V. Sinkevičius V. Zelenskiui pristatė rekomendacijas dėl karo žalos aplinkai | Diena.lt

V. SINKEVIČIUS V. ZELENSKIUI PRISTATĖ REKOMENDACIJAS DĖL KARO ŽALOS APLINKAI

Ukrainoje viešintis Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius per susitikimą su prezidentu Volodymyru Zelenskiu aptarė ES paramos Ukrainai klausimus, eurokomisaras pristatė aukšto lygio darbo grupės parengtas rekomendacijas dėl Rusijos karo sukeltų padarinių aplinkosaugai.

„Rekomendacijų turinys ir tikslas, skirtas tam, kad karo žala, kuri padaryta aplinkai, ji taip pat būtų paskaičiuota. Prezidentas Zelenskis savo taikos formulėje aštuntu punktu yra numatęs būtent žalą aplinkai ir jis subūrė tą darbo grupę, kur mes pateiktume rekomendacijas, kaip galėtų vykti įrodymų rinkimas, kad tie įrodymais taptų vėliau tikra byla tribunole ir Ukraina galėtų reikalauti iš Rusijos reparacijų už padarytus nusikaltimus. Nusikaltimai aplinkai taip pat liečia žmones“, – LRT radijui sakė V. Sinkevičius.

Ukraina nurodo, kad Rusijos agresijos padariniai aplinkai siekia apie 54 mlrd. eurų, o nusikaltimų gamtai atvejus skaičius pasiekė 3,6 tūkst. atvejų.

Europos Komisijos nario biuras skelbia, kad rekomendacijose numatyti strateginiai pasiūlymai, kaip padėti Ukrainai trimis pagrindiniais aspektais: įvertinti karo aplinkai padarytą žalą, įgyvendinti tvarų atkūrimą bei užtikrinti teisinę atsakomybę už aplinkai padarytus karo nusikaltimus.

Aukšto lygio darbo grupė veikia nuo 2023 metų birželio, joje be V. Sinkevičiaus yra buvusi Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallström (Margo Valstriom), Europos Parlamento pirmininkės pavaduotoja Heidi Houtala, buvusi Brazilijos aplinkosaugos ministrė Izabella Teixeira (Izabela Teišeira), aplinkosaugos aktyvistė Greta Thunberg.

V. Sinkevičius taip pat susitiks su Ukrainos premjero pavaduotoju Oleksandru Kubrakovu, aplinkosaugos ministru Ruslanu Strilets, Rados aplinkosaugos komiteto pirmininku Oleksandru Bondarenko, prezidento administracijos vadovu Andrijumi Jermaku aptars Ukrainos aplinkos būklę, kritinės infrastruktūros atstatymo poreikį.

„Europa, nuo pat šio niokojančio karo pradžios, įrodė, kad yra patikima Ukrainos partnerė. Be 86 milijardų eurų, kuriuos jau skyrėme finansinei ir karinei pagalbai bei pabėgėlių paramai, dabar užtikrinome ir Ukrainos fondą, kuris per ateinančius ketverius metus suteiks besiginančiai šaliai papildomus 50 milijardų eurų. Pagalba Ukrainai yra gyvybiškai svarbi, bet svarbus ir globalios visuomenės susitelkimas. Mes, Europos bendruomenė, privalome kalbėti vienu balsu. Priešingu atveju, bet koks delsimas pavirs ne tik naujais iššūkiais kovojančiai Ukrainai, bet ir atsilieps visam mūsų regionui“, – pranešime teigė EK narys Virginijus Sinkevičius.

Šeštadienį EK narys lankysis Černobylio regione ir iš arčiau susipažins su karo padaryta žala miškams ir nykstančiomis ekosistemoms.

Gairės: Virginijus Sinkevičius, Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje, žala aplinkai, rekomendacijos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS