Už TS–LKD kandidatus prezidento rinkimuose galės balsuoti ir ne konservatoriai | Diena.lt

UŽ TS–LKD KANDIDATUS PREZIDENTO RINKIMUOSE GALĖS BALSUOTI IR NE KONSERVATORIAI

Už Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) kandidatus prezidento, dalies savivaldybių merų rinkimuose galės balsuoti ir partijai nepriklausantys žmonės.

Tai numatančius pakeitimus šeštadienį patvirtino TS–LKD taryba, formaliai juos dar turės tvirtinti TS–LKD suvažiavimas.

Pagal naująją tvarką, kandidatus prezidento rinkimuose galės siūlyti partijos skyriai, jei už kandidatą balsuos ne mažiau nei 10 proc. skyriaus narių. TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis pabrėžė, kad kandidatais prezidento rinkimuose galės būti siūlomi ir nepartiniai asmenys.

Galutinis partijos remiamas kandidatas į prezidentus bus renkamas visuose skyriuose slaptu balsavimu, rinkimai bus laikomi įvykusiais, jei balsuos bent pusė visų TS–LKD skyrių, o laimėtojas išrenkamas, jei už jį balsavo pusė dalyvavusių rinkėjų balsų.

Naujovė – be pačių konservatorių, teisę rinkti galutinį TS–LKD kandidatą galės ir jokiai politinei partijai ar politiniam judėjimui nepriklausantys asmenys, kurie iš anksto užsiregistruos TS–LKD rinkimų sistemoje „deklaruodami pritarimą TS-LKD veiklai ir puoselėjamoms vertybėms“.

„Bus atrankos grupė, kuri patikrins asmenis, kad tai nėra politinis dalyvavimas siekiant sugriauti rinkimus, siekiant apsisaugoti, nes gali būti tokių pavojų. Tikiuosi, kad sulauksime pakankamo susidomėjimo“, – BNS sakė G. Landsbergis.

Anot jo, tokia tvarka siūloma pirmąjį kartą Lietuvoje, todėl dar bus svarbu numatyti ir saugiklius, kas galės balsuoti.

Skyrių susirinkimai kandidatus gali pasiūlyti iki šių metų rugsėjo 14 dienos. Šie kandidatai negalės kelti kandidatūros Europos Parlamento rinkimuose. Teisę siūlyti kandidatus prezidento rinkimuose taip pat turi TS–LKD prezidiumas, Bendrija „Lietuvos krikščionys demokratai“ ir TS-LKD frakcijos.

Taip pat pabrėžiama, kad partijos paramos pirminiuose rinkimuose nesulaukę, bet vistiek kandidatuoti į prezidentus nusprendę asmenys negalės tikėtis partijos paramos, bus atverta galimybė juos šalinti iš partijos. 

Savivaldybių ir merų rinkimuose kandidatai į merus automatiškai taps ir sąrašo lyderiais, nebent jie to atsisakytų. Daug diskusijų sulaukė sąrašo lyderio teisė keisti rinkimų sąrašus, galiausiai sutarta, kad lyderis galės savo iniciatyva pasiūlyti sąraše įtraukti ar pakoreguoti vietą dviems kandidatams kiekviename penketuke, t.y. apie 40 proc. sąrašo, pakeitimus derinant su centriniu atrankos komitetu. 

Jau vasarą TS–LKD tarybos sprendimu patvirtinta, kad trijuose didmiesčiuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje – vyks atviri rinkimai, t.y juose galės dalyvauti ne tik partijos nariai, bet ir iš anksto užsiregistravę partijos vertybėms simpatizuojantys asmenys. Atviri kandidatų rinkimai, pačių skyrių siūlymu, galės vykti pat Panevėžyje ir Kauno rajone.

Sąrašus savivaldos rinkimuose skyriai turės patvirtinti iki gruodžio 1-osios. TS–LKD sąrašai rinkimuose galės dalyvauti ir koalicijose, tačiau turės gauti prezidiumo pritarimą.

V. Landsbergio siūlymas – apibrėžti susitikimus su verslininkais

Konservatoriai taip pat rengiasi patvirtinti Etikos kodekso pataisas, kuriomis, be kita ko, numatoma įsteigti Etikos komisiją. Iki šiol partijos narių etikos klausimus spręsdavo Priežiūros komisija.

Pasak G. Landsbergio, Etikos komisija leistų „atidžiau pažvelgti į principus, kurių laikomės, įsipareigoti atidžiau vertybėms, kuriomis vadovaujamės“. 

Partijos patriarchas, garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis, kalbėjęs apie bandymus atakuoti ir susilpninti TS–LKD, kritikavęs valdančiuosius „valstiečius“, pasiūlė papildyti konservatorių Etikos kodeksą nuostata dėl partijos atstovų susitikimų su verslininkais.

Savo kalboje jis pabrėžė, kad taip apeliuoja į situaciją, kai TS–LKD pirmininko, jo vaikaičio Gabrieliaus Landsbergio susitikimai su politinės korupcijos byloje kyšininkavimu kaltinamu buvusiu koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu interpretuojami kaip galimas verslo paramos prašymas.

„Mes matėme, kad yra labai įtartina kada nors gyvenime būti susitikus su Kurlianskiu. Mūsų pirmininkas buvo ilgai klausinėjamas, dėl ko. Šimtą kartų kartojo buką klausimą – kodėl tu susitikai tarp kitų ir su Kurlianskiu? Tai – vienintelis taškas, kuris viską lemia, su tuo, turbūt, negalima susitikti, – kalbėjo V. Landsbergis. 

Jis siūlo, jog „bendraujant su verslo, taip pat žiniasklaidos verslo atstovais, TS–LKD nariai, ir ypač jos pareigūnai, vengia situacijų, kai paprasta informacija apie programą ir veiklą gali būti interpretuojama kaip paramos partijai prašymas“.

„Jei priimsime dokumentą su tokiu punktu, tai bus mūsų atsakymas į tą juodinimo kampaniją, kad mes tai taip suprantam ir taip matom, turime būti ypatingai diskretiški (...), kad susitikti gatvėje su kuo nors labai pavojinga, nes kas nors gali nufotografuoti“.

TS–LKD tarybos posėdis vyksta rengiantis partijos suvažiavimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

jurgis

as noriu kad keistusi prezidentas

sunauja

anukeli pasiulyk savo dedule kgb etatini agenta kuri sunauja du kartus atmete bet gal dabar su giltines pagelba parems

dzieduks

kėdutėje atsisėdęs apsiramink-ne tau mėlynas dangus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS