V. Bakas: VSD pranešėjo komisijos darbą tikriausiai reikės pratęsti | Diena.lt

V. BAKAS: VSD PRANEŠĖJO KOMISIJOS DARBĄ TIKRIAUSIAI REIKĖS PRATĘSTI

Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo informaciją tirianti Seimo komisija tikriausiai prašys pratęsti jos darbą, sako komisijai vadovaujantis Vytautas Bakas.

„Tai (baigti iki numatyto termino – BNS) būtų gana sudėtinga, todėl manau, kad porą savaičių reikės tęsti“, – BNS pirmadienį sakė V. Bakas.

Tyrimo išvadas komisija turi pateikti iki kovo 10 dienos – sekmadienio, kai Seimas renkasi į eilinę pavasario sesiją.

„Arba mes prašysime šiek tiek pratęsti, arba baigsime tyrimą, bet tam reikia padaryti tris svarbius darbus – apklausti prezidentą, jo buvusią kanclerę ir išslaptinti medžiagą, ir šiandien kaip tik tarsimės, kaip elgsimės“, – svarstė V. Bakas.

V. Bakas teigė, kad komisija yra išsiuntusi kvietimą liudyti prezidentui Gitanui Nausėdai, tačiau nesulaukė atsako ir iki trečiadienio ketina išsiųsti kausimus raštu.

Reikia padaryti tris svarbius darbus – apklausti prezidentą, jo buvusią kanclerę ir išslaptinti medžiagą, ir šiandien kaip tik tarsimės, kaip elgsimės.

Taip pat komisija yra kvietusi liudyti buvusią Prezidentūros kanclerę Algę Budrytę, tačiau ji atsisakė atvykti. Komisija jai irgi ketina išsiųsti klausimus raštu.

Seimo komisija jau yra apklaususi esamus ir buvusius prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovus, VSD pareigūnus ir vadovus. Praėjusią savaitę komisija viešame posėdyje apklausė VSD direktorių Darių Jauniškį, pirmadienį bus tęsiama jo apklausa uždarame posėdyje.

Laikinąją tyrimo komisiją Seimas sudarė praėjusių metų lapkritį.

Ji aiškinasi buvusio VSD pareigūno Tomo Gailiaus informaciją dėl galimo neteisėto informacijos rinkimo apie G. Nausėdos rėmėjus ir štabo darbuotojus, dėl galimo neteisėto poveikio žvalgybos veiklai, galimo kišimosi į rinkimų procesus per 2019 metų prezidento rinkimus, galimos neteisėtos paramos šiai kampanijai, galimų pranešėjo teisių pažeidimų, galimos neteisėtos įtakos įvedant sankcijas Baltarusijai.

T. Gailius komisijai sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai pavedė tikrinti G. Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl T. Gailius teigė ir kreipęsis į politikus bei tapęs pranešėju.

Komisijai liudijęs VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis patvirtino iš VSD generalinio direktoriaus D. Jauniškio gavęs G. Nausėdos komandos sąrašą, jį perdavęs savo pavaldiniui, vėliau pranešėju tapusiam T. Gailiui ir nurodęs patikrinti jame esančius asmenis.

Jis taip pat sakė, jog tai buvo žodinis pavedimas patikrinti sąraše esančius asmenis, norint įvertinti galimas grėsmes ir rizikas rinkimų proceso dalyviams, o patikrinimai buvę orientuoti „ne į konkretų asmenį, o į procesus“.

VSD generalinis direktorius praėjusią savaitę atvirame posėdyje teigė, kad per praėjusius prezidento rinkimus tikrinti visi kandidatai, o konkretų sąrašą su G. Nausėdos aplinkos sąrašu gavo „iš žmogiškojo šaltinio“.

Po T. Gailiaus liudijimo, kad jis į teisėsaugą kreipėsi įtaręs, jog jo vadovai galėjo padaryti pažeidimus ar net nusikalstamas veikas, D. Jauniškis pakartojo, jog tikrindami G. Nausėdos aplinką pareigūnai laikėsi įstatymų.

Žvalgybos atstovai sakė tikrinę visų kandidatų į prezidentus komandas, pats pranešėjas teigė, jog tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o R. Bridikis jam patvirtino, kad sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

2023 metų pradžioje išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta T. Gailiaus pasakojimais, keliami klausimai ir dėl G. Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kaimo bernas

tai taip ir dirbtinį intelektą galima išrinkti, jei netikrins O šis projekt Smetana kam naudingas, manau tiems, kuriems diena X su raidele pX

kremliaus dvokiantys autai

Kuo jie ten užsiima? Eitų darbą dirbti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS