Suabejojo, ar tikrai reikia gelbėti „mirštančius“ universitetus | Diena.lt

SUABEJOJO, AR TIKRAI REIKIA GELBĖTI „MIRŠTANČIUS“ UNIVERSITETUS

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kubilius įregistravo pasiūlymą Seimo nutarimui „Dėl pritarimo Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos edukologijos universiteto ir Aleksandro Stulginskio universiteto reorganizavimui sujungimo būdu į Vytauto Didžiojo universitetą“.

Parlamentaras siūlo nepritarti, kad Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos edukologijos universitetas ir Aleksandro Stulginskio universitetas būtų reorganizuojami sujungimo būdu į plačios aprėpties Vytauto Didžiojo universitetą, vykdantį mokslinius tyrimus ir studijas humanitarinių, socialinių, fizinių, menų, biomedicinos, technologijos ir žemės ūkio mokslų srityse.

„Seime siūloma skubiai patvirtinti Vytauto Didžiojo, Aleksandro Stulginskio ir Edukologijos universitetų sujungimą. Tai daroma be jokios ekspertizės ir jokios pasekmių analizės. Visiškai neaišku, kodėl žemės ūkio technologinį Stulginskio universitetą reikia jungti su humanitariniu Vytauto Didžiojo universitetu, o ne su technologiniu Kauno technologijų universitetu. Susidaro vaizdas, kad tris „pasiligojusius“ (o kai kuriuos jau ir „bemirštančius“) universitetus norima gelbėti, dirbtinai sujungiant. Taip bus tik švaistomi resursai ir prarandamas laikas bei aiški perspektyva. Taip yra kompromituojama visa reforma, o iš Kauno atimama ar bent sumenkinama galimybė turėti stiprų, pasaulinio lygio technologinį universitetą“, - pažymėjo A. Kubilius.

Taip yra kompromituojama visa reforma, o iš Kauno atimama ar bent sumenkinama galimybė turėti stiprų, pasaulinio lygio technologinį universitetą.

Tokį pasiūlymą parlamentaras argumentuoja, pirmiausia, atsižvelgdamas į tai, kad studentų skaičius šiose aukštosiose mokyklose kasmet pastebimai mažėja. 2017 metais Vytauto Didžiojo universiteto pasirašytų bakalauro studijų sutarčių skaičius, palyginti su 2016 m., sumažėjo 19,5 proc. (palyginti su 2015 m. - 29 proc.), Aleksandro Stulginskio universiteto pasirašytų bakalauro studijų sutarčių skaičius 2017 m. sumažėjo 52 proc. (palyginti su 2015 m. - 62 proc.), o Lietuvos edukologijos universiteto pasirašytų bakalauro studijų sutarčių skaičius 2017 m. sumažėjo 50,7 proc. (palyginti su 2015 m. - 57 proc.)

Studijų kokybės vertinimo centras, pernai gruodžio 17 d. įvertinęs Lietuvos edukologijos universiteto veiklą, paskelbė antrąją neigiamą išvadą (pirmoji paskelbta 2012 m.), o pagal Mokslo ir studijų įstatymą tai reiškia, kad Lietuvos edukologijos universitetas gali netekti akreditacijos ir leidimo vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą. Todėl Seimo narys A. Kubilius siūlo Lietuvos edukologijos universiteto tarybai ir Vyriausybei apsvarstyti ir pateikti Seimui sprendimo dėl Lietuvos edukologijos universiteto likvidavimo projektą. Taip pat pasiūlyti Vyriausybei pasirengti paskirti likvidatorių, patvirtinti likvidavimo projektą, kuriame taip pat būtų nustatyta, kaip toliau bus naudojamas šiuo metu Lietuvos edukologijos universiteto valdomas turtas.

A. Kubilius atkreipia dėmesį, kad Vyriausybė savo 2017 m. lapkričio 22 d. nutarimu „Dėl valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimo priemonių patvirtinimo“ nustatė, kad Kauno mieste yra būtina „stiprinti Kauno technologijos universitetą, jame sutelkiant technologijos ir fizinių mokslo sričių potencialą“, o Aleksandro Stulginskio universitetas vykdo daug su technologijomis susijusių studijų ir mokslinės veiklos“.

„Mes nuosekliai siūlome Aleksandro Stulginskio universiteto ir Kauno technologijos universiteto taryboms apsvarstyti galimybes Aleksandro Stulginskio universiteto disponuojamą technologijų ir fizinių mokslo sričių potencialą reorganizavimo būdu sutelkti Kauno technologijos universitete, prijungiant šios srities Aleksandro Stulginskio universiteto padalinius ir programas prie Kauno technologijos universiteto“, - pabrėžė A. Kubilius.

Seimo nutarimo pasiūlyme rekomenduojama Vyriausybei, Vytauto Didžiojo universiteto, Aleksandro Stulginskio universiteto, Lietuvos edukologijos universiteto ir Kauno technologijos universiteto taryboms pateikti savo išvadas dėl šiame Seimo nutarime suformuluotų nuostatų iki 2018 m. kovo 1 d. Atsižvelgiant į svarstomų klausimų svarbą, siūloma, kad Seimas įpareigotų Seimo valdybą užsakyti nepriklausomą ekspertinį šiuo nutarimu svarstomos universitetų pertvarkos vertinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Tomas

Kad ir kaip butu keista bet mintis is dalies jo teisinga, dabar visi studijuoja gauna aukstaji issilavinima jauni zmones o jo nepanaudoja isvaziuoja ar dirba paprasta darba kur diplomo nereikai aisku tia zmoniu pasirinkimas kur ir ka studijuoti. Bet puse univeru apytusciu ir dabar tai yra tik pelno siekiancios organizacijos istikro. O kalbama kad truksta kvalifikuotos darbo jegos tai verciau uzdaryti pora universitetu kiti butu pilni o skatinti profesiniu mokyklu atsigavima kurias baige zmones turetu normalia profesija reikalinga ir moketu dirbti ja praktiskai o ne tik prikisti galva nereikalingo teorinio slamsto aks daroma dabar universitete. Cia reikai aplamai grandijozines pertvarkos betfaktas kad tiek universitetu leituvai enreikai nes gyventoju paprasciausiai nera tiek ir jie neatlieka savo apskirties

Vadakste

Pas mus Lietuvoje dvigubi standartai , nes viena kalbos puse kalbama , kad reikia grazinti emigrantus is sveciu saliu , o kitas pasiulymas uzdarineti aukstasias mokyklas. Kubiliau , o jei gris jaunimas, tai kur mokysis musu tautieciai , ar reiks vaziuot i kitu saliu universitetus, ten siekti aukstojo mokslo . Gal but, kad kazkam parupo pastatai , jug uz pardavimus gaus nemazai Euriuku.Vai , vai temokame naikinti , griauti , o kazka pastatyti , sukurti pas mus didziule problema , nes nera noro , jau truksta ir Euriuku . Taigi apie Lietuvos ateiti reikejo galvoti atgaunant nepriklausomybe. , o negalvot kaip valstybe ikist i kita sajunga.

Trolių baubas

Dedu pliusą Kubiliui. Pritariu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS