V. Pranckietis žino, kas padidintų pasitikėjimą Seimu | Diena.lt

V. PRANCKIETIS ŽINO, KAS PADIDINTŲ PASITIKĖJIMĄ SEIMU

Žmonių pasitikėjimą Seimu padidintų kiekvieno parlamentaro asmeninė atsakomybė už savo veiksmus ir sprendimus, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Taip jis kalbėjo reaguodamas į trečiadienį paskelbtus naujienų agentūros BNS užsakymu atliktos apklausos rezultatus, anot kurių, didžioji dalis Lietuvos gyventojų yra nepatenkinti pirmųjų Seimo metų veiklos rezultatais.

Paklaustas, ką reikėtų padaryti, kad Seimo vertinimas gerėtų, parlamento vadovas sakė, jog reikia „prisiimti asmeninę atsakomybę kiekvienam“.

„Seimas yra asmenų grupė ir kiekvienas asmuo turėtų prisiimti atsakomybę už savo veiksmus, bet žmonės dažniausiai vertina Seimą kaip visumą“, – teigė V. Pranckietis.

Visuomenės apklausa rodo, jog 45 proc. žmonių Seimo darbą vertina blogai, 13 proc. – gerai, o 42 proc. nuo vertinimų susilaikė.

Pasak Seimo pirmininko, parlamento reputacija taip pat kenčia dėl to, jog sprendimai čia priimami pernelyg lėtai. Prastą parlamento vertinimą taip pat lemia stipri opozicija, pridūrė V. Pranckietis.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas sakė, kad apklausos rezultatai jo nestebina, nes labiau neigiamai yra vertinami daugumos Europos šalių parlamentai. Pasak jo, neigiamą Lietuvos Seimo vertinimą gali formuoti ir nepatyrusių politikų klaidos.

Politologas teigė, jog dalis visuomenės turi nepagrįstus lūkesčius dėl Seimo vienybės.

„Jie (žmonės) pasigenda vienybės Seime, mato nuolatinius ginčus, mato konfliktus tarp pozicijos ir opozicijos ir dėl taip kritiškai vertina Seimo darbą“, – kalbėjo ekspertas.

Seimas į pirmąjį posėdį susirinko prieš metus ir vieną dieną – 2016 metų lapkričio 14-ąją.

Keturios apkaltos

Parlamente šiuo metu svarstoma apie apkaltas keturiems Seimo nariams. Mindaugui Basčiui apkalta inicijuota dėl ryšių su Rusijos pareigūnais ir nusikalstamu pasauliu, Kęstutis Pūkas sulaukė kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo. Tuo tarpu Vytautas Juozapaitis į kai kurių politikų nemalonę pateko dėl savo koncertinės ir pedagoginės veiklos.

Seimo Antikorupcijos komisija pastaruosius kelerius mėnesius tyrė parlamentaro Artūro Skardžiaus interesus energetikoje. Po šio tyrimo komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius pareiškė matantis pagrindą parlamentaro apkaltai, tačiau Seimo pirmininkas teigia, jog toks siūlymas turėjo atsispindėti komisijos surašytose išvadose.

V. Pranckietis tvirtino, jog pagrindas apkaltai dabar matomas tik „tarp eilučių“.

„Mes turėtumėme turėti ne tarp eilučių, bet realias išvadas, kad reikia skelbti apkaltą“, – teigė parlamento vadovas.

Pasak V. Pranckiečio, minėti parlamentarai irgi mažina pasitikėjimą Seimu, tačiau jis paragino visuomenę suprasti apkaltas kaip apsivalymo procesą.

„Apkaltų skaičius nėra Seimo savybė, bet galbūt tai yra Seimo galimybė ateityje būti skaidresniam“, – sakė jis.

Skaidant visuomenės apklausos rezultatus detaliau, beveik ketvirtadalis (23,6 proc.) gyventojų sakė, kad pirmieji Seimo darbo metai buvo blogesni nei jie tikėjosi, o 20,9 proc. respondentų nurodė, kad Seimo darbą vertina blogai, kaip ir tikėjosi.

Maloniai Seimas nustebino tik kas dvidešimtą gyventoją – 5,2 proc. apklausos dalyvių tvirtino, kad Seimas dirbo geriau nei jie tikėjosi. 8 proc. parlamentarų darbą įvertino gerai, kaip ir tikėjosi.

Trečdalis respondentų pasirinko atsakymą, kad Seimo darbo nevertina „nei gerai, nei blogai“, 9 proc. sakė neturį nuomonės.

Rinkos tyrimų kompanijos RAIT atlikto tyrimo metu spalio 14-29 dienomis apklausti 1007 Lietuvos gyventojai nuo 15 iki 74 metų. Paklaida siekia 3,1 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ALGIS

Šios dienos apklausoje- balsavę 941 - 84 proc . nepasitiki .Vyrai baikit tarpusavio rietenas , nes kitokio darbo nedirbat , JUMS RŪPI PARTINIAI INTERESAI , BET NE L I E T U V O S GEROVĖ ,o partiniai interesai - tai savo kišenė , tai įrodo masiulių ir kitokio plauko politikierių veiksmai

pasalink

visus buvusius komunistus /soc....demonus/ ir bus tvarka nes tik si komunistine /mafija/ isvijo 1000000 geriausio jaunimo is salies ir ta dare nebe u. spec. t. nurodymu gaudami milijonus o sali paskandine milijardineje skoloje juk kolukius /dedule/ naikino samoningai kad ateje /demonai/ galetu prichvatizuoti taip palikdami kaimo zmones ant /ledo/ ciniskesnio ir izulesnio genocido nesugalvosi taip kad remkites jaunais specais tik ne is tu komunistiniu liekanu palikuoniu nes is to nieko nebus sekmes atgaivinant sali nuo visokiu brudausku ir kitu savanaudziu komunistiniu kapitalistu.....

...

Susodinkit 'konservus', atimkit ką jie prisigrobė, ir jus Tauta ant rankų nešios.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS