Socialdemokračių kritika Vyriausybei: Lietuvoje nėra kompetentingų moterų? | Diena.lt

SOCIALDEMOKRAČIŲ KRITIKA VYRIAUSYBEI: LIETUVOJE NĖRA KOMPETENTINGŲ MOTERŲ?

Premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kartodami, kad Ministrų Kabinetas yra sudarytas ne pagal lytį, o kompetencijas, nesuvokia lyčių lygybės reikšmės, sako socialdemokratės.

Jei aplinkos ministro postą ir užimtų moteris, jų nuomone, situacijos tai nekeistų - pagal moterų skaičių Vyriausybėje būtume paskutinėje vietoje kartu su Vengrija.

Europos Parlamento narė, Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė atkreipia dėmesį, kad pasaulyje tėra 12 šalių, kurių Vyriausybėse nėra nė vienos ministrės.

„Ar tai reiškia, kad lygiuojamės į trečiojo pasaulio valstybes? Premjere, Jūsų teiginiai žemina ir žeidžia moteris. Svarbios pareigos - vyrams, o moterims belieka tupėti prie puodų? Lietuvoje nėra kompetentingų moterų? Jau išnaikintos ar dar neužaugo? Nuvilsiu premjerą: Lietuvoje labai daug moterų, kurios būtų puikios ministrės“, - sako socialdemokratė V. Blinkevičiūtė.

Tuo metu socialdemokratė Margarita Jankauskaitė pabrėžia, kad S. Skvernelio mėginimai taisyti situaciją skelbiant, kad Aplinkos ministerijai vadovaus moteris, dar kartą liudija: premjeras nesuvokia problemos esmės.

„Premjero svarstymai apie vieną moterį Vyriausybėje primena mąstymą Saudo Arabijoje, kur vienos moters atsiradimas valdžios viršūnėse jau būtų laikomas didele pažanga. Ne. Mūsų siekiamybė - lyčių balansas, o ne tai, kad bent viena moteris dirbtų Vyriausybėje“, - teigia M. Jankauskaitė.

Daugelis tyrimų rodo, kad organizacijos, kuriose išlaikomas lyčių balansas, dirba sklandžiau, našiau. „Tokios visuomenės vieningesnės, stabilesnės. Lyčių balansas reikalingas, kad būtume stabili ir klestinti visuomenė. Neatsakingai formuojame Vyriausybes ir lig šiol to nesuvokiame“, - vertina M. Jankauskaitė.

Pasak Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungos pirmininkės Orintos Leiputės, moterų balsas šioje šalyje pernelyg daug nereiškia. Seime iš 141 mandato tik 30 turi moterys, o Lietuvoje pastarųjų yra daugiau nei vyrų.

„Perteklinis vyrų atstovavimas sprendimų priėmimo pozicijose politikos, ekonomikos ir socialinėje srityse taip pat pažeidžia lygių galimybių ir nešališko valdymo principus“, - mini O. Leiputė.

Ji sako, kad LSDP - vienintelė partija, kuri tarp 60 kandidatų į merus iškėlė 13 moterų.

Socialdemokračių teigimu, vyrai sudaro daugumą ministrų, 76,2 proc. Seimo ir 75,4 proc. savivaldybių tarybos narių, 85,2 proc. didžiųjų bendrovių valdybos, stebėtojų tarybos ar direktorių valdybos narių, 80 proc. centrinio banko valdybos narių.

Kritikuojamas, kad Ministrų Kabinetas susideda vien tik iš vyrų, premjeras Saulius Skvernelis sako, kad prezidentei į likusią laisvą aplinkos ministro vietą siūlys moters kandidatūrą.

„Dabar galiu pasakyti, kad į tą paskutinę laisvą poziciją buvo kalbama kaip su galimais kandidatais su dviem vyriškiais ir trimis moterimis. Ir mes šiandien turime realų pasirinkimą, manau, kad, prezidentei grįžus iš komandiruotės, mes susitikimo metu kalbėsime ir teiksiu kandidatūrą. Šiuo metu yra dvi kandidatės moterys. Ne visai yra iškristalizuotas pasirinkimas, bet yra svarstoma tarp dviejų kandidačių“, - „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Šiuo metu S. Skvernelio vadovaujamame Ministrų Kabinete visi ministrai yra vyrai. Tokia situacija susidarė, kai švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę pakeitė Algirdas Monkevičius, o kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson - Mindaugas Kvietkauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Stasys

Tai ko jau toks sarmatlyvas ? Tu ne sarmatykis o galvok ,yra protingu moteru,tai jos ir dirba be reklamos ir ka daro tai ir padaro ,bet reksnes ,kurios sulinde i atsakingus darbus ,kavutes gerejos ,nezinia kokiu budu patekusios i kede tik sujaukia viska pagal savo vaizduote,ir naudos is ju nera ,tai kam tokios reikalingos ?

Jonas

Geda klausytis,geda skaityti,kuo cia vyrai,kuo cia moterys,cia valstybe Lietuva,cia lietuviu tauta.cia ne zaidimas- Kas geriau,tai klausimas - Gerai valdyti ,tvarkyti salies reikalus.o dabar bobincius verda kose.

Mociute

Tureciau pritarti moterims .bet negaliu .nes niekaip moters nepaversi buti vyru , o vyro moterim , kiekvienas ju turi savo paskirti zemeje .o kai tas paskirtis sumaiso.tada gaunasi chaosas .vyras .mano manymu yra tvirtumo simbolis ir tai sunku paneigti .nes kai nori pagir ti ar paskatinti zmogu .vyra ,tai sako,, o ,bravo,tu vyras ,padarei vyriskai !,, bet.,nesako ,.bravo .tu boba ., .taigi ,moteris uz vyro ,kaip uz kinu sienos ,bent taip turetu buti ,taigi moterims nereiketu brautis :-).,ne i savo teritorija :,reikia buti savo vietoje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS