Naujam tyrimui dėl politinės korupcijos diriguos A. Širinskienė | Diena.lt

NAUJAM TYRIMUI DĖL POLITINĖS KORUPCIJOS DIRIGUOS A. ŠIRINSKIENĖ

  • 10

Seimas imasi naujo parlamentinio tyrimo dėl politinės korupcijos buvusių vyriausybių valdymo laikotarpiu. Tyrimui vadovaus „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Antradienį 67 Seimo nariai balsavo už parlamentinės tyrimo komisijos sudarymą, prieš buvo 28, susilaikė trys politikai. Sprendimas priimtas valdančiųjų ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos balsais.

Iš 12 komisijos narių septyni yra „valstiečių“ atstovai. Jos nariais taip pat paskirti du socialdarbiečiai, po vieną „tvarkietį“, liberalą ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovą.

Konservatoriai ir socialdemokratai atsisakė dalyvauti komisijos darbe.

„Akivaizdu, kad visa tai vedama keršto ir neapykantos“, – naują tyrimą įvertino konservatorius Mykolas Majauskas.

Socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtino, kad žmonės laukia realių Seimo darbų, o ne praeities tyrimų.

„Man atrodo, kad Lietuvos žmonės iš mūsų laukia visai kitokių darbų (...). Raginu, kaip parašyta mūsų pirmuosiuose rūmuose, pacituosiu Joną Basanavičių: atsikvošėkime, ką mes darome. Jau dveji metai, Seimo vidurys, o rezultatai yra tik į blogąją pusę“, – kalbėjo jis.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Justas Džiugelis tvirtino, kad komisija bus siekiama manipuliuoti ir daryti įtaką prezidento rinkimams.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad dabar kuriama komisija bus politinis ginklas, politinis įrankis daryti įtaką prezidento rinkimams. Šitos komisijos darbo pabaiga numatyta kitų metų gegužę. Būtent tada, kai bus prezidento rinkimai. Šitas ginklas bus įdėtas į stalčių, o kitų metų gegužės mėnesį bus ištrauktas ir šaudoma į politinį oponentą, į kandidatą į prezidentus. Galbūt bus šaudoma į koją, galbūt į ranką, o galbūt tiesiai į širdį“, – kalbėjo buvęs „valstiečių“ frakcijos narys.

Valdantiesiems „valstiečiams“ priklausantis Mindaugas Puidokas teigė, kad negalima ignoruoti svarbių klausimų, kurie kilo po pavasarį atlikto Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto tyrimo.

„Į juos privalome atsakyti, nes kalbame apie milijonines sumas, kurios yra labai svarbios mūsų mažos šalies biudžetui. Būtų keista, jeigu mes nieko nesiimtume, negirdėtume, apsimestume, kad nematome, kas vyksta aplinkui. Galbūt teisinės institucijos neturi pagrindo šiuo metu pradėti ikiteisminių tyrimų“, – tvirtino parlamentaras.

Mišrios Seimo narių grupės narys Povilas Urbšys teigė privaląs balsuoti už naują tyrimą, kad būtų sukurtas precedentas grįžti prie „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ veiklos tyrimo.

„Tikiuosi, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, vienas iš tokios komisijos sudarymo iniciatorių, suvokia, kad kiek jis stengsis išviešinti vienos ar kitos verslo grupės įtaką politikams, tiek išryškins savo, kaip verslininko, įtaką politikams, kurie tampo jo „Agrokoncerno“ interesų įkaitais, kai neleidžiama Seimui sudaryti komisijos dėl Ramūno Karbauskio koncerno veiklos ištyrimui“, – kalbėjo P. Urbšys.

R. Karbauskis antradienį pranešė, kad Seime vyks tyrimas dėl žemės reikalų.

„Mes su Gabrieliumi Landsbergiu susitarėme, kad agrokomisija bus Kaimo reikalų komiteto pagrindu, kaip mes ir siūlėme. Tikiuosi, kad projektas bus įregistruotas šią ar kitą savaitę, ir mes turėsime progą tą komisiją sudaryti“, – sakė „valstiečių“ vadovas.

Tirs 2008-2016 metus

Pagal nutarimo projektą, specialiai sudaryta parlamentarų komisija turėtų aiškintis suinteresuotų asmenų ar jų grupių galbūt neteisėtą įtaką, poveikį rinkimų eigai, koalicijų formavimui, parlamentinių frakcijų, atskirų politikų darbui, partijų ir visuomeninių judėjimų veiklai bei finansavimui, teisėkūros procesams, valstybės valdomų įmonių, viešųjų įstaigų vadovų, valdymo ar priežiūros organų narių rinkimui, skyrimui.

Taip pat siūloma pasidomėti, kokią informaciją teisėsaugos ir žvalgybos institucijos teikė kompetentingoms institucijoms, kaip į ją reaguota.

Siūloma tirti 2008 – 2016 metų laikotarpį.

Savo išvadas tyrėjai turėtų pateikti iki kitų metų gegužės 1 dienos. Tuo metu vyks prezidento, Europos Parlamento rinkimų kampanija.

Ką tiksliai tirs komisija, jos pirmininkė A. Širinskienė antradienį Seime žurnalistams negalėjo pasakyti.

„Kada komisija susirinks, mes tikrai tarsimės. Taip, užduotys yra gana bendro pobūdžio, bet turiu pasakyti, kad ir NSGK užduotys buvo taip pat bendro pobūdžio“, – teigė ji.

A. Širinskienės teigimu, pagrindu komisijos darbui taps NSGK išvados, jose esą neatsakyta į visus klausimus, neapklausti visi žmonės.

Anksčiau naują tyrimą kritikavęs NSGK pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas antradienį balsuodamas susilaikė. Jis anksčiau yra sakęs, kad gali palikti frakciją, jei Seimas imsis naujo beprasmiško tyrimo.

Seimas birželio pradžioje patvirtino NSGK parlamentinio tyrimo išvadas. Jomis grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui pripažintas neteisėtas Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ ir lietuviško koncerno „MG Baltic“ veikimas. Konstatuota, kad „MG Baltic“ vadovai įgyvendino politinį scenarijų, pagal kurį siekta įkurti naują, koncerno interesus tenkinančią liberalų partiją. Įsteigus su koncerno vadovais artimai susijusį Liberalų sąjūdį, per mažiau nei 10 metų „MG Baltic“ tapo įtakingiausia Lietuvos verslo ir įtakos grupe.

Taip pat konstatuota, kad politikai, verslininkai ir žiniasklaidos atstovai siekia apeiti draudimą juridiniams asmenims finansiškai remti partijas. Tokiu atveju remiama grynaisiais pinigais, suteikiant nuolaidas, per įvairius fondus apmokant sąskaitas, užslėptą reklamą.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Alis Petkus...

linkiu deputatei Širinskienei užsiauginti "storą odą", kad apsisaugotų nuo visokių nepraustaburnių ir tendencingų kaltinimų... reikia, galų-gale įvesti bent multi nuomonių diskusijas, o ne įvarčių kalimą į vienus vartus... įsivešėjo nebaudžiamumas ir visiška savivalė... turi valdyti visą laiką vieno obuolio 2 pusės... tam pajungta visa žiniasklaida... bjauru klausyti ir žiūrėti į tuos pačius "feisus"...

kaunietè

Man ta širinskienè šlykšti dèl to kad tiria visus tik ne karbauskio darbelius.Dar tuo pačiu, šlykštu,kad valstiečiu frakcija kaip užburti vykdo visus ju lyderio antikonstitucines,antiįstatines užmačias, išsidirbinèjimus,negi jûs ten visi akli ir kurti...Vargas Lietuvai jei dar vienai kadencijai išrinksit tuos gandragalvius...

Puiku

Ne tik geras veiksmas bet ir labai tinkama vadovė..Kažkodėl pasižiūrėjus kaip elgiasi ir dirba gerb.Širinskienė, vis dažniau aplanko mintis, kad norėčiau ją matyti Ministru pirmininku ar bent jau prezidente.Sėkmės Agne!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS