„Tvarkiečiai“ atskleidė, ko tikisi iš sąjungos su valdančiaisiais | Diena.lt

„TVARKIEČIAI“ ATSKLEIDĖ, KO TIKISI IŠ SĄJUNGOS SU VALDANČIAISIAIS

Seimo Tvarkos ir teisingumo (TT) frakcija tikina susitarusi dėl 13 iš 15 liepą valdantiesiems pateiktų siūlymų. Dėl likusių punktų „tvarkiečiai“ linkę ieškoti kompromiso.

Frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius Seime sakė, kad daugiausia dėmesio Tvarkos ir teisingumo parlamentarai skirs lengvatinio 9 proc. tarifo šildymui naudojamam kurui, MMA didinimui iki 50 proc. vidutinio atlyginimo ir stipriai spartėjančiai daugiabučių namų renovacijai.

„Mūsų manymu, tai yra esminiai klausimai, kurie svarbūs ir mums, ir gyventojams. Todėl norime, kad jie koalicijoje būtų sprendžiami aukščiausiu lygiu“, - sakė V. Kamblevičius.

„Tvarkietis“ Juozas Imbrasas ramino, kad žiniasklaidoje pasigirdusios nuomonės, esą dėl išaugusio kuro kainų gyventojams brangs šildymas neturi pagrindo. Pasak politiko, net jei biokuro kaina didėtų penktadaliu, galutinėje kainoje augimas neturėtų sudaryti daugiau nei 5 proc., nes kuro kainos dalis galutinėje šildymo kainoje siekia iki 30 proc.

„Lengvatinis 9 proc. tarifas šilumos gamybai naudojamam kurui yra mūsų koalicijos sutartyje. Tai galioja ne tik kaimo gyventojams, bet ir miesto gyventojams, kurie šildosi biokuru. Visų galimybės turi būti vienodos“, - tikino J. Imbrasas.

Buvęs aplinko viceministras Almantas Petkus pridūrė, kad jo partijai Seime atstovaujanti frakcija norėtų, jog sąskaitos gyventojams būtų mažesnės, o piniginės - pilnesnės. „Daugiabučių namų modernizavimas ne ką mažiau svarbus už šildymo kainas, nes atnaujinus namą galima sutaupyti. Sieksime, kad kasmet būtų atnaujinama bent 2 tūkst. daugiabučių, o ne 300, kaip yra dabar“, - tvirtino A. Petkus.

Kaip TT frakcijos prioritetą politikas įvardijo ir minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) kėlimą, kuris A. Petkaus manymu, turėtų siekti pusę vidutinio atlyginimo, arba 450 eurų, neatskaičius mokesčių. „Taip pat kalbėsime apie prekybos centrų darbo laiko ribojimą savaitgaliais ir lėšų neformaliam ugdymui didinimą“, - žadėjo politikas.

Pasak V. Kamblevičiaus, kol kas su valdančiaisiais nėra sutarta dėl tarėjų institucijos teismuose įvedimo ir išmokų nėščiosioms pratęsimo iki trejų metų, kai paskutiniais motinystės atostogų metais būtų mokama 50 proc. atlyginimo siekianti išmoka. „Svyravimų yra tik dėl minėtų dviejų punktų, tačiau, atrodo, kad kompromisą čia tikrai pasieksime“, - aiškino frakcijos seniūnas.

Tuo tarpu Juozas Imbrasas sakė sieksiąs, kad savivaldybės privalėtų skelbti gyventojų nuomonės apklausas dėl svarbiausių sprendimų, kurie paliečia kasdienį jų gyvenimą. Anot politiko, piliečių rinkta valdžia turi įsiklausyti į šias pastabas. „Formaliai tokios apklausos lyg ir vykdomos, bet dauguma gyventojų apie, pavyzdžiui, statybų pradžią sužino tik tada, kai pamato prieš langus statomus kranus“, - piktinosi parlamentaras.

Žurnalistams pasiteiravus, ko „tvarkiečiai“ tikisi iš dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje, V. Kamblevičius atsakė nesitikįs nieko. „Mes praktiškai nieko nebenorim. Viskas mūsų programoje. Ir valdantieji iš mūsų nieko nenori“, - sureagavo frakcijos seniūnas.

ELTA primena, kad apie potencialų susitarimą su Tvarkos ir teisingumo frakcija Seime valdantieji prabilo dar vasarą. „Tvarkiečių“ patraukimas savo pusėn leistų valdantiesiems tikėtis surinkti daugiau nei 71 balsą, reikalingą norint priimti įstatymus be opozicijos palaikymo. Mažųjų koalicijos partnerių, Socialdemokratų darbo frakcijos atstovas Gediminas Kirkilas Eltai patvirtino, kad TT frakciją pritraukti siekiama tikintis lengvesnio įstatymų leidybos proceso. LŽVS frakcija Seime turi 55 vietas, LSDDP - 11, TT - 7.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS