Seimas dar neapsisprendė dėl kompensacijų dirbusiems pensininkams | Diena.lt

SEIMAS DAR NEAPSISPRENDĖ DĖL KOMPENSACIJŲ DIRBUSIEMS PENSININKAMS

  • 2

Seimas kitą savaitę ketina užbaigti diskusijas dėl per krizę sumažintų valstybinių pensijų ir senatvės pensijų dirbusiems pensininkams kompensavimo. Ketvirtadienį parlamentarai diskusijų nebaigė - pasipiktinę, kad Seimas nepalaikė nė vienos jų pataisos, konservatoriai paprašė pertraukos.

Seimas kitą savaitę ketina užbaigti diskusijas dėl per krizę sumažintų valstybinių pensijų ir senatvės pensijų dirbusiems pensininkams kompensavimo. Ketvirtadienį parlamentarai diskusijų nebaigė - pasipiktinę, kad Seimas nepalaikė nė vienos jų pataisos, konservatoriai paprašė pertraukos. 

Sumažintų senatvės pensijų ir valstybinių pensijų kompensavimo įstatymo projekto priėmimas į kitą savaitę perkeltas po to, kai balsuodami už pataisas parlamentarai nutarė, jog sumažintos pensijos dirbusiems pensininkams bus kompensuojamos ne iš valstybės, o iš „Sodros“ biudžeto. Konservatoriai siūlė kompensacijoms naudoti valstybės biudžeto lėšas.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė socialdemokratė Kristina Miškinienė tvirtino, kad „Sodra“ yra pajėgi skirti lėšų pensijų kompensavimui.

„Sodra“ dabar neblogai surenka pajamas, jeigu jau pritrūks, valstybė paskolins su nulinėmis palūkanomis“, - teigė K.Miškinienė.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Rimantas Jonas Dagys piktinosi, jog nusprendus pensijas kompensuoti iš „Sodros“ biudžeto, „trejiems metams atidedamas pensijų didinimas“.

Seimas rytiniame posėdyje nepritarė Ekonomikos komiteto nario konservatoriaus Jurgio Razmos siūlymui pasiskolinti pinigų ir kompensacijas išmokėti greičiau negu siūlo Vyriausybė. Vėliau nepritarta ir konservatoriaus Donato Jankausko siūlymui pensijas kompensuoti per 2016-2017 metus, taip pat R.J.Dagio pataisai kompensacijas išmokėti dar šiais metais.

Pasak R.J.Dagio, dabar pats palankiausias metas pigiai skolintis ir šias lėšas panaudoti pensijų kompensavimui. Tuo tarpu premjeras Algirdas Butkevičius parlamentarus įspėjo, kad „jeigu pradėsime skolinti neatsakingai, iš karto skolinimos kaštai išaugs“.

Praėjusią savaitę Seimas per pataisų svarstymą buvo pritaręs konservatorių siūlymui per krizę sumažintas valstybines pensijas ir senatvės pensijas dirbusiems pensininkams kompensuoti iki 2016 metų pabaigos.

Skaičiuojama, kad kompensacijoms reikėtų beveik 141 mln. eurų, iš kurių didžioji dalis atitekų dirbusiems pensininkams. Seimo komitetai yra nutarę, kad turi būti išmokėtos kompensacijos ir jau mirusiems pensininkams - jas gautų paveldėtojai. Skirtingai negu senatvės pensininkams, šiuo atveju į mirties datą nebūtų atsižvelgta.

2010-2011 metais dirbusiems pensininkams, kurių yra apie 85 tūkst., Vyriausybė siūlo 2016 metų birželį išmokėti 10 proc., o 2017-2019 metais - po 30 proc. prarastų pensijų. Taip pat siūloma nustatyti analogišką kompensavimo tvarką 7,5 tūkst. valstybinių pensijų gavėjų, kuriems nuo 2010 iki 2012 metų rugpjūčio 31 dienos jos buvo sumažintos, nes žmonės dirbo ir turėjo draudžiamųjų pajamų.

Skaičiuojama, kad 2016 metais papildomoms išmokoms iš „Sodros“ biudžeto reikės apie 12,3 mln. eurų, o 2017-2019 metais jos būtų mokamos iš valstybės biudžeto.

2010-2012 metais valstybinių pensijų gavėjams buvo neišmokėta apie 13 mln. eurų, iš jų apie 2,7 mln. eurų jau išmokėta pagal teismų sprendimus. 2016 metais šioms kompensacijoms reikės 1,03 mln. eurų, o 2017-2019 metais - po 3,09 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pensininko nuomone.

Pareikalauti klanu ,kad seime sumazinti bedarbiu seimunu skaiciu iki kokiu 90 .Gana gyventi kitu saskaita dykaduoniams .Gana lemti mums pensininkus mulkinti.Gana tik sau rasti pinigu ,o ne kitiems.

aha...

kaip gerai seimunams...o ka daryt mums, pensininkams - PENSIJOS NEDIDEJO nuo 2009 metu, ... dar valdzia ir tas pacias sumazino... tik grazint nesugeba... pinigu valdininkams ir seimunams buvo, yra ir bus, tik ne kt. zmogeliams....o KAINOS tai viskam isaugo... Kaip gyvent ir isgyvent is 230 - 240 euru????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS