VTEK laikinasis pirmininkas metus laiko pareigas ėjo neteisėtai? | Diena.lt

VTEK LAIKINASIS PIRMININKAS METUS LAIKO PAREIGAS ĖJO NETEISĖTAI?

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) laikinuoju pirmininku metus buvęs Virginijus Kanapinskas negalėjo eiti šių pareigų, konstatavo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

LVAT nagrinėjo Mindaugo Siaurio skundą ir panaikino įsakymą dėl jo atleidimo, konstatavęs, kad laikinojo pirmininko pareigas tuomet ėjo ne vyriausias pagal amžių komisijos narys, kaip reikalauja įstatymas.

Įstatyme imperatyviai įtvirtinta, jog susiklosčius situacijai, kai VTEK pirmininkas nėra paskirtas, laikinai jo pareigas privalo eiti vyriausias pagal amžių VTEK narys, pažymi LVAT.

„Tokio reguliavimo niekaip nekeičia aplinkybė, kad Seimas dėl tam tikrų priežasčių ilgesnį laiko tarpą nepaskiria VTEK pirmininko, kadangi, kaip minėta, teisinis reguliavimas jokių išimčių nenustato“, – pažymima nutartyje.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ trečiadienį pranešė, kad laikinai VTEK pirmininku buvęs V. Kanapinskas į šias pareigas paskirtas pažeidžiant teisės aktus. Publikacijoje teigiama, kad V. Kanapinską laikinuoju vadovu paskyrusi komisija viršijo savo įgaliojimus ir pažeidė jos veiklą reglamentuojančius įstatymus.

VTEK išplatino paneigimą, kad „nėra nė vieno įsiteisėjusio teismo sprendimo, kuriuo būtų pripažinta, kad V. Kanapinskas vadovavo VTEK neteisėtai“.

Taip pat VTEK argumentuoja, kad nėra nė vieno įsiteisėjusio teismo sprendimo, kuriuo būtų pripažinta, kad komisija kaip kolegiali institucija veikė viršydama įgaliojimus.

Įsakymą dėl M. Siaurio atleidimo pasirašė dabartinis VTEK pirmininkas Edmundas Sakalauskas, tuomet buvęs komisijos nariu. Jis pavadavo atostogauti išėjusį laikinąjį vadovą V. Kanapinską.

V. Kanapinskas pernai kovą pakeitė tuometinį pirmininką Romą Valentukevičių – pastarasis iš iš pareigų pasitraukė gresiant balsavimui dėl jo nepasitikėjimo.

V. Kanapinsko kandidatūra šį balandį buvo teikiama ir į nuolatinius vadovus, tačiau parlamentarai jai nepritarė. V. Kanapinskas pareigas laikinai ėjo atsisakius komisijai vadovauti pagal amžių vyriausiam Sauliui Katuokai.

Bus svarstoma keisti skyrimo tvarką

Teismui konstatavus, kad laikinuoju Vyriausiosios tarnybinės etikos (VTEK) laikinuoju pirmininku Virginijus Kanapinskas skirtas neteisėtai, bus svarstoma keisti laikinojo komisijos vadovo skyrimo tvarką, sako Seimo pirmininkas Viktoras  Pranckietis.

Pasak jo, Seimas turėtų imtis konservatoriaus Stasio Šedbaro registruotų pataisų, numatančių, kas galėtų pavaduoti komisijos pirmininką.

„Manau, kad tai bus išspręsta ir ateityje tokių klausimų nekils“, – Žinių radijui sakė V. Pranckietis.

Kaip skelbė „Lietuvos rytas“, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) konstatavo, kad pernai kovo mėnesį laikinuoju pirmininku V. Kanapinską paskyrusi komisija viršijo savo įgaliojimus ir pažeidė jos veiklą reglamentuojančius įstatymus, nes į pareigas paskyrė ne vyriausią amžiumi narį, o jauniausią.

Pasak V. Pranckiečio, komisija tokį sprendimą priėmė kitiems nariams atsisakius pareigų, o įstatymų nuostatas dėl vyriausio amžiumi nario vadino diskriminacinėmis.

„Turbūt, tai vieninteliam įstatyme buvo likusi nuostata, kad vyriausias vadovauja. Tai – lyg diskriminacija pagal amžių“, – sakė jis.

LVAT taip pat panaikino įsakymą atleisti buvusį VTEK Prevencijos skyriaus vadovą Mindaugą Siaurį iš pareigų, nurodęs, kad įsakymą pasirašęs dabartinis vadovas Edmundas Sakalauskas neturėjo teisės to daryti, nes nuolatiniu komisijos pirmininku buvo paskirtas vėliau.

V. Pranckietis sako, kad vykdant teismo sprendimą, M. Siaurys turėtų būti grąžinamas į pareigas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Ką čia kažkokios pareigos kai pas mus euras NETEISĖTAS (antikonstitucinis).

manau esme ta kad siam

,,,kurvu lizde,,, ju aiskai per daug todel ir nesugeba pasiskyrstyt ka kam daryt ,vienas rasosi antras pasirasineja ,treciam apkalta uz pasirasinjima gresia , ketvirtas skundzia kad jie pasirase nes tam neturejo teises ...isvada ;- vykit 100 pridurku velniop ir be iseitiniu --palikit viena ...kuris pats rasys pats pasirasys ir pats atsakys uz tai po kuom pasirase....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS