Siūloma perskaičiuoti rinkimų balsus, jei skirtumas yra mažiau nei 50 | Diena.lt

SIŪLOMA PERSKAIČIUOTI RINKIMŲ BALSUS, JEI SKIRTUMAS YRA MAŽIAU NEI 50

Seimo narys konservatorius Laurynas Kasčiūnas įregistravo įstatymo pataisą, kuria siūloma perskaičiuoti rinkimų balsus, jei skirtumas yra mažesnis nei 50, taip suvienodinant balsų perskaičiavimo aplinkybes tiesioginių merų rinkimų ir Seimo rinkimų vienmandatėse apygardose atvejais.

Pataisos iniciatorius L. Kasčiūnas teigia, kad priėmus Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas, kuriomis įteisinti tiesioginiai merų rinkimai, nebuvo išspręstas balsų perskaičiavimo klausimas, kai tarp už pirmą ir antrą vietą užėmusių kandidatų į savivaldybės tarybos narius - merus atiduotų balsų skirtumas yra ganėtinai mažas.

Tačiau Seimo rinkimų įstatyme nustatyta, kad apygardos rinkimų komisija privalo priimti sprendimą perskaičiuoti visų vienmandatės apygardos apylinkių biuletenius, kai balsų skirtumas tarp pirmą ir antrą vietą užėmusių kandidatų yra mažesnis nei 50. Tuo metu tiesioginių merų rinkimų atveju tokios nuostatos nėra.

„Lietuvoje vykę tiesioginiai merų rinkimai rodo, kad susidaro situacijos, kada vienmandatėje rinkimų apygardoje pirmą ir antrą vietas užėmusius kandidatus skiria vos keliolika balsų. Taip įvyko Elektrėnuose, kai balsų skirtumas buvo vos 14 balsų, tačiau Vyriausiajai rinkimų komisijai pritrūko teisinio pagrindo perskaičiuoti balsus. Todėl siekdami užkirsti kelią bet kokioms galimoms abejonėms dėl tiesioginių merų rinkimų rezultatų objektyvumo ir užtikrinti didesnį rinkimų skaidrumą, parengėme šias pataisas“, - sako Seimo narys L. Kasčiūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kas

Ciunas dar vienas korupcijos išgama

SUSIJUSIOS NAUJIENOS