Žydų bendruomenė piktinasi I. Šimonytės ir V. Ušacko pasisakymais | Diena.lt

ŽYDŲ BENDRUOMENĖ PIKTINASI I. ŠIMONYTĖS IR V. UŠACKO PASISAKYMAIS

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky piktinasi konservatorių kandidatų prezidento rinkimuose pasisakymais apie karininką Joną Noreiką – Generolą Vėtrą.

Ketvirtadienio vakarą vykusiuose Seimo narės Ingridos Šimonytės ir ambasadoriaus Vygaudo Ušacko debatuose jie abu pareiškė, kad nenukabintų atminimo lentos J. Noreikai Vilniaus centre.

„Aš tikrai neraginčiau nukabinti atminimo lentos“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„Generolas Vėtra man yra žmogus, kuris turėjo labai sudėtingais laikais prisiimti labai didelę atsakomybę“, – pridūrė ji.

V. Ušackas tvirtino, kad prieš mėnesį atminimo lentą J. Noreikai paraginęs nukelti užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius „turėtų patylėti“.

„Generolas Vėtra yra Lietuvos didvyris, laisvės kovotojas ir ne užsienio reikalų ministrui jį teisti“, – sakė diplomatas.

Lietuvos žydų bendruomenė ir kai kurie intelektualai ragina pašalinti J. Noreikai skirtą atminimo lentą nuo Lietuvos Mokslų akademijos Vrublebskių bibliotekos pastato sostinės centre.

Jie teigia, kad toks garbingas atminimo ženklas nedera, įvertinus tai, kad J. Noreika, būdamas Šiaulių apskrities viršininku, pasirašė raštus dėl žydų geto steigimo ir žydų turto tvarkymo.

J. Noreikos atminimo lentos gynėjai akcentuoja, kad J. Noreika vėliau karo metais buvo pats įsitraukęs į antinacinę veiklą, buvo Gestapo areštuotas ir uždarytas į Štuthofo koncentracijos lagerį.

Jie taip pat pabrėžia J. Noreikos nuopelnus antisovietiniame pogrindyje, kai jis su bendražygiais aktyviai ruošėsi sukilimui. J. Noreika buvo suimtas 1946 metų kovą, o kitąmet okupacinės sovietų valdžios sušaudytas.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky BNS teigė, kad jeigu I. Šimonytė ir V. Ušackas tiksliai žinotų Holokausto istoriją, „jiems patiems būtų gėda dėl jų pasisakymų“.

„Žmonės turėtų būti garbingi ir patys sau atsakyti į klausimą – o jeigu jie būtų taip pasielgę patys, užsiimdami žydų izoliacija?“, – teigė F. Kukliansky.

„Nežinau, ar čia populizmas veikia, ar patriotizmas veikia. Žmogus gal ir nėra padaręs nusikaltimo, bet jis nėra labai garbingas, jeigu nuo jo nukentėjo daugybė žmonių ir daugybė žydų“, – kalbėjo ji.

F. Kukliansky pabrėžė, kad žydai remia Laisvės kovų dalyvius: „Bet jeigu tarp jų yra tokių, kurie yra susitepę rankas, jų nereikia garbinti. Tai klaidina žmones“.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje gyveno daugiau nei 200 tūkst. žydų. Vokietijos okupacijos metais daugiau kaip 90 proc. iš jų nužudė naciai ir vietos kolaborantai.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Arvydas

MASINIŲ ŽUDYNIŲ KANIŪKŲ KAIME 75 METINĖS. Šiais metais sukanka 75 metai (1944.01.29), kai Kremliaus teroristai žydai sudegino Kaniūkų kaimą, nukankino ir nužudė 36 gyventojus, daug sužeistų. Lietuvos KANIŪKŲ kaimo gyventojų žudikų (1944.01.29) „naikintojų“, kremlinės žydų gaujos pavardės yra žinomos. Skandalingas, gėdingas faktas - Lietuvos prezidentė suklydo, įteikė kremlinės žydų gaujos narei, lietuvšaudei Fania Jocheles – Brancovskajai (Izraelis) ordiną už lietuvių žudymą. Kremlinių žydų gaujos „МСТИТЕЛЬ“ narei. KREMLIAUS ŽYDAI KOMISARAI ir tautų genocidas . Yra be galo daug šaltinių, kuriuose nurodytos įvairaus laikotarpio kremlinių NKVD-KGB išgamų aukštų pareigūnų pavardės. Po 1917 metų, kai valdžią Rusijos imperijoje pačiu brutaliausiu būdu užgrobė žydai "revoliucionieriai", valstybės likimas yra žydų rankose. Diktatorius paranojikas Stalinas buvo žydas..Neįtikėtina. Iki šiol, nuo 1917 m. , tebevyksta žiaurus Rusijos „pilietinis karas".

juzefas

kodel zydai nepripazysta ,kad zude ir treme lietuvius

Iranas

Irano prezidentas yra pasakes ka zydai yra zmonijos piktybinis auglys viska isanalizavus ivertinus ju talmuda daugelis jau tiki kad taip ir yra
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS