„Valstiečiai“ už smūgį R. Karbauskiui skolingi neliko – apskundė konservatorius | Diena.lt

„VALSTIEČIAI“ UŽ SMŪGĮ R. KARBAUSKIUI SKOLINGI NELIKO – APSKUNDĖ KONSERVATORIUS

Valdantieji „valstiečiai“ skundžia opozicinius konservatorius Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) dėl rinkimų metu politikams galbūt mokėtų atlyginimų iš dotacijų.

Kaip skelbia naujienų portalas delfi.lt, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Agnė Širinskienė su skundu į VRK kreipėsi dar šių metų gegužės 3-ą dieną. Ji prašo įvertinti opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS – LKD) partijos galimus rinkimų įstatymo pažeidimus, kai partija darbuotojus galimai įdarbino būtent rinkimų kampanijai, tačiau atlyginimai jiems buvo mokami ne iš, kaip numatyta įstatyme, specialiosios rinkimų sąskaitos, o iš einamosios ar asignavimų (dotacijų) sąskaitos lėšų partijoje.

Anot portalo, „valstiečiai“ neoficialiai mini tris TS – LKD partijoje rinkimų laikotarpiu esą dirbusius asmenis – buvusį Seimo narį Tadą Langaitį, parlamentarus Moniką Navickienę ir Vytautą Kernagį.

Dėl tokio pažeidimo, t.y. rinkimų kampanijos metu įdarbintų asmenų, neįtraukiant to į rinkimų išlaidas rugpjūčio pradžioje Šiaulių miesto apylinkės teismas skyrė minimalią 480 eurų baudą LVŽS vadovui Ramūnui Karbauskiui. Tarp taip įdarbintųjų buvo ir premjeras Saulius Skvernelis.

Konservatoriai sureagavo į A. Širinskienės kaltinimus

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) atsakė į „valstietės“ Agnės Širinskienės skundą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) dėl, anot politikės, galimus konservatorių rinkimų įstatymo pažeidimus.

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie „valstietės“ A. Širinskienės skundą VRK, prašant ištirti, ar konservatoriai tinkamai deklaravo 2016 m. partijoje dirbusių asmenų algas, TS-LKD vykdomoji sekretorė Aistė Gedvilienė teigia, kad A. Širinskienės komentarai tėra sąmoningai skleidžiama netiesa.

Pasak jos, A. Širinskienė tiesiog siekia atkeršyti partijai už jos principingą poziciją prieš valstiečių priimtus sprendimus ir sistemiškai vykdomus įstatymų pažeidimus.

A. Gedvilienė rekomenduoja „valstiečiams“ prieš metant bet kokius įtarimus kitoms partijoms pasidomėti realia situacija.

„Ateiti ir paklausti, o ne šaukti ir bandyti įpūsti intrigą ten, kur jos nėra. Absurdiškus įtarimus LVŽS mums meta dėl trijų asmenų: Vytauto Kernagio, Monikos Navickienės ir Tado Langaičio. Vytautas Kernagis niekados nebuvo partijos darbuotoju. Tai, ką jis darė rinkimų kampanijos metu, buvo daroma jo, kaip kandidato į Seimą, iniciatyva. Monika Navickienė vykdomąja partijos sekretore dirbo nuo 2013 m. birželio 17 d. Jos funkcijos buvo susijusios su partijos kasdieniu administravimu, personalo vadyba, neapėmė vienų rinkimų. Monika iš vykdomosios sekretorės pareigų pasitraukė iškart po rinkimų, nes buvo išrinkta į Seimą. Tadas Langaitis partijos darbuotoju tapo 2015 m. spalio 21 d., o tai yra beveik šeši mėnesiai iki rinkimų kampanijos pradžios. Sutartis su Tadu buvo labai simbolinio pobūdžio, ir jis iš esmės dirbo savanoriškais pagrindais. Partija kas mėnesį jam mokėjo 96 eurus (bruto darbo užmokestis), ir visa ši suma keliavo mokesčių mokėjimui. Tado atvejis nuo Sauliaus Skvernelio skiriasi tuo, kad Tadas Langaitis pradėjo dirbti dar iki politinės kampanijos pradžios, o ne rinkimų kampanijos metu, kaip tai darė S. Skvernelis ir kiti „valstiečių“ įdarbinti asmenys“, - LVŽS atstovės A. Širinskienės įtarimus komentuoja TS-LKD vykdomoji sekretorė A. Gedvilienė.

A. Gedvilienė konservatorių išplatintame pranešime taip pat stebėjosi „valstiečių“ pateikiamomis abejonėmis dėl TS-LKD partijos darbuotojų pokyčio 2017 m. Tai A. Gedvilienė įvardina kaip sąmoningai skleidžiamą netiesą, siekiant atkeršyti partijai už jos principingą poziciją prieš LVŽS priimtus sprendimus ir sistemiškai vykdomus įstatymų pažeidimus.

„2017 m., lyginant su prieš tai buvusiais rinkiminiais metais, atsirado dvi sąlygos, kurios lėmė darbuotojų skaičiaus mažėjimą. Pirmoji sąlyga buvo ta, kad po Seimo rinkimų partija turėjo įsiskolinimą bankui ir ėmėsi griežtos taupymo politikos. Šis taupymas pasižymėjo tuo, kad atsisakėme dalies ilgamečių partijos darbuotojų tiek regionuose, tiek centrinėje būstinėje. Atsisakėme ir dalies svarbių tradicinių renginių - organizavome mažiau partijos tarybų, nerengėme partijos vasaros sąskrydžio. Antroji sąlyga buvo ta, kad 2017 m. pasikeitė partijos vykdomoji sekretorė. Man pradėjus eiti šias pareigas aiškiai išsikėliau tikslą optimizuoti partijos resursus, dirbti su mažiau darbuotojų, o tuos, kurie lieka, paskirstyti tikslingiau tik toms funkcijoms, kurios užtikrintų geriausius partijos rezultatus ateityje. Skirtingai nuo „valstiečių“, esame didelė politinė partija, turinti daug narių, ir atstovaujame žmonėms daugelyje šalies savivaldybių. Todėl natūralu, kad ir resursai, kuriuos turime bei naudojame, yra didesni nei jų, tarp jų ir žmogiškieji“, - teigė TS-LKD vykdomoji sekretorė.

A. Gedvilienė taip pat pastebi, kad VRK iki šiol, nors ir buvo atvejų su nustatytais pažeidimais Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje, nėra suformulavusi aiškių taisyklių, kaip ir kuriuos darbuotojus reikia deklaruoti. TS-LKD yra pateikusi prašymą tokią tvarką, kuri leistų ateityje visoms partijoms turėti vienodas deklaravimo taisykles, parengti, tačiau atsakymo per du mėnesius komisija pateikti dar nesugebėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Jeigu norit gerovės mūsų Valstybei,

visų pirma turite pakeisti pagrindinį valdymo sistemos defektą - VALDŽIA NETURI VISŲ PIRMA DIRBTI BANKAMS IR VERSLUI.

tikras

smūgis anūkui būtu, ne jo finansų kontrolė, kur šiaip ne taip, galima teisintis darželių verslu, bet tų pačių darželių atsiradimas Lanzbergių nuosavybėje, labai daug buvo kalbama, rašoma, kad valstybinės įmonės dykai atidavinėjo jiems eilę kapitališkaI atremontuotų pastatų, manau tai yra neteisėta, baudžiama ir kol dar nedaug laiko praėjo, labai tikiuosi, kad ten tyrimai pajudės

vel -,,,,-cha ha ha ,,,,-zemaTIEjos kapitonas

suzvenge asilo balsu....ir konservatlyberastinei sunidei pakele uodega ,kad pasikt galetu....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS