A. Veryga paaiškino, kodėl vaikiškas šampanas yra blogis | Diena.lt

A. VERYGA PAAIŠKINO, KODĖL VAIKIŠKAS ŠAMPANAS YRA BLOGIS

  • 15

Alkoholį imituojančios prekės gali daryti poveikį vaikų elgsenai, todėl vertėtų atsakingai žiūrėti į vadinamojo vaikiško šampano ir panašių prekių prieinamumą, teigia sveikatos apsaugos ministras.

Pasak Aurelijaus Verygos, Lietuva jau susiduria su alkoholio vartojimo ankstyvame amžiuje problema.

„Yra sveiko proto rodiklis ar kriterijus: jeigu manome, kad kažkoks elgesys yra netinkamas (...) tai mes paprastai šių dalykų nemokome vaikus (...) Siūlau pastebėti vaikus, kaip jie žaidžia ir ką jie žaidžia. Žaidimas yra savotiškas mokymasis gyventi. „Vaikiški šampanai“ yra gėrimai, kurie formuoja tradiciją, kad šventė švenčiama vartojant alkoholinius gėrimus. Klausimas: ar iš tikrųjų tokį elgesio modelį būtina formuoti?“, – Žinių radijui sakė ministras.

„Turime, deja, nepavydėtiną situaciją, mūsų vaikai anksti pradeda vartoti alkoholinius gėrimus ir nereikia čia ieškoti kažkokių labai sudėtingų tyrimų“, – teigė A. Veryga.

Vyriausybė trečiadienį ketino svarstyti dalies Seimo narių pasiūlymus uždrausti gaminti vaikams ir paaugliams skirtas prekes, imituojančias alkoholį, bei sugriežtinti prekybą alumi plastiko taroje. Tačiau Ūkio ministerija paprašė daugiau laiko.

Ministerija nepritaria Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės „valstietės“ Astos Kubilienės siūlomiems Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams – jais būtų uždrausta gaminti ir parduoti maisto produktus, žaislus ir kitas prekes, kurių dizainas imituotų alkoholinius gėrimus ar jų tarą. Ministerijos teigimu, šis siūlymas nepatenka į Alkoholio kontrolės įstatymo reguliavimo sritį.

Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius emocijomis vadina pataisos autorių teiginius, kad vaikiškas šampanas ateityje gali daryti poveikį žmogaus polinkiui į alkoholizmą.

„Jeigu taip iš tiesų yra, tai turėtų būti pagrįsta moksliniais tyrimais“, – BNS sakė ministras.

Lietuvoje jau draudžiama parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurios primena tabako gaminius ar jų pakuotes.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Rita

Ačiū galima pasakyti ministrui,kad ėmėsi padėti daryti tvarką Lietuvoje.Pyksta tie kurie turi naudą iš vargšų gerenčių.Atėmė iš jų butus,tapo bomžais.Sveikatos ministrui,nepasiduokite .

Kritika

Tai kad jis buves alkoholikas turbut visi žino Kas jį pasodino į sv.ministro kėdę neaišku.ar jis begali sveikai protauti,jei pats turi priklausomybę alkoholiui

klp

Nu jo, dabar MADINGA pulti Verygą. Tik atrodo, kad puolantieji puola, bet net pamiršo, dėl ko jie tai pradėjo daryti .... :). Argumentai ?! Vilniaus ligoninės apsinuodijimų skyriaus gydytojas davė interviu televizijai : " po alkoholio pardavimo laiko ribojimo įvedimo, sumažėjo pacientų apsinuodijusių alkoholiu" Argi tai ne argumentas ? Bet lojantiems tik kad loti, turbūt - ne . Jie greičiau apkaltins nėkuo dėtą gydytoją politikavimu. Apgailėtina !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS