Seimas svarsto plačiau atverti politikų deklaracijas, tačiau yra vienas „bet“ | Diena.lt

SEIMAS SVARSTO PLAČIAU ATVERTI POLITIKŲ DEKLARACIJAS, TAČIAU YRA VIENAS „BET“

  • 0

Seime aptariamos galimybės politikų interesų deklaracijas labiau atverti visuomenei, bet koją kiša Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė įregistravo pataisas, kuriomis siekiama, kad neribotą laiką būtų skelbiami ne tik aktualūs politikų ir politinio pasitikėjimo tarnautojų deklaracijų duomenys, bet ir visos ankstesnės versijos.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė „valstietė“ Guoda Burokienė dienraščiui teigė, kad svarstant projektą mėginama apibendrinti pasiūlymus ir „rasti kompromisinį sprendimą, kad nebūtų pažeidžiamas Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas“.

„Ginčijamės, kiek duomenų galima atskleisti ir kiek laiko juos skelbti viešai“, – sakė ji.

Anot jos, nemažai komiteto narių pritaria, kad būtų galima matyti ne tik dabartinius deklaracijos duomenis, bet ir visą deklaravimo istoriją. Tačiau kol kas klausimų kyla dėl asmenų, kurie jau baigė savo politinę karjerą ir politiniame gyvenime nebedalyvauja, nėra ir valstybės tarnautojai.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas šiuo metu numato, kurias pareigas einančių asmenų deklaracijų duomenys yra vieši ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nustatyta tvarka skelbiami jos interneto svetainėje. Tačiau skelbiama tik aktuali, naujausia jų versija, o ankstesnių deklaracijų duomenys viešai neprieinami. Norint susipažinti su deklaravimo istorijos informacija, reikia kreiptis raštu į VTEK. Ji kiekvienu atskiru atveju sprendžia, ar leisti susipažinti su duomenimis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS