A. Širinskienė: konservatoriai vilkino VRK tyrimą ir toliau slepia faktus | Diena.lt

A. ŠIRINSKIENĖ: KONSERVATORIAI VILKINO VRK TYRIMĄ IR TOLIAU SLEPIA FAKTUS

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, Seimo narė Agnė Širinskienė, reaguodama į informaciją, kad konservatoriai sulaukė senaties termino, pagal kurį jiems nebus surašyta bauda dėl pažeidimo, sako, kad esamas reguliavimas leidžia nesąžiningai besielgiančioms partijoms vilkinti VRK atliekamus tyrimus.

Pasak parlamentarės, artimiausiu laiku, dar prieš prasidedant Seimo pavasario sesijai, planuojama registruoti teisės aktų pakeitimus, kurie užtikrintų greitą ir efektyvų VRK pradėtų tyrimų atlikimą.

A.Širinskienės teigimu, 2018 m. balandžio 10 d. VRK priėmė sprendimą, kuriuo pripažino, kad LVŽS, į 2016 m. Seimo rinkimų kampanijos išlaidas neįtraukusi išlaidų, skirtų darbuotojų atlyginimams, pažeidė teisės aktų nuostatas. Praėjus 30 d. terminui, per kurį LVŽS galėjo skųsti šį VRK sprendimą, atsakingam asmeniui (LVŽS pirmininkui Ramūnui Karbauskiui) VRK surašė administracinio nusižengimo protokolą ir teismas skyrė baudą. LVŽS bendradarbiavo su VRK, operatyviai teikė dokumentus, neslėpė įdarbintų asmenų ir pripažino padarytas apskaitos klaidas, nevengė administracinės atsakomybės, neskundė teismui VRK sprendimo.

2019 m. sausio 10 d. VRK, išnagrinėjusi analogišką konservatorių situaciją, konstatavo, kad TS-LKD padarė pažeidimą. t.y. buvo pripažinta, kad TS-LKD pažeidė politinių kampanijų finansavimo tvarką į 2016 m. Seimo rinkimų kampanijos finansinę apskaitą neįtraukusi beveik 70 tūkst. eurų. Ši suma buvo išmokėta konservatorių per rinkimus įdarbintiems darbuotojams. Iki šiol nė vienas VRK narys šio VRK sprendimo pagrindu nėra surašęs administracinių nusižengimų protokolo atsakingam konservatorių partijos asmeniui. Sprendžiant iš informacijos viešojoje erdvėje - toks protokolas ir nebus surašytas, kadangi suėjo senaties terminas. Tokiu būdu už pažeidimą atsakingi asmenys partijoje, tikėtina - pats konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis - išvengė atsakomybės, sako A.Širinskienė.

Net ir po VRK tyrimo liko neišsklaidytos abejonės, kad iš partijos gaunamų valstybės dotacijų, kurios buvo panaudotos rinkimams, atlygį galėjo gauti ir pats Gabrielius Landsbergis ar kuris kitas konservatorių lyderių.

„Konservatorių elgesys VRK tyrimo metu - tipiškas dvigubų standartų laikymosi pavyzdys. Konservatoriai kaip įmanydami vilkino VRK atliekamą tyrimą, vien dokumentų ir paaiškinimų pateikimui iš VRK jie pareikalavo trijų mėnesių termino, nors kitoms partijoms atsakyti į VRK klausimus paprastai suteikiamos kelios dienos. Taip ir liko neaišku, kokie asmenys per rinkimus buvo įdarbinti TS-LKD. Taip pat neaišku, kodėl ši informacija nuo visuomenės buvo ir yra taip kruopščiai slepiama. Net ir po VRK tyrimo liko neišsklaidytos abejonės, kad iš partijos gaunamų valstybės dotacijų, kurios buvo panaudotos rinkimams, atlygį galėjo gauti ir pats Gabrielius Landsbergis ar kuris kitas konservatorių lyderių. Akivaizdu, kad neapskaityti 70 000 eurų - tik dalis sumos, kurią VRK pavyko fiksuoti, nes duomenys apie kitus konservatorių įdarbintus asmenis, jų gautus atlyginimus taip ir liko nenustatyti“, - sako Seimo narė A.Širinskienė.

Seimo narės, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės teigimu, tokia situacija atskleidžia ir teisinio reguliavimo trūkumus: nesąžiningos, geranoriškai su VRK nebendradarbiaujančios partijos gali išsisukti nuo atsakomybės tiesiog nepateikdamos duomenų. Nėra nustatyti ir VRK tyrimų atlikimo terminai, o tai sudaro sąlygas vilkinimui, atsiranda nepagrįsti reikalavimai terminus pratęsti, taip sulaukiant senaties.

„VRK šiuo metu yra bene vienintelė institucija, kurios atliekamų tyrimų trukmės nereguliuoja įstatymas, esamas reguliavimas nenumato ir sankcijų nesąžiningoms partijoms, kurios atsisako pateikti VRK prašomą informaciją. Tai reiškia, kad turime diskutuoti apie Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo bei Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus, kurie užtikrintų, kad visos partijos vienodai atsako už įstatymų pažeidimus ir turi vienodas veiklos sąlygas.“ - pažymi Seimo narė A.Širinskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Dana

Jei Sirinskienei pakaks valios ir jegu landsbergiukus papurtyt ir nubausti uz korupcija , jai gyvai paminkla padeciau statyti . Ir dar pinigu paaukociau .Bet bijau , kad tai utopija.

Balamutas

Dar gerai, kad Šimonytę bent nesąžiningu žmogum pavadinote, o ne boba, nors biblijoje rašo kad žmogus yra tik vyras.

ALGIS

PARTIJOS DULKINA TĖVYNĘ , O LIAUDIS KLŪPO ANT KELIŲ IR VERKIA .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS