Trys darbo dienos per savaitę gali būti realu | Diena.lt

TRYS DARBO DIENOS PER SAVAITĘ GALI BŪTI REALU

  • 2

Darbdaviai ateityje privalėtų leisti laikinai sutrumpint dalies darbuotojų darbo dieną, jei šie to norėtų. Trumpiau dirbti galėtų tik vienoje vietoje ne mažiau kaip trejus metus išdirbę darbuotojai – jie galėtų dirbti iki 4 val. per dieną arba 3 dienas per savaitę.

Taip būtų galima dirbti ne ilgiau kaip metus. Darbo užmokestis jiems būtų atitinkamai sumažintas.   

Tokiai nuostatai pritarė parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas, penktadienį svarstydamas Seimo Teisės departamento pateiktą naujojo Darbo kodekso variantą, kuriam po svarstymo Seimas jau yra pritaręs - liko paskutinis balsavimas dėl priėmimo.

Anksčiau komitetas buvo nutaręs, kad užtenka darbdavį įpareigoti apsvarstyti tokį darbuotojo prašymą ir esant galimybei tenkinti, tačiau Seimo teisininkai tam paprieštaravo.

„Jeigu nuostata būtų palikta, ji vertintina kaip niekinė“, – teigiama Teisės departamento išvadoje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Vita Baliukevičienė sutinka, kad tai būtų papildomas įpareigojimas darbdaviui, tačiau tvirtina, kad jis nė vienai pusei problemų nesukels, nes išimtimi naudosis nedaug žmonių.

„Kadangi darbo užmokesčiai nėra dideli, ar žmonės tikrai puls mažintis darbo laiką - trumpintis darbo dieną, nes už sutrumpintą laiką bus atitinkamas ir apmokėjimas“, - teigė ji.

V.Baliukevičienė BNS teigė, kad pagal Seimo patvirtintą variantą darbdaviui „nėra prievolės imtis veiksmų“: „Darbdavys tokį darbuotojo prašymą tarsi turėtų apsvarstyti, bet jam nėra jokios pareigos nei pritarti, nei duoti jokį atsakymą“.

Asociacijos „Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė komiteto sprendimo nevadina „didele blogybe“, bet naštą verslui įžvelgia.

„Nekelčiau audros dėl šito. Bet matau, kad kartais gali abu pusės (darbdavys ir darbuotojas - BNS) tuo piktnaudžiauti. Mes anksčiau siūlėme įpareigoti darbdavį tik apsvarstyti tokį darbuotojo prašymą, nes gal jis (darbdavys -BNS) negali tuo metu leisti darbuotojams susitrumpinti darbo laiko. Viskas priklauso nuo darbdavio - jeigu jis sąžiningas, normaliai elgiasi su darbuotojais, apsvarstys jų prašymą, pasitars ir susitars, o jeigu piktybiškas - neleis ir nesuks galvos“, - BNS teigė ji.

R.Skyrienė taip pat atkreipė dėmesį, kad darbuotojai irgi gali „piktybiškai elgti ir naudotis galimybe susitrumpinti darbo dieną“.

Pasak jos, nors darbdaviui rasti pamainą į tokio žmogaus vietą yra duodamas mėnuo, nes darbuotojas apie savo ketinimus turėtų pranešti prieš mėnesį, bet per tą laiką galima ir nerasti naujo darbuotojo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Et

Verčiau uždraustų darbdaviams skaldyti darbuotojų atostogas savo nuožiūra, atšaukinėti darbuotojus iš atostogų, arba ir visai atostgų neduoti, kai darbdaviui taip patogiau. Ir mažinti etatus ne todėl, kad kažkokio darbo dirbti nebereikia, o todėl, kad pasiteisinant "krize" galima "sumažintųjų" darbus kitiems užkrauti atlyginimo nedidinant, o "krizei" praėjus taip ir palikti...

aha

ir baigsim kaip prancūzai. Ten streikai bene kiekvieną savaitę.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS