V. Landsbergis: įsisiautėjo būdas kovoti dėl valdžios nesivadinant partija | Diena.lt

V. LANDSBERGIS: ĮSISIAUTĖJO BŪDAS KOVOTI DĖL VALDŽIOS NESIVADINANT PARTIJA

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis apgailestauja, kad Lietuvoje įsisiautėjo būdas kovoti dėl valdžios nesivadinant partija. Jo nuomone, nesvarbu, ar valdžios siekianti žmonių grupė pasivadina komitetu ar kokiu nors sambūriu ar subėgimu, ji jau yra partija, ir visiems politiniams susivienijimams turi būti taikoma vienoda kontrolė.

„Reikia ir visuomenei išsiaiškinti, kas yra partijos ir kas yra slaptos partijos. Kartais mėgindavo apie tai kalbėti, bet dabar taip įsisiautėjo būdas kovoti dėl valdžios nesivadinant partija ir turint visokių lengvatų, įstatyminių skylių ir gaunant pinigų ir plečiant savo įtaką, kur valstybė kaip ir negali kontroliuoti, kad šita grupė žmonių vadinasi ne partija, o kaip nors kitaip, ir tada jai įstatymai netaikomi. Šitas turėtų būti sutvarkyta“, - įsitikinęs prof. V. Landsbergis.

Jo manymu, kiekviena grupė žmonių, siekianti valdžios, nesvarbu ar ji pasivadins komitetu ar kokiu nors sambūriu, ji jau yra partija.

„Aš įsivaizduočiau taip, kad kiekviena grupė, kuri eina arba susidaro su valdžios siekiais ir tokiais tikslais, yra partija. Visai nesvarbu, ar ji vadinasi komitetu ar kokiu nors sambūriu, subėgimu, reiškia, kad ji eina į politiką, gal ne iš karto, bet kaupia pinigus, plečia savo įtakos tinklą. Kažkada Darbo partija porą metų ar daugiau plėtė savo įtakos tinklą visoje Lietuvoje, ir dar nebuvo tos partijos ir to pavadinimo, o kai atsirado, tai pasirodo, kad oho-ho, ji jau visur sėdi. Tai šitie dalykai turi būti matomi, iš jų reikia mokytis“, - sakė prof. V. Landsbergis, komentuodamas prezidentės Dalios Grybauskaitės metinį pranešimą.

Pasak jo, Seime buvo pastangų įvesti tam tikras pataisas, bet ar politinė visuomenė nori pagerinimo?

„Ar politinei visuomenei tai kaip tik naudinga, ar naudinga tai visuomenei, kuri lemia savo balsų dauguma? Čia Seime buvo mėginimų taisyti tą padėtį, visiems uždėti kontrolę, visiems politiniams susivienijimams uždėti vienodą kontrolę, nesvarbu ar tu komitetas, ar koks nors judėjimas, ar krutėjimas, ar bildėjimas. Eini su tuo tikslu užsibrėžęs - tai tu jau esi partija, bet dabartinė Seimo dauguma užblokavo, net į debatus nepraleido, net neįtraukė į darbotvarkę. Matyt, kažkam labai patogu ir patogu per tai daryti nešvarią politiką. Čia yra stambaus masto politinė korupcija“, - sako Kovo 11-osios Akto signataras prof. V. Landsbergis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo metiniame pranešime reiškė nusivylimą tuo, kad, anot jos, jau artimiausiuose rinkimuose galime pamatyti pseudodemokratinių judėjimų triumfą, primena ELTA.

Visuomeniniai komitetai, pasak prezidentės, taip pat neprisidėjo skatinant nepartinių žmonių dalyvavimą rinkimuose.

„Rinkimų komitetai, turėję įnešti daugiau demokratijos, paskatinti nepartinių žmonių dalyvavimą rinkimuose, deja, tampa vienkartinės demokratijos grimasa su politinių atskalūnų reanimacija, neaiškiu finansavimu, menka kontrole ir su vieninteliu tikslu - siekti valdžios“, - aiškino prezidentė ir akcentavo, kad rinkimų organizavimo skaidrumas išlieka iššūkiu Lietuvos demokratijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

ALGIS

Tata pergyvena , kad anūkėlį komitetai gali nustumti į patvorį , taip bus ir bus labai gerai , PARTIJOS SUSIKOMPROMITAVO .

kauniete

man patiko untoko "grimasa" o kas del partiju tai mano senelis sakydavo :...partijos tai meslas ---ilipai ir susitepiai" ,,,,nepartinis ,bet apsisvietes ,kulturingas zmogus turetu buti prie valstybes aparato ,,, o partiniai tai gauja jie saaavo proto nee.neee.neee : .ka "banda"nutars tai jie ir bliauna lyg avinaiiiii uzzzzz.

Įsisiautėjo

"Dėdulė" loti ir burnoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS