VTEK: žemės ūkio viceministras A. Bogdanovas pažeidė įstatymus | Diena.lt

VTEK: ŽEMĖS ŪKIO VICEMINISTRAS A. BOGDANOVAS PAŽEIDĖ ĮSTATYMUS

Žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas pažeidė įstatymus, nes jo valdomos įmonės teikė derinti klausimus viceministrui pavaldžiai Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT).

VTEK trečiadienį vienbalsiai priimtu sprendimu siūlo ministrui Broniui Markauskui priimti sprendimą dėl pavaldinio.

Ministrui rekomenduoja atleisti

„VTEK rekomenduoja ūkio ministrui Broniui Markauskui spręsti A.Bogdanovo nuolatinio interesų konflikto situaciją atleidžiant jį iš žemės ūkio viceministro pareigų arba nuolatinį interesų konfliktą jam keliančias jo funkcijas pavedant atlikti kitam tarnautojui“, – nurodoma sprendime.

Komisija konstatavo, kad A.Bogdanovas „veikė nuolatinio interesų konflikto situacijoje“, nes tiesiogiai kontroliuoja ministerijos Žemės ir išteklių politikos departamento bei Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) veiklą, valdymo sritis. Šiose srityse veikia viceministro valdomos bendrovė „Geosmart“ bei mažoji bendrija „Geosmarto sprendimai“, teikiančios žemėtvarkos, geodezijos bei kadastrinių matavimų paslaugas.

Be kita ko, VTEK konstatavo, kad bendrovėje „Geosmart“ dirba A.Bogdanovo žmona.

A.Bogdanovas Žemės ūkio ministerijoje tiesiogiai kontroliuoja NŽT veiklą, tad dėl to gali susidaryti situacija, kai NŽT turi tikrinti jos veiklą kontroliuojančio asmens parengtus dokumentus.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas BNS teigė kol kas nesusipažinęs su VTEK sprendimu, todėl neapsisprendęs, kaip elgsis.

„Dar nieko nežinau, nebuvau nei susitikęs (su A.Bogdanovu - BNS), nei kažkokios informacijos turiu, tai gal šiek tiek vėliau. (...) Aišku, vertinu blogai, bet dar leiskite kurį laiką ramiai pagalvoti ir apsvarstyti“, - BNS sakė B.Markauskas.

Šiuo metu NŽT neturi nuolatinio vadovo – daugiau nei metus NŽT vadovavęs Danielius Kuprys atleistas iš pareigų po to, kai VTEK patvirtino išvada, jog jam nuolat kyla interesų konfliktas, nuomojantis žemės sklypus 13-oje iš 50 NŽT padalinių prižiūrimų teritorijų, nes jo pavaldiniai turi priimti sprendimus dėl jo paties iš valstybės nuomojamų sklypų.

Žada skųsti VTEK sprendimą

Žemės ūkio viceministras A. Bogdanovas teigia ketinantis skųsti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą, kuriuo viceministras pripažintas pažeidęs įstatymą, nes jo valdomos įmonės teikė derinti klausimus jam pavaldžiai Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT).

„Pirminė reakcija tikrai, kad skųsti, nes truputi peržengia sveiko proto ribas tas sprendimas, mano galva. Todėl, kad aš niekada nedariau jokios įtakos, todėl man keista, kaip galima traktuoti, kad dariau. Tas man nesuvokiama. Pačią pirmą dieną kreipiausi į VTEK, kad išaiškintų, kaip man šiuo atveju elgtis, o pasirodo ir tas išaiškinimas neteisėtas. Klausimų yra daugiau nei atsakymų“, - BNS sakė A.Bogdanovas.

VTEK trečiadienį konstatavo, kad A.Bogdanovas „veikė nuolatinio interesų konflikto situacijoje“, nes tiesiogiai kontroliuoja ministerijos Žemės ir išteklių politikos departamento bei NŽT veiklą. Komisijos duomenimis, šiose srityse veikia viceministro valdomos bendrovė „Geosmart“ bei mažoji bendrija „Geosmarto sprendimai“, teikiančios žemėtvarkos, geodezijos bei kadastrinių matavimų paslaugas.

A.Bogdanovas BNS patikslino, kad mažosios bendrijos steigėjo teises perleido vasarį, o bendrovėje „Geosmart“ valdo 100 procentų.

„Šios įmonės teikė matavimų bylas, kurias privalu derinti su NŽT, (valstybės - BNS) užsakymų ar pirkimų neturėjo. Man keista, kaip galima sakyti, kad dariau įtaką, kai realiai visus sprendimus priima įstaigos direktorius. Aš tiesiogiai tarnybos direktoriui net nurodyti negaliu, ką jis turi daryti. Man yra priskirta kuruoti keletas įmonių ir tarnybų, bet tas kuravimas nėra paliepimų dalinimas“, - kalbėjo žemės ūkio viceministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS