A. Širinskienė siūlo padidinti LRT veiklą tirsiančią komisiją | Diena.lt

A. ŠIRINSKIENĖ SIŪLO PADIDINTI LRT VEIKLĄ TIRSIANČIĄ KOMISIJĄ

Į diskusijas dėl Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) veiklos tyrimo įsijungė ir „valstiečiams“ atstovaujanti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Ji siūlo laikinąją tyrimo komisiją dėl Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) sudaryti ne iš 12 įvairioms Seimo frakcijoms priklausančių parlamentarų, o iš 13.

Tokį pasiūlymą parlamentarė įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

Pagal valdančiųjų parengtą nutarimo projektą, tyrimo komisija būtų sudaryta iš 12 įvairioms Seimo frakcijoms priklausančių Seimo narių, kurie turi teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.

Penktadienį Seimui plenariniame posėdyje planuojama pateikti nutarimo projektą dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo ir pavedimo jai atlikti „Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos valdymo, finansinės bei ūkinės veiklos parlamentinį tyrimą“. Preliminariai numatoma, kad penktadienį popietiniame posėdyje šis projektas įveiks ne tik svarstymo stadiją, bet ir bus priimtas.

Beje, Seimo narys konservatorius Jurgis Razma siūlo nesudarinėti laikinosios tyrimo komisijos, o pavesti Seimo Audito komitetui atlikti LRT valdymo, finansinės bei ūkinės veiklos parlamentinį tyrimą.

Seimo Audito komitetui vadovauja Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Ingrida Šimonytė.

Savo pasiūlymą dėl LRT veiklos tyrimo pateikė ir Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narės Rasa Budbergytė ir Dovilė Šakalienė. Jos siūlo Valstybės kontrolei atlikti nacionalinio transliuotojo valstybinį auditą.

Pagal projektą, Valstybės kontrolei būtų pasiūlyta „įvertinti egzistuojančią nacionalinio transliuotojo vidaus kontrolės aplinką bei atliktų išorės auditų rezultatus, transliuotojo veiklai taikytino teisinio reguliavimo pakankamumą bei išsamumą ir spręsti dėl viešosios įstaigos „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“ valstybinio audito atlikimo“.

Parlamentarės siūlo Valstybės kontrolei išvadas pateikti iki 2018 m. rugpjūčio 1 d., o iki 2018 m. kovo 1 d. informuoti Seimą dėl sprendimo dėl valstybinio audito atlikimo.

Jeigu Seimas pritartų valdančiųjų parengtam nutarimo projektui, laikinoji komisija būtų įpareigojama ištirti, ar LRT racionaliai naudoja valstybės biudžeto lėšas, būtų pasidomėta nacionaliniams transliuotojams taikoma europine praktika. Tyrimo objektu taptų LRT veiklos atskaitingumo, viešumo garantijos, 2013-2017 metais Viešųjų pirkimų tarnybos teiktos pastabos dėl vykdytų viešųjų pirkimų, LRT valdomo turto nuomos ar kitokio naudojimo atitikties rinkos sąlygoms ir kt.

Siūloma, kad komisija tyrimą atliktų bei pateiktų išvadą Seimui iki birželio 1 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

n...

man nepriimtina, kad LRT vadovauja susikompromitavęs asmuo... prisiminkim istoriją su skydine... kur dingo korespondentų objektyvumas?...

AV

Kodel trinate komentarus, kurie prieš tokias seimūnas?

butina didint komisijos nariu skaiciu

ir butinai is STT,VSD,FNTT strukturu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS