„Tvarkiečiams“ – finansiniai sunkumai prieš rinkimus | Diena.lt

„TVARKIEČIAMS“ – FINANSINIAI SUNKUMAI PRIEŠ RINKIMUS

Lietuvos Apeliacinis teismas penktadienį atmetė partijos „Tvarka ir teisingumas“ skundą dėl teismo sprendimo laikinai apriboti teises į 358,9 tūkst. eurų partijos lėšų.

Teisės į šias lėšas apribotos pagal baudžiamojoje byloje pateiktus kaltinimus prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumento suklastojimu ir disponavimu suklastotu dokumentu veikiant bendrininkų grupėje bei apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Atliekant ikiteisminį tyrimą apribotos partijos teisės į 252,6 tūkst. eurų, o šių metų lapkritį prokuroras teismo paprašė apribojimą taikyti dar 106,2 tūkst. eurų.

Partijos advokato skunde dėl šio sprendimo teigiama, kad apribojus partijos teises į pinigus, „Tvarka ir teisingumas“ negalės sumokėti užstato, taip esą užkertamas kelias partijai dalyvauti rinkimuose, be to, dėl dalies kaltinime minimos sumos civilinis ieškinys nėra pareikštas.

Tačiau Apeliacinio teismo šie argumentai neįtikino.

„Laikino nuosavybės teisės apribojimo taikymui pakanka to, kad turto konfiskavimas byloje yra galimas, t. y. tikėtinas. Šioje proceso stadijoje nėra pagrindo tvirtinti, kad nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje turto konfiskavimo iš viso 358,9 tūkst. eurų sumai nebus galima taikyti“, – rašoma apeliacinės instancijos teismo nutartyje.

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis BNS sakė, kad nepanaikinus arešto, užstatą partijos kandidatams teks rinkti patiems.

„Kiekvienas skyrius gaus susinešti pinigus ir viskas“, – sakė politikas.

Jo teigimu, partija jau anksčiau yra sumažinusi sekretoriatą ir gyvena tapymo režimu.

„Kiekvienas kandidatas, kaip ir prieš tai Seimo rinkimuose, didžioji dalis kandidatų sunešė savo ir iš to buvo apmokama. Dabar analogiškai bus daroma, nes kitaip nieko nepadarysi“, – apie laukiančią rinkimų kampaniją sakė R. Žemaitaitis.

2014 metais pradėtame tyrime kaip juridinis asmuo kaltinama pati partija „Tvarka ir teisingumas“ ir šeši fiziniai asmenys.

Kaltinimai šioje byloje be partijos taip pat pateikti buvusiam Seimui nariui Rimui Antanui Ručiui, verslininkams Rolandui Skaisgiriui, Peisachui Kačerginskiui, Giedriui Rakauskui, Vytautui Baniui, Justinui Garliauskui.

„Tvarka ir teisingumas“ kaltinama iš kyšių ar neteisėtai iššvaistyto turto gavusi daugiau nei 350 tūkst. eurų (1,2 mln. litų). Teisėsaugos duomenimis, šiuos pinigus partija panaudojo veiklai viešinti.

Teisėsauga įtaria verslininkus už pagalbą partijai siekus jos poveikio Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijos viešuosiuose pirkimuose.

2013 – 2014 metais, kai padaryti įtariami nusikaltimai, šioms ministerijoms vadovavo „tvarkiečių“ deleguoti atstovai.

Prokurorų teigimu, „Tvarkai ir teisingumui“ pagal kaltinimus gresia 1,9 mln. eurų dydžio bauda, fiziniams asmenims – iki aštuonerių metų nelaisvės.

Atliekant tyrimą atlikta daugiau nei 550 apklausų, apie 40 kratų ar poėmių, tirta 15 juridinių asmenų ūkinė-finansinė veikla.

Baudžiamąją bylą sudaro 166 tomai arba daugiau nei 30 tūkst. dokumentų, ji perduota nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

NET TSKP GYVENO IŠ NARIO MOKESČIO , O ČIA .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS