„Valstiečių“ atstovas V. Sinkevičius: neskubėkite teisti M. Basčio | Diena.lt

„VALSTIEČIŲ“ ATSTOVAS V. SINKEVIČIUS: NESKUBĖKITE TEISTI M. BASČIO

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) seniūno pavaduotojas Virginijus Sinkevičius siūlo kol kas neskubėti nieko teisti ir palaukti, kol dėl socialdemokrato Mindaugo Basčio paaiškės daugiau tyrimo detalių.

V. Sinkevičius teigė nenorintis spręsti, kaip M. Basčiui galėtų pasibaigti apkalta.

„LVŽS kelia aukščiausius standartus tiek sau, tiek koalicijos partneriams. Pirmas Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio žingsnis buvo raginimas M. Basčiui atsistatydinti. Kas vyks toliau – sudėtinga pasakyti“, – LRT RADIJO laidoje „Aktualijų studija“ kalbėjo V. Sinkevičius.

Politikas nesiėmė spręsti, kaip galėtų pasibaigti apkalta M. Basčiui: „Kol kas nenorėčiau spekuliuoti, mums reikia daugiau įrodymų. Pažyma yra, bet koks buvo bendravimas ir kokie konkretūs veiksmai, ką kolega M. Bastys yra padaręs ir nepadaręs, turi parodyti tyrimas. Sveikinu M. Basčio sprendimą nekovoti ir iš karto atsistatydinti iš labai atsakingų pareigų Seime“.

Pažyma yra, bet koks buvo bendravimas ir kokie konkretūs veiksmai, ką kolega M. Bastys yra padaręs ir nepadaręs, turi parodyti tyrimas.

M. Bastys penktadienį atsistatydino iš Seimo vicepirmininko pareigų. Jis taip pat pasitraukė iš rinkimų kovos dėl socialdemokratų partijos pirmininko posto.

Pranešama, kad M. Bastys dėl įtartinų ryšių su Rusija negavo leidimo dirbti su slapta informacija. Aiškėja vis daugiau faktų apie M. Basčio galimas sąsajas su Rusijos įmonėmis, nusikalstamo pasaulio atstovais, Kremliui palankiais žurnalistais. Valstybės saugumo departamento pažymoje teigiama, kad Seimo narys gali būti paveikiamas, nesavarankiškas.

Kaip LRT RADIJO laidoje kalbėjo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas, šiandien Seimo salėje visiems parlamentarams buvo išdalinta Nacionalinė saugumo strategija.

„Ji išdalinta, bet vienas iš Seimo vadovų akivaizdžiai bendrauja su Rusijos valstybės įmonėmis. Tai čia irgi yra ir politinė, ir nacionalinė saugumo grėsmė. Reikėtų paklausti, ar šiandieninėje koalicijoje yra daugiau žmonių, kurie turi ryšių su Rusijos valstybinėmis įstaigomis ir įmonėmis. Patys socialdemokratai turėtų atsakyti, ar jie turi aiškią poziciją, kad jie yra lietuviška partija, ar jie yra Rusijos įtakos zonoje“, – kalbėjo S. Gentvilas.

Pasak politologo Vytauto Dumbliausko, apkalta – ne tik teisinis, bet ir politinis procesas. „Galime tik paspėlioti, kaip galėtų pasibaigti balsavimas. Sunku pasakyti, kaip pasielgtų valdančioji koalicija. Galbūt dėl Kęstučio Pūko būtų vieningesni“, – svarstė V. Dumbliauskas.

Grupė merginų „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos atstovą K. Pūką apkaltino seksualiniu priekabiavimu, politikas kaltinimus neigia.

Savo ruožtu liberalas S. Gentvilas teigė, jog šiandien jam gėda būti Seimo nariu, nes su tokiu elgesiu gali būti tapatinami ir kiti Seimo nariu.

„Įrašai rodo, kad K. Pūkas akivaizdžiai turi kitas moralės normas ir būtų solidu nespausti jam rankos Seimo salėje tol, kol jis bent neatsiprašys moterų ir nesuvoks, ką tokie poelgiai reiškia. Tikrai nepaduosiu jam rankos, kol neatsiprašys“, – LRT RADIJO laidoje „Aktualijų studija“ sakė S. Gentvilas.

V. Sinkevičiaus teigimu, apmaudu, kad tokie žmonės kaip K. Pūkas pakerta Seimo vardą ir prestižą. „Tikrai turiu daug kolegų, kurie daug ir sunkiai dirba, kad Seimo vardas taptų skaidresnis. Tokie žmonės kaip K. Pūkas akivaizdžiai žemina Seimo nario vardą, moteris. Žinoma, viską atskleis tyrimas, bet LVŽS frakcija dėl to bus principinga“, – aiškino V. Sinkevičius.

K. Pūkas penktadienį pareiškė neturėjęs ketinimo įžeisti moterų ir atsiprašė visų, kurios „galimai įsižeidė“. „Nuoširdžiai prisipažįstu, kad aš pernelyg greitai pasitikiu visais žmonėmis, ir neturėdamas politinės patirties, leidau sau pokalbių metu žengti į gilesnius pokalbius, kurių metu kelios replikos buvo kandidatėms įžeidžiančios. Atvirai prisipažįstu, kad gerbiu visas moteris, todėl neturėjau net menkiausio tikslo įžeisti moteris“, – pranešime teigia K. Pūkas.

Parlamentaras pripažino, kad jo elgesys buvo neetiškas, ir patikino, jog pasimokys iš padarytos klaidos. „Nuoširdžiai atsiprašau visų moterų, kurios peržiūrėjusios šį vaizdo įrašą galimai įsižeidė. Nesu nusistatęs nė prieš vieną pasaulio moterį, tačiau šį kartą šis mano poelgis, tenka pripažinti, peržengė Valstybės politiko elgesio kodekso normas, bet niekada neturėjau blogų ketinimų kandidačių atžvilgiu“, – teigia K. Pūkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jie

visi is to pacio giminiu runkelinio lovio o valdzioje reikia ne tik protingu bet ir saziningu ir jei opozicijoje protingi tai saziningi ilgai neisilaikys bet protingi bus tik sau ir vel /karusele/ sukasi ir nezinia kada subires?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS