Šiaulių merui nepavyko atleisti administracijos direktoriaus pavaduotojo | Diena.lt

ŠIAULIŲ MERUI NEPAVYKO ATLEISTI ADMINISTRACIJOS DIREKTORIAUS PAVADUOTOJO

Šiaulių miesto savivaldybės merui Artūrui Visockui nepavyko iš pareigų atleisti „darbiečio“ administracijos direktoriaus pavaduotojo Marijaus Veličkos.

Ketvirtadienį vykusiame slaptame balsavime M. Veličkos atleidimą palaikė 11, prieš buvo 19 tarybos narių.

„Sprendimas yra nepriimtas“, – paskelbė A. Visockas.

Sprendimo projekte nurodoma, kad M. Velička atleidžiamas dėl prarasto pasitikėjimo, kai jį delegavusi Darbo partija palaikė teikimą inicijuoti nepasitikėjimą meru A. Visocku, vicemeru Domu Griškevičiumi ir administracijos direktoriumi Antanu Bartuliu.

„Toks akivaizdus Darbo partijos atstovų siekis destabilizuoti visos Šiaulių miesto savivaldybės darbą atima bet kokią galimybę toliau pasitikėti šia partija bei jos deleguotu atstovu. (...) Teikiamo sprendimo tikslas yra pašalinti iš vykdomosios institucijos asmenį, kuriuo nepasitiki savivaldybės vadovas, taip pat – administracijos direktorius“, – pristatydamas siūlymą paskelbė Šiaulių meras.

Toks akivaizdus Darbo partijos atstovų siekis destabilizuoti visos Šiaulių miesto savivaldybės darbą atima bet kokią galimybę toliau pasitikėti šia partija bei jos deleguotu atstovu.

Tačiau tarybos posėdyje meras ir administracijos direktorius tvirtino, kad M. Velička taip pat yra atsakingas už netinkamą Šiaulių mokyklos rekonstrukcijos priežiūrą ir tai, kad laiku neinformavo apie situaciją, dėl ko miestui gresia netekti 200 tūkst. Valstybės investicijų programos lėšų.

„Ta informacija buvo pasakyta visiškai kritiniu momentu, kuomet jau reikėjo grąžinti minimą pinigų sumą. Kitaip tariant, procesas atvestas į aklavietę“, – kalbėjo meras.

Pats M. Velička teigė, jog rangovo parinkimo ir kitos procedūros užsitęsė ne dėl jo kaltės, o apie tai, kad lėšų nepavyks perkelti į kitus metus ir jos gali būti prarastos savo vadovus informavo vos apie tai sužinojęs.

„Nemanau, kad esu kaltas, kad atsitiko kaip atsitiko. Gyvenime taip būna – ne visi rangovai, kurie ateina dirbti į objektus sugeba padaryti tais terminais, kuriais įsipareigoja padaryti. (...) Kada buvo sužinota, kad tai yra „deganti“ suma, buvo perduota mano tiesioginiam vadovui“, – kalbėjo M. Velička.

Konfliktinė situacija kilo savivaldybės tarybai spalio 4 dieną patvirtinus taikos sutartį tarp savivaldybės ir Šiaulių arenos koncesininko „Pramogų salos“ ginče dėl nepagrįstai gauto koncesijos mokesčio.

M. Velička buvo pasirašęs raštą dėl baudos „Pramogų salai“ už nepateiktą ataskaitą, tačiau administracijos vadovas atšaukė jo parašą.

Miestas arbitražo teisme su „Pramogų sala“ ginčijosi dėl buhalterinės apskaitos niuansų ir su tuo susijusio savivaldybės mokamo 214 tūkst. eurų koncesijos mokesčio.

Ginčas baigtas taikos sutartimi, dėl kurios spalio 3 dieną balsavo taryba – dauguma narių buvo „už“, išskyrus tris balsavusius „prieš“ ir susilaikiusius.

Mero bei vadovybės atleidimo siekiantys tarybos nariai teigia, jog tarybos nariai balsavime dėl taikos sutarties buvo suklaidinti.

Dėl šių klausimų neeilinis tarybos posėdis rengiamas gruodžio 20 dieną.

Apkaltą Šiaulių merui mėginta rengti ir anksčiau, tuomet teikimą nagrinėjusi komisija nusprendė, kad tam nėra pagrindo.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, mero atstatydinimo procedūrą galima pradėti, jeigu jis sulaužė priesaiką arba nevykdo įstatymuose nustatytų įgaliojimų. Iniciatyvą turi pareikšti ne mažiau kaip trečdalis savivaldybės tarybos narių.

Šiaulių savivaldybės taryboje dirba 31 tarybos narys.

Įteisinus tiesioginius merų rinkimus buvo apsunkinta ir jų pašalinimo procedūra – nebeužtenka tarybos narių balsavimo, būtina Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išvada. Jeigu teismas nusprendžia, kad priesaika nebuvo sulaužyta, įstatymai nepažeisti, atstatydinimo procedūra nutraukiama. Jeigu padaroma priešinga išvada, savivaldybės taryba trijų penktadalių tarybos narių balsų dauguma priima sprendimą, kad meras neteko savo įgaliojimų. Pritrūkus balsų, meras lieka poste.

Merui netekus įgaliojimų rengiami nauji rinkimai, nebent skelbtina naujų rinkimų data patenka į laikotarpį, kai iki eilinių savivaldybių tarybų rinkimų datos yra likę mažiau kaip vieni metai.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Menka garbė ieškoti užtarimo, ne ten, kur prisidirbta

Mindaugas Margevičius

Sveikinu Marijau su užtikrintą pergalę!!! Ir toliau siek skaidrumo įgyvendinant projektus Šiaulių mieste.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS