Užsienio reikalų ministras susitiko su A. Babčenka | Diena.lt

UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS SUSITIKO SU A. BABČENKA

Ukrainoje viešintis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ketvirtadienio vakarą susitiko su savo mirtį inscenizavusiu Rusijos žurnalistu Arkadijumi Babčenka.

Šis susitikimas vyko praėjus trims savaitėms po to, kai Ukrainos saugumo tarnybų padedamas Kremliaus kritikas suvaidino savo mirtį, kad apsisaugotų nuo įtariamo pasikėsinimo nužudyti.

„Jis dabar yra tokioje specialioje situacijoje, stipriai suvaržytas jo gyvenimo būdas. Taip suprantu, kad per tas savaites tai yra pirmas kartas, kai jam pavyko ištrūkti“, – BNS telefonu iš Kijevo sakė ministras.

„Jis man pasirodė stiprus ir tvirtas“, – pridūrė L. Linkevičius.

Praėjus dienai po tariamo A. Babčenkos nužudymo jo namuose gegužės 29 dieną, jis pasirodė gyvas Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) spaudos konferencijoje.

Ukrainos pareigūnai teigia, kad sumanymas inscenizuoti A. Babčenkos nužudymą buvo gudrybė, turėjusi sužlugdyti Maskvos regztą pasikėsinimą į jo gyvybę.

Pasak L. Linkevičiaus, žurnalistas neabejoja, kad už pasikėsinimą yra atsakinga Rusija.

„Jis tikrai neabejoja, kad daugiausiai mėnesio reikės, kuomet tikrai paaiškės labai daug detalių ir visos tos priežastys, kodėl čia vyko pasikėsinimas į jo gyvybę ir kad viso to priežastys slypi Rusijoje“, – kalbėjo ministras.

Gegužės pabaigoje nesuprantama „specoperacija“ A. Babčenkos ir Ukrainos pareigūnų veiksmus pavadinęs L. Linkevičius sakė dabar to komentuoti nenorintis: „Aš tiesiog nenoriu tos temos daugiau plėtoti, nes tai yra tarpinė situacija tarp noro atlikti kažkokias operatyvines priemones ir tarp to masto, kuriame visa tai vyko“.

Susitiko su politikais

L. Linkevičius Ukrainoje taip pat susitiko su šalies pareigūnais ir politikais, tarp jų – prezidentu Petro Porošenka, užsienio reikalų ministru Pavlo Klimkinu, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriumi Aleksandru Turčinovu.

Ministras dalyvavo susitikimuose ir su parlamentare Julija Tymošenko, Kijevo meru Vitalijumi Kličko.

Jis pasveikino Ukrainos parlamentarų neseniai priimtą įstatymą dėl specialiojo teismo korupcijos byloms kūrimo, bet toliau ragino šalį vykdyti reformas.

„Yra daug blogų dalykų, bet yra ir pastangos, žingsniai padaryti“, – teigė ministras.

„Mums svarbu padėti ten, kur daroma teisingai, kur daromos teisingos reformos“, – sakė jis.

Lietuva išlieka viena aktyviausių Ukrainos rėmėjų Europos Sąjungoje. L. Linkevičius pareiškė, kad kai kurie bendrijos pareigūnai nėra visiškai objektyvūs vertindami Ukrainos padėtį ir dažnai piešia ją pernelyg juodomis spalvomis.

Ministras paragino turėti omenyje, kad Ukraina reformas vykdo, nors tuo pačiu turi kariauti su Rusijos remiamais separatistais šalies rytuose.

„Tas karas kainuoja apie 5 mlrd. dolerių per metus. Nereikia to pamiršti, kai skatiname juos lygiagrečiai vykdyti reformas, restruktūrizuoti ekonomiką, vykdyti privatizaciją, sveikatos sistemos, teisingumo sistemos reformas“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Penktadienį jis vyks į Luhansko sritį, kur su jos administracijos vadovais aptars galimą ekonominį bendradarbiavimą.

Ten L. Linkevičius taip pat susitiks su Ukrainos kariais bei nevyriausybinėmis organizacijomis, teikiančiomis pagalbą nuo karo nukentėjusiems žmonėms.

Ukrainos pajėgos ir Maskvos remiami separatistai kovoja nuo 2014 metų pavasario. Šis konfliktas nusinešė daugiau nei 10 tūkst. gyvybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

klp

Mano nuomone,ministrui daugiau laiko reikia praleisti sporto saleje,atrodo siaubingai.

manau

Toks tokį pažino...

susitiko du debilai babcenko ir linkevicius

visa europa juokiasi ir smerkia sia xoxolu spec.tarnybu provokacija , viso pasaulio zurnalistai [ cia kalba eina apie zurnalistus,o ne apie jankiu ir soroso apmokamus FakeNews zurnaliugas]pasmerke sy babcenkos debiliska issisokima .....o musu pusdurnis komsorgas liezuvy iskises nusuoliavo y xoxoliandia susitikt su siuo pusdurniu...toks toky pazino ir xoxliandisku barsciu paest pavadino.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS