Šveicarijoje bus atkuriama Lietuvos ambasada | Diena.lt

ŠVEICARIJOJE BUS ATKURIAMA LIETUVOS AMBASADA

  • 0

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė atkurti Lietuvos ambasadą Šveicarijoje. Ji bus steigiama nuo rugsėjo 1-osios Šveicarijos Berno mieste.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) siūlymu, nuo spalio 31 dienos bus likviduojamas Lietuvos konsulatas Ženevoje.

Ambasada Šveicarijoje, Berne, veikė nuo 2007–2018 metais, tačiau buvo uždaryta taupant lėšas,  Ženevoje tuo metu buvo įsteigtas konsulatas.

Kaip skelbiama nutarimo projekte, šiuo metu Šveicarijai yra akredituota Lietuvos ambasada Čekijoje.

URM nurodo, kad siekiant geriau išnaudoti Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo galimybes, būtina imtis papildomų diplomatinių priemonių. Įsteigus ambasadą Šveicarijoje būtų aktyvinama Lietuvos ir Šveicarijos dvišalio bendradarbiavimo plėtra, daugiausia dėmesio skiriama bendradarbiavimui Lietuvai prioritetinėse aukštųjų technologijų, gyvybės mokslų, lazerių, biotechnologijų, atsinaujinančiosios energijos ir finansų srityse.

Ambasados Šveicarijoje veiklos prioritetai būtų politinis bendradarbiavimas, ekonominė diplomatija, konsulinių paslaugų ir konsulinės pagalbos Lietuvos piliečiams teikimas, ryšių su Lietuvos diaspora palaikymas.

Kaip skelbia URM, Lietuva – didžiausias prekybos apimtis su Šveicarija turinti Baltijos valstybė. Pernai dvišalės prekybos apyvarta siekė 409 mln. eurų. Šveicarija yra 29-oji pagal apimtis Lietuvos prekybos partnerė.

Šiuo metu Berne yra 89 valstybių ambasados, nė viena Baltijos valstybė ambasados neturi.

Projekte nurodoma, kad pernai rugpjūtį Vyriausybės komisija – Ekonominės diplomatijos taryba – įvardijo Šveicariją kaip tikslinę Lietuvos eksporto ir bendradarbiavimo inovacijų srityje bei prioritetinę tiesioginių užsienio investicijų į Lietuvą pritraukimo rinką.

Ambasados Šveicarijoje įsteigimui ir konsulato Ženevoje uždarymui kovo pabaigoje pritarė Seimo Užsienio reikalų komitetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS