Socialdemokratai nepritaria pensijų reformai | Diena.lt

SOCIALDEMOKRATAI NEPRITARIA PENSIJŲ REFORMAI

Lietuvos socialdemokratų partija nepritaria Vyriausybės siūlymams dėl pensijų kaupimo reformos.

Partijos tarybos posėdyje šeštadienį priimtoje rezoliucijoje teigiama, kad dėl siūlomos pertvarkos skurdas ir atskirtis Lietuvoje dar labiau didės, o siūloma reforma naudinga tik patiems turtingiausiems.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas tarybos posėdyje sakė, kad planuojamos permainos yra naudingos tik pensijų fondams, kurie ir toliau neprisiims jokios rizikos bei neteiks garantijų dėl pensijų kaupimo rezultatų.

„Vyriausybė šiandien atvirai apgaudinėja visuomenę ir pensininkus, teigdama, kad reforma didins dabartines pensijas ir sudarys galimybę gauti didesnes pensijas ateityje“, - pabrėžė G. Paluckas.

Vyriausybė šiandien atvirai apgaudinėja visuomenę ir pensininkus.

Jo teigimu, bazinės pensijos mokėjimą perkėlus į valstybės biudžetą, pensininkai dėl šių pinigų turės konkuruoti su taip pat iš biudžeto finansuojamais mokytojais, medikais bei kitomis socialinėmis grupėmis.

„Joks papildomas šaltinis bazinei pensijai finansuoti nėra nenumatytas. Įsivyraus „kanibalizmo“ principas: kas garsiau save atstovės, kas garsiau rėks, tas ir gaus daugiau“, – sakė G. Paluckas.

Socialdemokratai ragina surengti plačias konsultacijas ir diskusijas, kuriose dalyvautų visos politinės partijos, profesinės sąjungos ir darbdavių atstovai, nevyriausybinės organizacijos.

Vyriausybė šį trečiadienį patvirtino pensijų reformą ir siekia sujungti darbuotojo bei darbdavio socialinio draudimo įmokas, 2 procentiniais punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą.

Taip pat siūloma nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Juose norintis kaupti darbuotojas turėtų mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidėtų 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Seime daugiausiai diskusijų kelia Vyriausybės siūlymas 2 punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir perkelti bazinės pensijos mokėjimą į valstybės biudžetą. Parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas ketvirtadienį teigė, jog pensijų reformai nuo 2019 metų startas nebus duotas – ji įsigalios tik nuo 2020 metų.

Ragina ratifikuoti Stambulo konvenciją

Lietuvos socialdemokratų partija ragina kuo greičiau ratifikuoti vadinamąją Stambulo konvenciją dėl smurto prieš moteris bei smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo.

Tai konstatuojama šeštadienį Socialdemokratų partijos tarybos posėdyje priimtoje rezoliucijoje.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas tarybos posėdyje pabrėžė, kad diskusijose dėl Stambulo konvencijos svarbiausias yra vienas klausimas - galimas smurtas prieš moteris ir kitus asmenis, ar ne.

„Tai yra pasaulėžiūros principas, nes dažnai konservatyvi inertiška mažuma monopolizuoja teisę spręsti visos visuomenės vardu. (...) Stambulo konvencija nekelia jokių grėsmių“, - tvirtino G. Paluckas.

Jo pavaduotoja, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė teigė, kad ragindami ratifikuoti konvenciją socialdemokratai save pristato kaip pažangią partiją, kuri netoleruoja jokių smurto formų.

„Smurtas nepateisinamas niekada, nė prieš vieną asmenį“, - tarybos posėdyje sakė V. Blinkevičiūtė.

Pasak jos, Lietuva, atidėliodama Konvencijos ratifikavimą, atrodo mažų mažiausiai keistai.

„Gėda, kad Lietuva vilkina šį procesą. Dažnai lyginamės su Estija, bet ir estai, pirmininkaudami ES tarybai, Stambulo konvenciją ratifikavo. Į ką mes lygiuojamės? Į Bulgariją, Rusiją, Azerbaidžaną, kurios net nepasirašė šios Konvencijos? Smurtas niekaip nepateisinamas“, – tvirtino V. Blinkevičiūtė.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo pasirašė 2013 metais, tačiau Seimas jos iki šiol neratifikavo.

Konvencija Lietuvoje daugiausia diskusijų kelia dėl lyties apibrėžimų. Debatų centre yra angliška sąvoka „gender“ ir jos lietuviškas, Vyriausybės kanceliarijos patvirtintas vertimas „lytis socialiniu aspektu“. Diskusijoje oponentai dažniausiai terminą vartoja kaip „socialinė lytis“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis yra sakęs, kad oponuojančių pusių konfliktas dėl Stambulo konvencijos yra pernelyg aštrus ir artimiausiu metu kompromiso pasiekti nepavyks. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis šią savaitę teigė, kad  Seimas galėtų ratifikuoti konvenciją, bet su išlygomis.

Europos Tarybos ekspertai teigia, kad ratifikavus dokumentą Lietuvai būtų vertingi konvencijos įgyvendinimą prižiūrinčių ekspertų patarimai ir geroji kitų šalių praktika, kaip pažaboti smurtą artimoje aplinkoje.

Lietuvos vyskupų konferencija ir kiti kritikai teigia, kad dėl Stambulo konvencijos Lietuvai gali tekti keisti lyties sampratą ir diegti nepriimtinas nuostatas apie homoseksualumą.

Kai kurie konservatyvių pažiūrų parlamentarai sako, kad konvencija įneštų painiavos į įstatyminę bazę ir pakenktų šeimos politikos įgyvendinimui.

Kandidatus į merus kels visose savivaldybėse

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) kitais metais vyksiančiuose merų rinkimuose kandidatus ketina iškelti visose 60-yje šalies savivaldybių.

Partijos tarybos posėdyje šeštadienį pristatytas jau iškeltų kandidato sąrašas – jame įvardintas 41 pretendentas, tarpu jų keturiolika jau dabar mero postą užimančių asmenų. Tačiau kol kas sąraše nėra kandidatų į didžiuosius šalies miestus - Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Kėdainių, Alytaus ir kitų.

Pasak LSDP pirmininko Gintauto Palucko, visą kandidatų sąraša planuojama turėti iki šių metų rudens.

„Iki rugsėjo tikrai bus žinomi visi kandidatai. (...) Didžiuosiuose miestuose tos procedūros yra ilgesnės, nes kandidatus kelia grupės, poskyriai, o jų yra daug. Demokratijos kopėčios yra ilgesnės“, – BNS sakė G. Paluckas.

LSDP atsakingasis sektorius Linas Jonauskas tarybos posėdyje pabrėžė, kad socialdemokratai bus viena iš nedaugelio partijų, iškelsianti kandidatus į merus visose šalies savivaldybėse.

„Taip pat noriu pasidžiaugti tuo, kad jau dabar turime aštuonias kandidates moteris. Tikiu, kad galutiniame sąraše jų bus daugiau kaip dešimt“, - sakė L. Jonauskas.

G. Paluckas nesiėmė prognozuoti, kiek mero postų pavyks laimėti rinkimuose.

„Tikrai turime stiprių kandidatų, kurie jau dabar eina mero pareigas arba užaugo iki šių pareigų, bet tikslių skaičių neprognozuosime. Tai yra tiesioginiai rinkimai, asmenybių rinkimai, todėl būtų labai sudėtinga sieti bendrą rajone turimą partijos palaikymą su konkretaus asmens palaikymu“, – BNS teigė G. Paluckas.

„Neužsiimsime prognozėmis, bet tikimės rezultatų gerų“, – pridūrė jis.

Savivaldos tarybų ir metų rinkimai Lietuvoje vyks 2019 metų vasario–kovo mėnesiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

alex

Viien tai, kad valstybė, kai trūkdavo lėšų SODROJE, skolino jai už palūkanas, kurios sudarė 1,5 mlrd. Eurų - tai kiek būtų buvę galima pensijas pakelti, net skaičiuoti nesinori...

visų pirma

reikia panaikinti LR pensijų rūšis ir visiems mokėti vienodas.Jokių didesnių ar mažesnių negali būti

Petras

Pritariu “dar ne pensininkas” nuomonei.dabartiniai pensininkai ne tik kad negyvena oriai,bet yra vslstybės priremti prie sienos,ir priversti skursti.gal tegu valdžios baravykai pasidomi,kokia pensija yra pas inžinierių,visą gyvenimą pradirbusį ir mokėjisį sąžiningai visus mokesčius...gėdos jausmo valdžiagyviai neturi,taip pat kaip ir sąžinės,viskas seniai išvogta,lietuvių tauta emigruoja nesustabdomai,nyksta visa lietuva,valstybės skola super didelė,-visa tai socialdemokratų kartu su konservatoriais šalies valdymo rezultatas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS