryti vieną paprastą dalyką – realizuoti savo, kaip premjero, uždavinius taip, kad jie iš tikrųjų būtų įspūdingi. „Jei jis to nepadarys – ne tik prezidentu nebus, bet nebus ir premjeru. Mano nuojauta sako, kad jis neis [į rinkimus]. Jam jau dabar yra per akis problemų ir, manyčiau, jų turės dar daugiau“, – pridūrė L. Bielinis.

Politikos apžvalgininkas Vidmantas Valiušaitis taip pat abejoja, kad S. Skvernelis gali atsisakyti premjero pareigų dėl kandidatavimo prezidento rinkimuose: „Eis ar neis S. Skvernelis? Manau, jis yra atsakingesnis politikas nei kažkoks avantiūristas žaidėjas, kuris eina į premjerus tik tam, kad pabūtų laikinai. O ir premjero galios mūsų valstybėje vis dėlto didesnės. Vykdomosios valdžios galia ir įtaka – pakankamai svari pozicija.“

V. Valiušaičio teigimu, S. Skvernelis gali dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau tai lemtų nemažai veiksnių, o kol kas tie veiksniai esą neišryškėję. „Kai ateis laikas registruoti kandidatus prezidento rinkimuose, matysime visą politinę amplitudę: kokie tuo metu bus S. Skvernelio reitingai ir vyriausybės įsipareigojimai, galiausiai – kas užimtų premjero vietą?“ – svarstė V. Valiušaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Aivaras

Kaip lietuvoj taip nupaistama turekite garbes kur tupejo viskas tik blogejo

...

Tai kad... iš po skverno milicininko 'mentalitetas' matos.

AS manau

Skverneliui dar daug koses reikia suvalgyti norint tapti Prezidentu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS