Seime nauji draudimai rūkaliams kels ginčus: vienas sulauks itin daug diskusijų | Diena.lt

SEIME NAUJI DRAUDIMAI RŪKALIAMS KELS GINČUS: VIENAS SULAUKS ITIN DAUG DISKUSIJŲ

Sveikatos apsaugos ministerijos planai dar labiau suvaržyti rūkalų prieinamumą turėtų sulaukti palaikymo Seime. Daugelis BNS kalbintų parlamentarų sakė esantys linkę paremti didžiąją dalį numatomų draudimų.

Aršiausių diskusijų laukiama dėl rūkymo daugiabučių balkonuose, nes abejojama, ar pavyktų draudimą sukontroliuoti. Diskusijų kils ir dėl ketinimų įvesti vienodą rūkalų pakuotę – tam aktyviai priešinsis verslo atstovai.

Tuo metu planai išguiti rūkalius iš paplūdimių, cigarečių pakelius paslėpti nuo pirkėjų akių arba parduotuvėse įrengti atskirus jų prekybos skyrius parlamentarams abejonių nekelia.

Dėl vienodos pakuotės abejojama

Seimo Sveikatos reikalų komitete penktą kadenciją dirbantis ir daug pataisų dėl alkoholio ir rūkalų prieinamumo ribojimo pateikęs konservatorius Antanas Matulas iš esmės pritaria naujiems draudimams. Tačiau jis abejoja, ar planuojamos vienodos cigarečių pakuotės retins rūkalių gretas.

Jau kurį laiką pakuotės yra su grėsmingais užrašais ir paveikslėliais, bet matome, kad kažkokio ypatingo sumažėjimo tendencijų nėra, nemaža dalis rūkorių pereina prie elektroninių cigarečių.

„Jau kurį laiką pakuotės yra su grėsmingais užrašais ir paveikslėliais, bet matome, kad kažkokio ypatingo sumažėjimo tendencijų nėra, nemaža dalis rūkorių pereina prie elektroninių cigarečių, dėl kurių kenksmingumo organizmui pasirodo vis daugiau informacijos“, – BNS sakė A.Matulas, pabrėžęs, kad „pasaulis eina“ prie vienodų rūkalų pakuočių.

Dar neseniai iki 20 cigarečių per dieną surūkydavusi Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė dviprasmiškai vertina pasiūlymą įvesti vienodą pakuotę.

Parlamentarė abejoja, ar apsimoka keisti dabartines rūkalų pakuotes su kraupiais paveikslėliais,  atbaidžiusiais nuo rūkymo dalį nepilnamečių, taip pat paskatinusiais mesti rūkyti dalį vyresnių žmonių.  Parlamentarė iškėlė versiją, kad keičiant pakuotę bandoma apriboti kitose šalyse pagamintų rūkalų įvežimą į Lietuvą. 

„Jeigu mes pakeičiame pakuotę, tos įmonės, kurios importuoja rūkalus, turėtų prisitaikyti prie Lietuvos reikalavimų dėl pakuotės. Ne kiekvienas gamintojas to norės“, – svarstė R. Šalaševičiūtė.

Idėja nerodyti cigarečių – gera 

A. Matulas pritaria idėjai uždrausti demonstruoti tabaką parduotuvėse, taip pat remia siūlymą jais prekiauti specialiose vietose, kur jų nematytų nepilnamečiai ir nerūkantys asmenys.

„Kodėl visi turi matyti cigaretes virš kasų, net ir tie, kurie nerūko?“, – klausė A. Matulas.

Jo teigimu, toks reikalavimas būtų nesunkiai įgyvendinamas prekybos centruose, tačiau problemų iškiltų mažesnėms parduotuvėms, kur alkoholiui ir tabakui tenka apie trečdalis apyvartos.

R. Šalaševičiūtė abejoja, ar draudimas demonstruoti rūkalus paskatins žmones mesti rūkyti.

Draudimas rūkyti lauko kavinėse patinka ne visiems

A. Matulas atsargiai vertino siūlymą drausti rūkyti lauko kavinėse. Anot jo, jį būtų sunku įgyvendinti, draudimo rūkyti lauko kavinėse nesuprastų užsienio turistai.

„Žmogus peržengs lauko kavinės ribą, rūkys prie kitų pastatų, po kitais langais. Be to, lauko kavinių ribos nėra nustatomos“, – sakė parlamentaras.

Valdančiosios koalicijos atstovas socialdarbietis Gediminas Kirkilas, turintis pypkių kolekciją ir pats dažnai užtraukiantis pypkę, tikina lauko kavinėse pypkės neišsitraukiantis, taip pat nepastebėjęs, kad jose būtų daug rūkančių.

„Pas mus tas gero oro sezonas labai trumpas, gal tik šie metai išskirtiniai. Bet nepastebėjau, kad pas mus plačiai rūkytų. Pietų Europoje yra kitaip, be to, ten einama link suvaržymų atlaisvinimo“, – BNS sakė G. Kirkilas.

Nerūkanti Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė teigiamai vertino ketinimus uždrausti rūkyti lauko kavinėse.

„Gerai, jeigu visi būtų kaip Kirkilas – su kvepiančia pypke, gal būtų daugiau egzotikos, nekeltų nepasitenkinimo. Iš tikrųjų yra nemalonu, kai lauko kavinėje į tave vėjas pučia dūmus nuo kito stalelio“, – kalbėjo R. Baškienė.

R. Šalaševičiūtė sakė pritarianti draudimui rūkyti paplūdimiuose, tačiau norėtų, kad ten būtų įrengtos specialios vietos rūkaliams. Tuo metu draudimas rūkyti lauko kavinėse jai kelia abejonių.

„Tokiose viešose vietose praktiškai nebematau rūkančiųjų. Nebėra taip ypatingai populiaru. Ten kur sėdima su vaikais lauko kavinėje, vienetai galėtų atsisėsti šalia ir rūkyti. Visuomenė tai jau suvokia – prie vaikų nerūkoma“, – aiškino R. Šalaševičiūtė.

Dėl balkonų gali kilti daug diskusijų

A. Matulas prognozavo, kad daugiausia diskusijų kils dėl draudimo rūkyti daugiabučių balkonuose.

„Gal nereikėtų drausti, bet leisti rūkyti tik tada, jeigu kaimynai neprieštarauja, sutinka“, – svarstė A. Matulas.

Tuo metu R. Šalaševičiūtė tokį siūlymą vadina neįgyvendinamu, nes bus neįmanoma užtikrinti kontrolės ir atsakomybės.

Anot G. Kirkilo, dėl rūkymo balkonuose turėtų apsispręsti namų bendrijos, tačiau pritaria draudimui rūkyti paplūdimiuose.

G. Kirkilas pripažįsta, kad nauji draudimai nesuvaržytų jo pomėgio papypkiauti – ir jis rastų vietų, kur galėtų tai padaryti.

2008 metais, kai jau galiojo draudimas rūkyti maitinimo įstaigose, būdamas premjeru G. Kirkilas užtraukė pypkę viešbučio „Klaipėda“ bare, kuriame kavą gurkšnojo su pirmojo vizito į Lietuvą atvykusiu Latvijos vyriausybės vadovu. Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba barui tada skyrė beveik 300 eurų baudą barui, ją už barą sumokėjo G. Kirkilas.

Siūlo šviesti žmones

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis progozuoja, kad žmonės sugalvos, kaip apeiti draudimus rūkyti, todėl mažinti rūkančiųjų skaičių jis siūlo didinant gyventojų sąmoningumą. Be to, anot jo, nauji draudimai dar labiau paskatins rūkalų kontrabandą. 

„Tokiais pasiūlymais yra veikiama išimtinai kontrabandininkų interesams, jų pelnai tik didės“, – tvirtino Seimo Sveikatos reikalų komitetui priklausantis R. Žemaitaitis.

Liberalas Eugenijus Gentvilas įsitikinęs, kad nauji draudimai atsirado dėl „mentaliteto skylių valstiečių galvosenoje“ ir nieko neduos – bus tik „daug judesių, bet mažai pasiekimų“. Be to, pasak parlamentaro,  bus varžomos pirkėjų teisės.

„Manau, kad vartotojai turi teisę matyti produktą, atskirti jį. Atims vartotojams galimybes įsigyti tą produktą, kurį jie nori. Manau, turėtų pagalvoti ir apie žmonių pasirinkimo teisę“, – BNS teigė E. Gentvilas.

R. Baškienė taip pat įsitikinusi, kad žmones reiškia šviesti apie rūkalų žalą. Pasak politikės, kuri prisipažino studijų metais bandžiusi parūkyti mėtinę cigaretę, prie draudimų reikia eiti „nuosekliai ir palengva“.

„Visų pirma noriu, kad būtų galvojama apie švietimą ir aiškinimą, kaip tas dūmas kenkia. Tai yra prioritetas, o tokie drastiški draudimai turėtų būti jau antrame plane, prieš tai atlikus šviečiamąjį darbą. (...) Tėvai turi pagalvoti, kad šalia esantys vaikai iš jų mokosi. Nesužiūrėsime, ar namuose jie šalia vaikų rūko, bet viešojoje aplinkoje – būtinai“, – BNS sakė R. Baškienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Taip, Matulai, svarbiausia koks nors vienas nesusipratėlis, kad ir girtas, bet iš užsienio, galėtų ramiai sau smardinti. O vietiniai pakentės, žinos, kad lauko kavinės tik rūkantiems. Ir tomis gatvėmis, kur daug kavinių, tėvai su vaikais ir nerūkantys, saugantys savo sveikatą, galės nevaikščioti. O Baškienė paaiškins vaikučiams, kad visi tie dėdės ir tetos, linksmai besišnekučiuojantys, besivaišinantys ir pučiantys dūmus, yra ,,kaka''. Jei tik užrūkys tėtis viešoje vietoje prie vaiko, prisistatys vaikų teisės. Tėtės draugas galės rūkyti, nes ne jo gi vaikas šalia. gal nustokit su tom nesąmonėm. Nėra svarbesnių reikalų? J

Emigrantas

Rūkantiems ir taip suvaržytos teisės ( negalima kavinių viduje rūkyti, viešojo transporto stotelėse ir t.t. ), o čia dar atsiranda super mamytė, kuri pareiškia, kad negali su vaiku papietauti lauko kavinėje, nes ten rūkoma!!! Moteriške, tai eik į kavinės vidų ir pietauk, ten nerūkoma! Kame problemos?

saulius

Veiksmingiausia priemone butu rukalu kainas padaryti kaip australijoje kur pakelis beveik dvidesim euru kainuoja,o kontrabandos gabentojams trygubai griztinti atsakomybe,gaila taciau mes esame atsilykusi tauta o valdzia tik imituoja kad labai stengiasi del musu.Po kiekvieno naujako pakelis pabrangsta dvidesim centu ir cia skaitosi kova su rukimu?Jus kas metai algos paauga tiek kad tie dvidesim centu nieko nebereiskia,,pinigai nuverteja tad brangti turetu bent jau vienu euru kaip minimum
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS