Kompensacijų prašytojų turtas vėl bus vertinamas: turintys butą ir sodo namelį paramos nepraras | Diena.lt

KOMPENSACIJŲ PRAŠYTOJŲ TURTAS VĖL BUS VERTINAMAS: TURINTYS BUTĄ IR SODO NAMELĮ PARAMOS NEPRARAS

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė, kad būtų grąžintas kompensacijų už šildymą bei kitų socialinių išmokų gavėjų turto vertinimas. Turtas vėl būtų vertinamas prieš prasidedant 2023-2024 metų šildymo sezonui.

Už tokias Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisas trečiadienį balsavo dauguma komiteto narių.   

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos grupės vadovė Svetlana Kulpina informavo, kad grąžinti iki pandemijos galiojusią tvarką prašė savivalda, pastebėjusi, kad pašalpų ateina prašyti ir tie asmenys, kurie turi daug nekilnojamojo turto. Anot jos, pavyzdžiui, Neringos savivaldybėje kompensacijų išmokos išaugo dukart.

„Turintys butą ir sodo namelį žmonės kompensacijos nepraras“, – komiteto nariams teigė ji.

Turintys butą ir sodo namelį žmonės kompensacijos nepraras.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariui Linui Kukuraičiui paklausus, kiek žmonių nebegautų kompensacijų, jeigu būtų vėl vertinamas turtas, S. Kulpina teigė, kad dėl turto nevertinimo kompensacijų gavėjų per pasibaigusį šildymo sezoną padaugėjo 27 tūkst.

Prezidento Gitano Nausėdos patarėja Vaida Budzevičienė pabrėžė, kad pataisomis siekiama spręsti šešėlio problemą, ko neturėtų būti. Pasak jos, jeigu žmogus turi daug butų, reikia žiūrėti, kokias pajamų iš jų nuomos jis gauna. 

„Šešėlio klausimas ne piniginės paramos įstatymu turi būti sprendžiamas“, – teigė prezidentūros atstovė.

„Savivaldybės turi įrankius ir gali, jeigu turėtų valios, tą klausimą spręsti, nes 12 ar 21 butą turintis asmuo turi turėti pajamų, kurios čia svarbiausias ir esminis kriterijus skirstant piniginę paramą, ne turtas“, – pridūrė ji.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus žadėjo, kad iki šildymo sezono bus įdiegtas įrankis, kuris sumažins administracinę naštą ir leis greičiau nustatyti, kokį turtą turi kompensacijų prašytojai. 

Pakeitimais nuo šių metų spalio 1-osios siūloma skiriant piniginę socialinę paramą vėl vertinti bendrai gyvenančių arba vienišo asmens turtą.

S.Kulpina pabrėžė, kad nauja tvarka būtų taikoma tiems prašymams, kurie būtų pateikti nuo rugsėjo 1-osios. 

Kreipiantis dėl piniginės socialinės paramos pirmą kartą arba praėjus dvejiems metams po jos gavimo, tuo atveju, jeigu asmens ar šeimos turto vertė viršija normatyvą, tris mėnesius į tai nebus atsižvelgiama ir parama bus skiriama.

Be to, savivaldybės, įvertinusios individualią situaciją, piniginę socialinę paramą galėtų skirti išimties tvarka.

Ministerijos duomenimis, šiemet pirmą ketvirtį, palyginti tuo pačiu metu pernai, būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijų gavėjų skaičius išaugo 1,9 karto iki 288 tūkst. žmonių.

Valstybės kompensacijos už šildymą nevertinant į jas pretenduojančių žmonių turto skiriamos nuo 2020-ųjų birželio, kai prasidėjo koronaviruso pandemija ir buvo paskelbta ekstremali situacija. Vėliau Seimas įstatymu leido turto nevertinti iki 2024 metų balandžio pabaigos. 

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Ot stai

O seimo nariai,kodel nemoka uz seimo viesbuti ,elektra ir visus kitus mokescius?,jug jie irgi turi kur gyventi ir gauna atlyginima,ir dar koki,ooo???.Kokios jiems gali buti lengvatos is mokesciu moketoju pinigu,o kad pencininkas gauna 300- 400tai jiems jau daug.Tegul duoda normalias pencijas ir nieks neprasys jokiu kompencaciju,jei turi staza ,tai ir pecija turi buti ne mazesne kaip 1000.Tada nieks ir neprasys,ju ismaldos.

Kompensuoti už šildymą reikia tik tiem kas turi vieną būstą ir žemas pajamas. Žinau kas gauna kompensacija kuriuo atlyginimas mažas, bet dividendus gauna po kelis šimtus tūkstančių. Juk tai neteisinga. Visas pajamas juk mato VMI.

Paskaitai

Ir pagalvoji, kur seimo nariai buvo kai Dievas protą dalino.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS