Vicekancleris: mokytojų algos turi augti labiau nei vidutinis atlyginimas | Diena.lt

VICEKANCLERIS: MOKYTOJŲ ALGOS TURI AUGTI LABIAU NEI VIDUTINIS ATLYGINIMAS

Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis sako, kad mokytojų atlyginimai turi augti labiau nei vidutinis darbo užmokestis (VDU) šalyje.

„Procentas nuo VDU ilgalaikėje perspektyvoje turėtų būti didesnis, nei dabar yra“, – BNS sakė D. Matulionis.

Jis penktadienį pirmininkavo darbo grupės dėl viešojo sektoriaus finansavimo posėdžiui.

Statistikos departamento duomenimis, mokytojai Lietuvoje uždirba 739 eurus „į rankas“, o vidutinis atlyginimas šalyje siekia 728 eurus.

„Neapsisprendėme, koks mokytojų algų procentas nuo VDU turi būti, ar 110, ar 120, ar 130 procentų, bet mokytojų algos turi būti didesnės, nei yra VDU“, – kalbėjo Vyriausybės vicekancleris.

Neapsisprendėme, koks mokytojų algų procentas nuo VDU turi būti, ar 110, ar 120, ar 130 procentų, bet mokytojų algos turi būti didesnės, nei yra VDU.

Vyriausybė žada, kad kitąmet mokytojų atlyginimai turėtų būtų didinami beveik dešimtadaliu dėl baigiamos įvesti etatinio apmokėjimo sistemos.

Tačiau kol kas neaišku, kaip pedagogų atlyginimus pakeis Seimo priimtos prezidentės Dalios Grybauskaitės pataisos bei Švietimo ir mokslo ministerijos veiksmai tobulinant rugsėjį įvestą etatinį modelį.

Penktadaliu didesnių algų reikalauja streiką penktadienį sustabdžiusi Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjunga.

D. Matulionis teigė, kad pinigų mokytojų algoms galėtų atsirasti po ministerijai pavaldžių įstaigų pertvarkos – ji turėtų būti pristatyta šių metų pabaigoje.

Dalį lėšų žadama gauti po pavaldžių įstaigų audito, inicijuoto laikinojo Švietimo ir mokslo ministerijos vadovo, susisiekimo ministro Roko Masiulio.

„Sieksime sutaupyti iki 20 proc. lėšų (iš pavaldžioms įstaigoms skiriamų asignavimų – BNS)“, – sakė Vyriausybės vicekancleris.

Jis taip pat pabrėžė, kad kalbėti apie mokyklų uždarymą regionuose būtina kalbėti ne tik ekonominiu, bet ir „socialinės, regioninės politikos aspektu“.

D. Matulionis paragino savivaldybes aktyviau dalyvauti optimizuojant mokyklų tinklą.

Darbo grupė dėl viešojo sektoriaus finansavimo pasiūlymus turi pateikti iki vasario.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Irgi skaitytojas ir truputi rasytojas

As, irgi nesuprantu kuo geresni mokytojai uz mane,gaunanti minimuma,ir ne tik mokytojai,bet ir gaisrininkai kurie beveik visa pamaina pramiega.Arba pvz.gydytojai kurie dirba siltame kabinete ir tik puse dienos.As,kaip ir skaitytoja esu degradaves iki kaulu smegenu ir niekaip negaliu suprasti kodel kiti gali gyventi geriau uz mane.Ar jie to vertiiiii. :)

skaitytoja

ko mokytojai geresni už kitus dauguma net negauna tokios algos kaip mokytojai o dirba mažiau

SUSIJUSIOS NAUJIENOS