V. Bakas: matosi interesų grupių tikslai įsitvirtinti ir daryti poveikį | Diena.lt

V. BAKAS: MATOSI INTERESŲ GRUPIŲ TIKSLAI ĮSITVIRTINTI IR DARYTI POVEIKĮ

Tyrime dėl neleistinos įtakos politiniams procesams valstybėje figūruoja penkios–šešios grupės, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Vytautas Bakas.

„(Iš turimos medžiagos – BNS) matosi interesų grupių tikslai įsitvirtinti arba daryti poveikį strateginiams valstybės sektoriams. Tie galios centrai pastaruosius metus buvo visada, tik keitėsi jų pavadinimai“, – po komiteto posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė V. Bakas.

Klausiamas, kiek interesų grupių figūruoja jų tyrime, komiteto vadovas teigė, jog domėtasi tiriamu laikotarpiu veikusiomis „penkiomis-šešiomis pagrindinėmis grupėmis“.

Klausiamas, ar jų visų veikla kėlė grėsmę nacionaliniam saugumui, V. Bakas teigė, kad tai, jog „niekieno nerinkta grupė sugeba priiminėti sprendimus valstybėje, tai yra grėsmė nacionaliniam saugumui“.

Jis taip pat patvirtino, jog tyrime figūruoja ne tik lietuviško kapitalo įmonės.

Šią savaitę NSGK gavo dalį Valstybės saugumo departamento išslaptintos tyrimui pateiktos medžiagos, susijusios su koncernu „MG Baltic“.

Joje teigiama, kad žurnalistas Tomas Dapkus, būdamas verslo koncerno „MG Baltic“ vadovų tarpininku, užsiėmė šantažo požymių turinčia veikla. VSD įvardija T. Dapkų kaip pagrindinį veikiantį „MG Baltic“ atstovą koncernui siekiant padaryti įtaką statybų ir infrastruktūros projektams Teisingumo ministerijai pavaldžiose institucijose, Kalėjimų departamente, Registrų centre.

Taip pat medžiagoje teigiama, kad Liberalų sąjūdis yra koncerno „MG Baltic“ ilgalaikis politinis projektas, ir partija buvo pilnai kontroliuojama koncerno.

Man kai kurios žiniasklaidos priemonės nėra žiniasklaidos priemonės, tai kažkokie propagandos departamentai, kurie aptarnauja tik tam tikrus interesus.

Pateiktoje medžiagoje daug užtušuotų vietų – pavardžių, pavadinimų ir t. t. V. Bakas sakė, jog komitetas nusprendė prašyti VSD, kad išslaptintų ir užtušuotas vietas.

„Mes dar kartą kreipsimės į VSD, nes ten sudėtingos išslaptinimo procedūros, kad būtų atvertos užtušuotos vietos“, – sakė komiteto vadovas.

Anot jo, slaptumas turėtų būti išlaikomas trimis atvejais: kai gali būti padaryta žala tyrimui, gali atskleisti žvalgybos metodus ir šaltinius. „Mes tikimės, kad pavyks susitarti“, – V. Bakas vertino galimybes paskelbti daugiau informacijos turinio.

Jis taip pat patvirtino, kad komiteto tyrimo medžiagoje bus minima ir daugiau žiniasklaidos priemonių, bet daugiau nebekonkretizavo, tik teigė, jog iš viso reikėtų susitarti, kas laikoma žiniasklaidos priemone.

„Man kai kurios žiniasklaidos priemonės nėra žiniasklaidos priemonės, tai kažkokie propagandos departamentai, kurie aptarnauja tik tam tikrus interesus“, – sakė V. Bakas.

Kalbėdamas apie tolesnius tyrimo veiksmus komiteto vadovas teigė, jog papildomai kreiptasi į tarnybas su prašymu informuoti, ar apie interesų grupių neleistiną veiklą buvo pranešama tuometiniams valstybės vadovams.

„Nutarėme kreiptis į specialiąsias tarnybas prašydami informuot, ar tuo laikotarpiu aukščiausi valstybės vadovai buvo informuojami apie tų interesų grupių neskaidrią įtaką Lietuvos politinei sistemai“, – sakė V. Bakas.

Paskelbus VSD medžiagą dėl „MG Baltic“ įtakos BNS kalbinti buvę Lietuvos ministrai pirmininkai teigė negaudavę išsamios žvalgybos informacijos apie verslo poveikį politiniams procesams.

V. Bakas savo ruožtu sakė tikintis, jog tyrimu pavyks įrodyti, kad „aukščiausi valstybės vadovai buvo informuojami apie nepageidaujamus procesus, kurie kėlė valstybės nacionaliniams interesams strateginiuose projektuose“.

Šiemet teismas turėtų pradėti nagrinėti politinės korupcijos bylą, kurioje kaltinimai pateikti Darbo partijai ir Liberalų sąjūdžiui, „MG Baltic“, buvusiems liberalų ir „darbiečių“ lyderiams Eligijui Masiuliui, Vytautui Gapšiui, buvusiam parlamentarui liberalui Šarūnui Gustainiui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui bei buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui. Jis kaltinamas davęs kyšius E. Masiuliui, Š. Gustainiui bei V. Gapšiui.

Teisėsauga neseniai taip pat baigė tirti kitą stambią įtariamos politinės korupcijos bylą, joje įtarimai, be kita ko, pateikti „Tvarkos ir teisingumo“ partijai kaip juridiniam asmeniui.

Asmeniškai pakvietė T. Dapkų liudyti

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas sako asmeniškai pakvietęs žurnalistą Tomą Dapkų liudyti komiteto atliekamame tyrime dėl nederamos verslo įtakos politiniams procesams.

V. Bakas BNS teigė tai padaręs, kai sulaukė žurnalisto pasipiktinimo dėl į viešąją erdvę patekusios žvalgybos pažymos apie jo veiklą.

Vakar man paskambino T. Dapkus ir pradėjo priekaištauti, kad čia nutekėjo informacija, parodė nepasitenkinimą. Tai aš jam pasakiau – ateikite ir liudykite komitetui.

Valstybės saugumo departamento (VSD) komitetui perduotoje pažymoje rašoma, kad būdamas koncerno „MG Baltic“ tarpininku T. Dapkus užsiėmė šantažo požymių turinčia veikla.

„Vakar man paskambino T. Dapkus ir pradėjo priekaištauti, kad čia nutekėjo informacija, parodė nepasitenkinimą. Tai aš jam pasakiau – ateikite ir liudykite komitetui“, – BNS trečiadienį sakė V. Bakas.

„Šiandien aš informavau komitetą, kad T. Dapkui yra siūloma liudyti“, – pridūrė jis.

Parlamentaras teigė, jog komitetui sutikus, T. Dapkus gaus oficialų kvietimą liudyti.

Pasak V. Bako, NSGK jau anksčiau yra svarstęs kviesti liudyti šį žurnalistą, o jis T. Dapkui asmeniškai tai pasiūlė „mažiausiai du kartus“.

Klausiamas, kodėl nekviečiami liudyti komiteto tyrimo medžiagoje figūruojantys „MG Baltic“ atstovai, Seimo narys atsakė, kad NSGK nekviečia asmenų, turinčių statusą teismui neseniai perduotoje politinės korupcijos baudžiamojoje byloje.

T. Dapkus BNS teigė ne kartą susitikęs su V. Baku ir suteikęs jam informaciją, kuri gali būti naudinga parlamentiniame tyrime, ypač dėl Rusijos energetikos milžinės „Rosatom“ įtakos Lietuvoje.

„Pirmininkas yra užsiminęs apie galimybę liudyti, tačiau oficialaus kvietimo nesu gavęs. Kita vertus, po to, kai šmeižikiška medžiaga buvo paviešinta, esu į jos „faktus” atsakęs spaudoje. Kaip žurnalistas esu įpratęs, kad kita nuomonė yra išklausoma prieš laidą, o ne po jos“, – sakė jis.

Anot VSD rašto Seimo komitetui, T. Dapkus tapo „MG vadovų interesams atstovaujančiu tarpininku, kuris ne tik mezga ryšius su politikais bei valstybės pareigūnais, bet ir renka sau ir koncernui naudingą informaciją, ją vėliau panaudodamas kaip manipuliacijų ir / ar šantažo įrankį“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Zenonas Priekuliškis

"Man kai kurios žiniasklaidos priemonės, nėra žiniasklaidos priemonės, tai kažkokie propagandos departamentai, kurie aptarnauja tik tam tikrus interesus," - šventi V.Bako žodžiai. Gal gerbiamas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas norėtų išgirsti apie Klaipėdos apyl. teisme dirbančią ir klastojančią teismo nutartis teisėją V.Olcvikienę (Jakštienę). Įkalčiai šimtaprocentiniai. Mano tel. 8 662 33770. Nesidomėsite, būsite priskirtas prie "Stogų" klano.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS