Šurmulį dėl statuso V. Landsbergiui sukėlęs V. Pranckietis nebeskuba | Diena.lt

ŠURMULĮ DĖL STATUSO V. LANDSBERGIUI SUKĖLĘS V. PRANCKIETIS NEBESKUBA

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis neprognozuoja, kada galėtų būti parengtas projektas dėl valstybės vadovo statuso pripažinimo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui.

„Manau, kad (projektas) bus, bet apie laiką nekalbame, kalbame apie idėją. Situacija tokia, kad kalbame apie valstybės vadovo poziciją. (...) Neturime, kur skubėti, tiesiog turime nuosekliai dirbti“, – pirmadienį žurnalistams sakė V.Pranckietis, savo iškeltą iniciatyvą aptaręs su buvusiu Konstitucinio Teismo teisėju profesoriumi Vytautu Sinkevičiumi.

Situacija tokia, kad kalbame apie valstybės vadovo poziciją. Neturime, kur skubėti, tiesiog turime nuosekliai dirbti.

V.Sinkevičius laikosi pozicijos, kad valstybės vadovo statuso pripažinimas V.Landsbergiui neprieštarautų Konstitucijai, priešingai nei anksčiau žiniasklaidoje skelbtas prezidento statusas.

„Seimo pirmininkas labai tiksliai suformulavo pasiūlymą – pripažinti valstybės vadovu. Seimo pirmininko teikime nebuvo siūlymo pripažinti prezidentu, ir šitas šurmulys sukeltas dirbtinai. Ir jei mes pažiūrėtume į Laikinąjį pagrindinį įstatymą, laikinąją Konstituciją, kokius įgaliojimus turėjo Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas, jie yra labai panašūs į valstybės vadovo įgaliojimus. Teisine prasme viskas aišku – V.Landsbergis buvo pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas“, – sakė V.Sinkevičius.

„Konstitucinio Teismo pozicija tokia – negali būti vartojama sąvoka „prilygintas prezidentui“, nes 1990–1992 metais prezidento nebuvo, negalima prilyginti tam, ko nebuvo“, – pabrėžė konstitucinės teisės ekspertas.

V.Landsbergio vadovaujama Aukščiausioji Taryba 1990 metų kovo 11 dieną paskelbė, kad Lietuva atkuria nepriklausomą valstybę. Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovo pareigas jis ėjo iki 1992 metų, kai įvyko nauji parlamento rinkimai ir priimta nauja šalies Konstituciją. Pagal ją, valstybės vadovu vadinamas tiesiogiai renkamas prezidentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

NA NA

jokio šurmulio Pranskietis nesukėlė , juo paprasčiausiai buvo pasinaudota ,_______juk dėdulė landsbergis ėjo pas Pranskietį ir derino savo iškilmes ,kaip ir buvo įpratęs gauti prie sovietų po medalį ,taip ir dabar , tik per tarpininkus ,senas kgbisto triukas atakuoti kol pavyks ir stovėti po medžiu ,prisidengus kitų kūnais ,,,,sėkmės ,baigti landsberginių žaidimus ,,,,

Myslė

Ir pusmečio nepabuvo, o supuvo... Kas?

zodis

tegu pranskietis pasiskaito konstitucija ir konstitucinio teismo isvadas del dedules o paskui taria zodi o ne atvirkciai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS