Ž. Mauricas nedirbs premjero visuomeniniu konsultantu | Diena.lt

Ž. MAURICAS NEDIRBS PREMJERO VISUOMENINIU KONSULTANTU

  • 0

Vieno didžiausių komercinių bankų Lietuvoje „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Baltijos šalims Žygimantas Mauricas nedirbs premjero Sauliaus Skvernelio visuomeniniu konsultantu - jis turėjo patarti ekonomikos klausimais. Kitų bankų ekonomistai teigia negavę pasiūlymų užimti tokias pat pareigas.

S.Skvernelis pirmadienį atšaukė savo sausio 12 dienos potvarkį, kuriuo Ž.Mauricas nuo sausio 16 dienos paskirtas visuomeniniu konsultantu.

Pats Ž.Mauricas BNS teigė, kad Vyriausybę konsultuoja jau daug metų, tačiau šios veiklos formalizuoti neketina.

„Nuolat dalyvauju Vyriausybės bei kitų valstybės institucijų rengiamose ekonomikos ir finansų ekspertų diskusijose, kuriuose dalinuosi savo įžvalgomis apie Lietuvos ir pasaulio ekonominės raidos perspektyvas bei pateikiu siūlymus, kaip gerinti Lietuvos ekonomikos konkurencingumą, investicinę aplinką, mokesčių sistemos efektyvumą bei kitus Lietuvos ekonominę gerovę įtakos darančius veiksnius. Šiuo metu neturiu intencijos formalizuoti savo veiklos su valstybės institucijomis“, - BNS sakė Ž.Mauricas.

Ž.Mauricas turėjo tapti pirmuoju S.Skvernelio visuomeniniu patarėju, vėliau nemokamai dirbančių savo sričių profesionalų premjero komandoje turėjo būti daugiau. Iki šiol Vyriausybes konsultuodavo visų didžiųjų bankų ekonomistai, tačiau jie teigia negavę pasiūlymų užimti tokias pat pareigas, kokios pasiūlytos Ž.Mauricui.

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda BNS teigė, kad jam nebuvo siūlyta tapti S.Skvernelio visuomeniniu konsultantu.

„Norint dirbti tokius darbus, turi būti aiškus atsiribojimas, reikia nesėdėti dviejose vietose. Sunku komentuoti ir analizuoti apie tai, kur pats pusiau sėdi, norint vertinti objektyviai, reikia atsiriboti, nes vienaip ar kitaip atsiranda interesų konfliktas“, - BNS sakė G.Nausėda.

„Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas Rokas Grajauskas ir „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Baltijos šalims Nerijus Mačiulis BNS teigė, kad jiems taip pat nebuvo pasiūlytos tokios pareigos, tačiau pabrėžė, kad jie, kaip ir anksčiau, kviečiami diskutuoti svarbiausiai šalies socialiniais ir ekonominiais klausimais.

Ž.Mauricas vyriausiuoju „Nordea“ ekonomistu dirba nuo 2010 metų, 2016 metais jis tapo vyriausiuoju banko ekonomistu Baltijos šalims. Jis taip pat dėsto ISM universitete. 2008-2010 metais Ž.Mauricas  dirbo Lietuvos banke.

Negali tapti konsultantu dėl „Nordea“ taisyklių

Vieno didžiausių komercinių bankų Lietuvoje „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Baltijos šalims Ž. Mauricas nedirbs premjero Sauliaus Skvernelio visuomeniniu konsultantu, nes „Nordea“ vidaus taisyklės neleidžia įteisinti tokių santykių. Anot ministro pirmininko, su Ž.Mauricu bus konsultuojamasi, formaliai neįteisinus šio statuso.

„Aplinkybės paprastos - yra banko vidaus taisyklės, kur net visuomeninio konsultanto statusas negalimas oficialus, tai aš manau, kad mes bendradarbiavimo formą išlaikysime kitokią. Tikrai naudojuosi ir aš kviečiuosi ekspertus iš įvairių sričių, tame tarpe ir bankininkystės sektoriaus, kur nebūtinai formalaus statuso turėjimas galėtų leisti patarti arba pasidalinti savo įžvalgomis. Jeigu yra tokios vidaus taisyklės verslo įmonėse, mes jas gerbiame. Ir nors sprendimas ir pono Maurico buvo geras, ir mano, dabar tiesiog reikės prie kitokių sąlygų derintis“, - antradienį žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS